‘KORAAL’ KOOL
Chinese witte kool, ook bekend als Chinese blaadjes of selderie kool, is nu in het westen ruim verkrijgbaar. Verwijder de buitenste taaie bladeren en gebruik alleen het zachte hart.
500 gram Chinese kool
4 – 5 Chinese gedroogde champignons
75 gram bamboescheuten
4 – 5 gedroogde Spaanse pepers
2 eetlepels suiker
1 eetlepel sojasaus
½ eetlepel rijstwijn (of sherry)
1½ eetlepel azijn
1 theelepel zout
1 sjalot
1 plakje gemberwortel, geschild
2 eetlepels sesamolie
Kook de kool voor; haal hem uit de pan en laat hem uitdruipen, marineer met ½ theelepel zout 5 minuten, dan drogen en in stukjes snijden ter grootte van een luciferdoosje, leg deze op een schaal.
Week de champignons 20 minuten in warm water, droog ze en verwijder de steeltjes. Snij de champignons, bamboescheuten, Spaanse pepers, sjalotten en gemberwortel in dunne reepjes, ter grootte van lucifers.
Verhit de sesamolie in een wok, roerbak alle groenten (behalve de kool) 2 minuten. Voeg suiker, sojasaus, rijstwijn of sherry, azijn en zout met 2 eetlepels water of bouillon toe; nog 1-2 minuten roerbakken en dit alles over de kool uitgieten.
Dit is een bontgekleurd gerecht en het smakt vooral heerlijk als het koud geserveerd wordt.
4 personen
gebied : Shandong, China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : De echte Chinese keuken : Recepten uit Peking, Shanghai, Sichuan en Canton / Deh-Ta Hsiung
dinsdag 25 maart 2025
Tung-Po schaap (Peking, China)
TUNG-PO SCHAAP
Aan Su Tung-Po (1036-1101), dichter, schilder, kalligraaf en fijnproever, worden een aantal gerechten toegeschreven. Ofschoon hij uit Sichuan afkomstig was, heeft hij in feite in bijna alle streken van China gewoond. Of dit bepaalde recept wel of niet door hem werd uitgevonden blijft een open vraag.
225 gram schapenvlees om te stoven
100 gram aardappelen
100 gram worteltjes
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel suiker
2 sjalotten
1 plakje gemberwortel, geschild
1 teentje knoflook, fijngedrukt
1 theelepel vijfkruidenpoeder
½ theelepel Sichuan peper
olie voor het frituren
Snij het schapenvlees in vierkante blokjes van 2½ centimeter, snij dan één kant van elk vierkantje half in. Schil de aardappels, schrap de wortels en snij ze in dezelfde vorm en afmetingen als het schapenvlees.
Verhit vrij veel olie in een wok of frituurpan. Als er damp afkomt frituurt u het schapenvlees 5 à 6 seconden, of tot het goudbruin is; schep het uit de pan en laat het uitdruipen, frituur dan vervolgens de aardappels en wortels goudbruin.
Leg het schapenvlees in een stoofpot of casserole, bedek het vlees met koud water, voeg sojasaus, suiker, sjalotten, gemberwortel, knoflook, peper, vijfkruidenpoeder en rijstwijn of sherry toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur lager en laat 2 tot 3 uur sudderen; voeg de aardappelen en wortels toe, laat nog 5 minuten doorsudderen en dien op.
Dit kleurrijke en aromatische gerecht heeft een machtige saus, die heel goed bij rijst past.
4 personen
gebied : Peking, China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De echte Chinese keuken : Recepten uit Peking, Shanghai, Sichuan en Canton / Deh-Ta Hsiung
Aan Su Tung-Po (1036-1101), dichter, schilder, kalligraaf en fijnproever, worden een aantal gerechten toegeschreven. Ofschoon hij uit Sichuan afkomstig was, heeft hij in feite in bijna alle streken van China gewoond. Of dit bepaalde recept wel of niet door hem werd uitgevonden blijft een open vraag.
225 gram schapenvlees om te stoven
100 gram aardappelen
100 gram worteltjes
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel suiker
2 sjalotten
1 plakje gemberwortel, geschild
1 teentje knoflook, fijngedrukt
1 theelepel vijfkruidenpoeder
½ theelepel Sichuan peper
olie voor het frituren
Snij het schapenvlees in vierkante blokjes van 2½ centimeter, snij dan één kant van elk vierkantje half in. Schil de aardappels, schrap de wortels en snij ze in dezelfde vorm en afmetingen als het schapenvlees.
Verhit vrij veel olie in een wok of frituurpan. Als er damp afkomt frituurt u het schapenvlees 5 à 6 seconden, of tot het goudbruin is; schep het uit de pan en laat het uitdruipen, frituur dan vervolgens de aardappels en wortels goudbruin.
Leg het schapenvlees in een stoofpot of casserole, bedek het vlees met koud water, voeg sojasaus, suiker, sjalotten, gemberwortel, knoflook, peper, vijfkruidenpoeder en rijstwijn of sherry toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur lager en laat 2 tot 3 uur sudderen; voeg de aardappelen en wortels toe, laat nog 5 minuten doorsudderen en dien op.
Dit kleurrijke en aromatische gerecht heeft een machtige saus, die heel goed bij rijst past.
4 personen
gebied : Peking, China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De echte Chinese keuken : Recepten uit Peking, Shanghai, Sichuan en Canton / Deh-Ta Hsiung
Abonneren op:
Posts (Atom)