BLADERDEEGBAKJES MET ROEREI EN KAVIAAR
3 eieren
2 eetlepels melk
zout
peper
6 sprietjes bieslook
1 pak minipasteitjes (12 stuks)
40 gram boter
3 theelepels zwarte imitatie kaviaar (viskuit)
2 takjes peterselie
In kom eieren met melk, zout en peper tot een glad mengsel roeren. Boven kopje bieslook fijnknippen.
Oven voorverwarmen op 175°C. Bladerdeegbakjes op schaal zetten en 5 minuten in de oven verwarmen. Intussen in pan met dikke bodem boter smelten. Al roerende eimengsel toevoegen. Blijven roeren tot het gaar is. Bieslook toevoegen en nogmaals doorroeren. Pan van het vuur nemen. Minipasteitjes voor de helft vullen met het eimengsel. Zwarte imitatie kaviaar erover verdelen. Garneren met heel klein toefje peterselie. Direct opdienen.
6 personen
voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten
gerechtsoort : amuse gueule
bron : Allerhande december 1990
zaterdag 29 december 2012
Mandarijnensalade met honingijs
MANDARIJNENSALADE MET HONINGIJS
1 ½ lier vanilleroomijs
3 eetlepels vloeibare honing
10 mandarijntjes
2 zakjes vanillesuiker
1 ½ deciliter rode port
2 eetlepels nougatine
IJs iets zacht laten worden. Honing erdoor scheppen. In de diepvries ijs weer laten bevriezen. Mandarijntjes pellen en in plakjes snijden. Pitjes verwijderen. In schaal leggen. Bestrooien met vanillesuiker. Port erover schenken. Tot gebruik in koelkast zetten.
Over tien bordjes mandarijnenplakjes verdelen. Mandarijnenplakjes boven schaal laten uitlekken zodat beetje sap in schaal achterblijft. Op mandarijn drie kleine bolletjes ijs leggen. Beetje mandarijnensap erover scheppen. Bestrooien met nougatine.
10 personen
voedingswaarde : 220 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Allerhande december 1990
1 ½ lier vanilleroomijs
3 eetlepels vloeibare honing
10 mandarijntjes
2 zakjes vanillesuiker
1 ½ deciliter rode port
2 eetlepels nougatine
IJs iets zacht laten worden. Honing erdoor scheppen. In de diepvries ijs weer laten bevriezen. Mandarijntjes pellen en in plakjes snijden. Pitjes verwijderen. In schaal leggen. Bestrooien met vanillesuiker. Port erover schenken. Tot gebruik in koelkast zetten.
Over tien bordjes mandarijnenplakjes verdelen. Mandarijnenplakjes boven schaal laten uitlekken zodat beetje sap in schaal achterblijft. Op mandarijn drie kleine bolletjes ijs leggen. Beetje mandarijnensap erover scheppen. Bestrooien met nougatine.
10 personen
voedingswaarde : 220 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Allerhande december 1990
Maiskipfilet met sesamkorstje
MAISKIPFILET MET SESAMKORSTJE
4 plakjes roomboterbladerdeeg
1 ei
8 eetlepels sesamzaad
4 maïskipfilets (à 125 gram)
zout
peper
50 gram boter
2 takjes peterselie
Over voorverwarmen op 200°C. Bakplaat bekleden met bakpapier. Plakjes bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in 10 minuten laten ontdooien. Intussen boven 2 borden ei splitsen. Dooier loskloppen met mespuntje zout. Met uitsteekvormpje sterren uit plakjes bladerdeeg steken. Bladerdeegsterren op bakplaat leggen en bestrijken met losgeklopte eierdooier. In het midden van oven in 10 minuten goudbruin en gaar bakken. Uit oven nemen en laten afkoelen op rooster. Tot gebruik in goed afgesloten doos bewaren.
Over voorverwarmen op 175°C. Bord voorverwarmen. Eiwit loskloppen met vork. In diep bord sesamzaad strooien. Maïskipfilets licht bestrooien met zout en peper. Filets eerst door eiwit en daarna door sesamzaad halen. Sesamzaad stevig aandrukken. In grote koekenpan 50 gram boter verhitten. Maïskipfilets op matig hoog vuur in 10 minuten gaar bakken. Halverwege keren. Uit pan nemen en op voorverwarmd bord afgedekt met aluminiumfolie 5 minuten laten rusten. In het midden van oven bladerdeegsterren in 2 minuten opnieuw warm laten worden. Maïskipfilets in schuine plakken snijden. Over vier borden maïskipfilets en bladerdeegsterren verdelen. Van peterselie 4 toefjes afknippen. Maïskipfilets garneren met toefje peterselie. Serveren met broccoli.
4 personen
voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Allerhande december 1990
4 plakjes roomboterbladerdeeg
1 ei
8 eetlepels sesamzaad
4 maïskipfilets (à 125 gram)
zout
peper
50 gram boter
2 takjes peterselie
Over voorverwarmen op 200°C. Bakplaat bekleden met bakpapier. Plakjes bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in 10 minuten laten ontdooien. Intussen boven 2 borden ei splitsen. Dooier loskloppen met mespuntje zout. Met uitsteekvormpje sterren uit plakjes bladerdeeg steken. Bladerdeegsterren op bakplaat leggen en bestrijken met losgeklopte eierdooier. In het midden van oven in 10 minuten goudbruin en gaar bakken. Uit oven nemen en laten afkoelen op rooster. Tot gebruik in goed afgesloten doos bewaren.
Over voorverwarmen op 175°C. Bord voorverwarmen. Eiwit loskloppen met vork. In diep bord sesamzaad strooien. Maïskipfilets licht bestrooien met zout en peper. Filets eerst door eiwit en daarna door sesamzaad halen. Sesamzaad stevig aandrukken. In grote koekenpan 50 gram boter verhitten. Maïskipfilets op matig hoog vuur in 10 minuten gaar bakken. Halverwege keren. Uit pan nemen en op voorverwarmd bord afgedekt met aluminiumfolie 5 minuten laten rusten. In het midden van oven bladerdeegsterren in 2 minuten opnieuw warm laten worden. Maïskipfilets in schuine plakken snijden. Over vier borden maïskipfilets en bladerdeegsterren verdelen. Van peterselie 4 toefjes afknippen. Maïskipfilets garneren met toefje peterselie. Serveren met broccoli.
4 personen
voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Allerhande december 1990
Eendenborstfilet met peer
EENDENBORSTFILET MET PEER
1 blik peren op vruchtensap (netto 415 gram)
2 tamme eendenborstfilets (350 gram)
2 theelepels gemalen piment
zout
40 gram boter
1 ½ eetlepel perenappelstroop
½ bakje tuinkers
2 Halve peren in dunne plakjes snijden. (Rest van peren wordt niet gebruikt.) Met scherp mes van eendenborstfilets vel afsnijden. Filets tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
4 Borden voorverwarmen. Filets inwrijven met piment en zout. In koekenpan boter verhitten. Filets in 5 minuten bruin en rosé bakken. Halverwege keren. Op plank leggen. Afdekken met aluminiumfolie. Aan bakvet 1 deciliter water en perenappelstroop toevoegen. Aan de kook brengen. Aanbaksels losroeren. 2 Minuten koken. Filets schuin in plakjes snijden. Op warme borden plakjes filet rangschikken. Beetje jus erover scheppen. Plakjes peer op filet rangschikken. Garneren met toef tuinkers. Rest van jus overdoen in juskom.
4 personen
voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip kerst 1989
1 blik peren op vruchtensap (netto 415 gram)
2 tamme eendenborstfilets (350 gram)
2 theelepels gemalen piment
zout
40 gram boter
1 ½ eetlepel perenappelstroop
½ bakje tuinkers
2 Halve peren in dunne plakjes snijden. (Rest van peren wordt niet gebruikt.) Met scherp mes van eendenborstfilets vel afsnijden. Filets tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
4 Borden voorverwarmen. Filets inwrijven met piment en zout. In koekenpan boter verhitten. Filets in 5 minuten bruin en rosé bakken. Halverwege keren. Op plank leggen. Afdekken met aluminiumfolie. Aan bakvet 1 deciliter water en perenappelstroop toevoegen. Aan de kook brengen. Aanbaksels losroeren. 2 Minuten koken. Filets schuin in plakjes snijden. Op warme borden plakjes filet rangschikken. Beetje jus erover scheppen. Plakjes peer op filet rangschikken. Garneren met toef tuinkers. Rest van jus overdoen in juskom.
4 personen
voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip kerst 1989
Tongscharfilet met mierikswortelsaus
TONGSCHARFILET MET MIERIKSWORTELSAUS
1 deciliter melk
½ visbouillontablet
2 theelepels maïzena
½ eetlepel geraspte mierikswortel
1 eetlepel fritessaus
15 sprietjes bieslook
1 kleine courgette
2 eetlepels bloem
4 tongscharfilets
zout
peper
25 gram boter
2 theelepels zalmeitjes
In steelpan melk, 1 deciliter water en bouillontablet aan de kook brengen. In kopje maïzena met 1 eetlepel water tot glad papje roeren. Al roerende maïzenapapje aan melkmengsel toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Met garde mierikswortel en fritessaus erdoor kloppen. Bieslook erboven fijnknippen. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren. Courgette wassen. Met kaasschaaf 10 plakjes eraf schaven. (Rest van courgette wordt niet gebruikt.) Op plat bord bloem strooien.
Met keukenpapier vis droogdeppen. Bestrooien met zout en peper. Door bloem halen. Overtollige bloem eraf schudden. In koekenpan boter verhitten. Vis in 5 minuten goudbruin en gaar bakken. Halverwege keren. Intussen 2 borden voorverwarmen. In pan 2 deciliter water en zout aan de kook brengen. Plakjes courgette 1 minuut koken. In vergiet afgieten. Met koud water afspoelen. Saus opnieuw verwarmen. Op warme borden 1 tongscharfilet leggen. Plakjes courgette er dakpansgewijs opleggen. Andere tongscharfilets er half opleggen. Garneren met zalmeitjes. Beetje saus ernaast scheppen. Rest van saus overdoen in sauskom. Lekker met gekookte aardappelen en broccoli.
2 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip kerst 1989
1 deciliter melk
½ visbouillontablet
2 theelepels maïzena
½ eetlepel geraspte mierikswortel
1 eetlepel fritessaus
15 sprietjes bieslook
1 kleine courgette
2 eetlepels bloem
4 tongscharfilets
zout
peper
25 gram boter
2 theelepels zalmeitjes
In steelpan melk, 1 deciliter water en bouillontablet aan de kook brengen. In kopje maïzena met 1 eetlepel water tot glad papje roeren. Al roerende maïzenapapje aan melkmengsel toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Met garde mierikswortel en fritessaus erdoor kloppen. Bieslook erboven fijnknippen. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren. Courgette wassen. Met kaasschaaf 10 plakjes eraf schaven. (Rest van courgette wordt niet gebruikt.) Op plat bord bloem strooien.
Met keukenpapier vis droogdeppen. Bestrooien met zout en peper. Door bloem halen. Overtollige bloem eraf schudden. In koekenpan boter verhitten. Vis in 5 minuten goudbruin en gaar bakken. Halverwege keren. Intussen 2 borden voorverwarmen. In pan 2 deciliter water en zout aan de kook brengen. Plakjes courgette 1 minuut koken. In vergiet afgieten. Met koud water afspoelen. Saus opnieuw verwarmen. Op warme borden 1 tongscharfilet leggen. Plakjes courgette er dakpansgewijs opleggen. Andere tongscharfilets er half opleggen. Garneren met zalmeitjes. Beetje saus ernaast scheppen. Rest van saus overdoen in sauskom. Lekker met gekookte aardappelen en broccoli.
2 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip kerst 1989
Oesterzwammen met mais en tomatensaus
OESTERZWAMMEN MET MAIS EN TOMATENSAUS
1 ui
250 gram oesterzwammen
3 deciliter gezeefde tomaten
100 gram mascarpone di lodi
1 theelepel basilicum
zout
versgemalen zwarte peper
1 pakje verse minimaïskolfjes (12 tot 18 stuks)
25 gram boter
150 gram peultjes (diepvries)
Ui pellen en snipperen. Met keukenpapier oesterzwammen schoonvegen. In steelpan gezeefde tomaten aan de kook brengen. Mascarpone en basilicum toevoegen. Al roerend verwarmen tot gladde saus. Op smaak brengen met zout en peper. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Maïskolfjes afspoelen.
2 borden voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Oesterzwammen toevoegen. Nog 3 minuten bakken. Af en toe omscheppen. Intussen in pan met ruim water en zout maïskolfjes 5 minuten koken. Peultjes toevoegen. Nog 3 minuten koken. Saus opnieuw verwarmen. Boven oesterzwammen peper malen. Maïs en peultjes afgieten. Door oesterzwammen scheppen. Over warme borden verdelen. Helft van saus erover schenken. Rest overdoen in sauskom. Lekker met lintmacaroni.
2 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : kaasgerecht
bron : Tip kerst 1989
1 ui
250 gram oesterzwammen
3 deciliter gezeefde tomaten
100 gram mascarpone di lodi
1 theelepel basilicum
zout
versgemalen zwarte peper
1 pakje verse minimaïskolfjes (12 tot 18 stuks)
25 gram boter
150 gram peultjes (diepvries)
Ui pellen en snipperen. Met keukenpapier oesterzwammen schoonvegen. In steelpan gezeefde tomaten aan de kook brengen. Mascarpone en basilicum toevoegen. Al roerend verwarmen tot gladde saus. Op smaak brengen met zout en peper. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Maïskolfjes afspoelen.
2 borden voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Oesterzwammen toevoegen. Nog 3 minuten bakken. Af en toe omscheppen. Intussen in pan met ruim water en zout maïskolfjes 5 minuten koken. Peultjes toevoegen. Nog 3 minuten koken. Saus opnieuw verwarmen. Boven oesterzwammen peper malen. Maïs en peultjes afgieten. Door oesterzwammen scheppen. Over warme borden verdelen. Helft van saus erover schenken. Rest overdoen in sauskom. Lekker met lintmacaroni.
2 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : kaasgerecht
bron : Tip kerst 1989
Abonneren op:
Posts (Atom)