woensdag 11 september 2024

Slatet Blanquite (Tunesië)

SLATET BLANQUITE

2 eieren
50 gram tonijn in blik
50 gram zwarte olijven
1 eetlepel kappertjes
½ ingemaakte citroen
50 gram gruyère
4 kleine paprika’s
2 kleine tomaten
1 oudbakken stokbrood
zout
peper

SALADE MÉCHOUIA
1 eetlepel harissa
1 theelepel tomatenpuree
3 eetlepels azijn
2 eetlepels olijfolie
1 mespuntje karwij
1 knoflookteentje


Rooster de paprika’s en de tomaten 20 minuten onder de ovengrill. Meng de harissa met de fijngehakte knoflook en de tomatenpuree in een kom. Doe de gare, warme paprika’s en de tomaten 5 minuten in een plastic zak. Leng het mengsel van harissa, tomatenpuree en knoflook aan met 250 milliliter water. Doe er 3 eetlepels azijn en 2 eetlepels olijfolie bij. Breng de saus op smaak en doe er een mespuntje karwij door.
Kook de eieren tot ze hard zijn. Haal de paprika’s en de tomaten uit de zak en ontvel ze. Snijd kleine blokjes van de gruyère. Snijd de paprika’s en de tomaten in gelijkmatige, kleine stukjes. Snijd kleine driehoekjes van de ingemaakte citroen. Verdeel de tonijn uit blik in kleine stukjes. Halveer de zwarte olijven.
Pel de eieren en maak ze fijn door ze door een zeef te halen. Snijd 4 centimeter dikke plakjes van het stokbrood. Doop ze aan beide kanten in de saus.
Leg een hoopje salade méchouia op de broodjes en garneer met een driehoekje ingemaakte citroen, stukjes tonijn, olijven, kappertjes en een blokje gruyère. Strooi er wat hardgekookt ei over. Reken 3 broodjes per persoon.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gebied : Tunesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tunesië : Verrukkelijke Mediterrane keuken / Fabien Bellahsen

Tunesische salade (Tunesië)

TUNESISCHE SALADE

Dit koude voorgerecht is een klassieker uit de Tunesische keuken. Deze salade van in kleine blokjes gesneden rauwe groenten is bij Tunesiërs vooral ’s zomers erg in trek. Hoewel het gerecht heel gemakkelijk te maken is, vergt het wel veel geduld en precisie. Het zeer klein snijden van de groenten is voor de frisse smaak van deze salade van essentieel belang.

1 komkommer
2 tomaten
1 groene paprika
1 ui
1 appel
½ citroen
2 eieren
1 mespuntje gedroogde munt
150 gram tonijn op olie
50 milliliter olijfolie
zout
peper
12 zwarte olijven, zonder pit (om mee te garneren)
verse muntblaadjes (optioneel)


Schil de komkommer en verwijder de zaadjes. Was de tomaten en de paprika’s en verwijder de zaadjes. Schil de appel. Pel de ui. Snijd alle groenten, de appel en e ui in zeer kleine blokjes. Meng al deze ingrediënten in een slakom. Maak een dressing van het zout, de peper, het citroensap en 50 milliliter olijfolie. Doe er een mespuntje gedroogde munt door. Meng alles goed. Breng in een pan water met zout aan de kook. Doe er voorzichtig de eieren in en laat ze 12 minuten koken. Pel ze en snijd ze in de lengte in kwarten. Vul een kommetje met de salade en maak er vervolgens op de borden een timbaaltje van. Leg er de eieren en e brokjes tonijn omheen. Garneer met de zwarte olijven en een muntblaadje.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 40 / 12 minuten

gebied : Tunesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tunesië : Verrukkelijke Mediterrane keuken / Fabien Bellahsen