woensdag 25 januari 2017

Ensalada de Zanahorias (Mexico)

ENSALADA DE ZANAHORIAS (WORTELSALADE IN GELEI)

3 eetlepels gelatine
1½ deciliter water
2½ deciliter zure room
2½ deciliter wortelsap
2½ deciliter sinaasappelsap
125 gram hüttenkäse
250 gram wortels, geraspt
75 gram ananas, fijngehakt
75 gram rozijnen
50 gram fijngehakte noten
½ theelepel zeezout
½ theelepel selderiezaad
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel geraspte mierikswortel
50 gram chili’s uit blik, fijngehakt
slabladeren
gehakte cocktailkersen


Week de gelatine 5 minuten in koud water en warm het al roerend op tot de gelatine is opgelost. Het water mag echter niet koken.
Meng de zure room, het wortel- en sinaasappelsap, Hüttenkäse, geraspte wortel, ananas, rozijnen, noten, kruiden en specerijen en chili’s goed door elkaar. Verdeel het mengsel over 8 afzonderlijke vormen of doe het in één grote puddingvorm en laat het 6 tot 8 uur in de koelkast staan.
Keer de wortelsalade om op slabladeren en garneer met stukjes cocktailkers. Dien op met een slasaus.

8 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : salade

bron : De vegetarische keuken van Mexico / Edith Metcalfe de Plata

Pastellitos de Queso (Mexico)

PASTELLILLOS DE QUESO (EMPANADAS)

250 gram masa harina
1 theelepel zeezout
1 theelepel bakpoeder
50 gram boter of plantaardige margarine
1 ei, losgeklopt
1¼ deciliter water
1½ eetlepel fijngehakte chili’s
300 gram jong belegen kaas, geraspt
sesamzaad
salsa picante


Zeef de masa harina, zout en bakpoeder in een kom. Snijd de boter met twee messen door het meelmengsel tot er een kruimelige substantie ontstaat. Voeg het ei, water en chili’s eraan toe en kneed alles tot een zachte deegmassa. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast staan. Verdeel het deeg in drie stukken. Rol elk stuk uit tot een lap van 2 tot 3 millimeter dikte, op een met bloem bestrooid aanrecht en steek er rondjes uit met een doorsnede van 6 centimeter. Bestrijk de randen met water, doe 2 theelepels geraspte kaas op elk rondje en vouw ze dubbel. Druk de randen stevig op elkaar met een vork en frituur de empanadas enkele minuten in hete plantaardige frituurolie of tot ze goudbruin zijn.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De vegetarische keuken van Mexico / Edith Metcalfe de Plata