woensdag 2 november 2016

Caldo Verde (Portugal)

CALDO VERDE (GROENE SOEP)

1 liter bouillon
1 eetlepel olijfolie
1 of 2 geschilde aardappelen
enige boerenkoolbladeren (gestroopte boerenkool dus)
peper
zout


Vul een pan met de bouillon, breng deze aan de kook. Laat er dan met een heel dun straaltje, langs de rand van de pan de olie in lopen. Rasp de aardappelen boven de pan in de kokende bouillon, en kook dit raspsel gaar. Hak onderwijl de gewassen boerenkoolbladeren heel fijn en doe er 2 à 3 eetlepels van in de soep. Laat deze 2 à 3 minuten doorkoken. Dien de soep dan onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : soep

bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout

Nalesniki (Polen)

NALESNIKI (POOLSE FLENSJES)

75 gram bloem
2 ½ deciliter melk
2 kleine eieren
zout
50 gram boter of margarine

VULLING
100 gram kwark of hangop of 2 Gervais-kaasjes
suiker
gezeefde poedersuiker


Bak de flensjes op de wijze als u gewend bent. Leg ze plat op een bord, houd ze warm onder een kom. Roer de kwark, of de hangop of de Gervais-kaasjes met suiker naar smaak, tot een smeuïge massa. Verdeel dit vulsel over de warme flensjes en rol ze op. Bestrooi ze nu dik met poedersuiker. Dien ze warm op.

8 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : nagerecht

bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout

Mákostésza (Hongarije)

MÁKOSTÉSZA (MAANZAADKOEK)

300 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
100 gram boter of margarine
2½ deciliter melk
2 eierdooiers
50 gram basterdsuiker
zout
300 gram gemalen maanzaad
2 deciliter kookroom
60 gram suiker
de geraspte schil van 1 citroen of sinaasappel


Kneed de bloem met het bakpoeder, de in stukjes gesneden boter of margarine, de basterdsuiker, de eierdooiers en het zout tot een soepel deeg. Beboter een bakblik. Druk het deeg hier tot een 1 centimeter dikke plak op uit. Meng het maanzaad met de room, de suiker en het smaakje en spreidt dit over de lap deeg uit. Bak de koek 25 minuten bij 175°C, en snijd er direct punten van. Laat deze koud worden op een taartrooster.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : gebak

bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout