dinsdag 3 oktober 2017

Gevulde artisjokken

GEVULDE ARTISJOKKEN

2 artisjokken
een scheutje citroensap
2 tomaten, ontveld
1 teentje knoflook, geperst
½ eetlepel fijn geknipte bieslook
een aantal blaadjes basilicum, fijngeknipt
1 eetlepel olijfolie
peper
zout
een aantal olijven (eventueel)
6 sardientjes, in stukjes (eventueel)
geraspte oude kaas


Was de artisjokken en snijd de stelen eraf. Snijd horizontaal met een scherp mesje de blaadjes tot op 2 centimeter van de bloembodem weg en verwijder de hardere buitenste schubblaadjes zodat u alleen de bodem met het zachte hart overhoudt. Schil de stelen en snijd deze in stukjes van 3 centimeter lang. Leg de artisjokharten met de stukjes steel in ruim water met zout en citroensap en kook ze in ongeveer 20 minuten beetgaar. Laat ze ondersteboven in een vergiet uitlekken. Snijd de tomaten in kleine stukjes en meng er olijfolie, bieslook, knoflook, basilicum, peper en zout door. Schep met een mesje of lepel het binnenste uit de artisjokken zodat een klein kommetje ontstaat. Schep het tomatenmengsel hierin. Vet een ovenschaaltje in, leg de gevulde artisjokken hierin en leg de stukjes steel en uitgeschepte harten er omheen of in een tweede schaaltje. Schep hierbij de overige tomatensaus en leg er eventueel sardientjes en olijven op. Strooi over het geheel de geraspte kaas en zet de schotel(s) ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Serveer de artisjokken als voor- of bijgerecht met een eenvoudig bereide pasta (bijvoorbeeld met pestosaus).

2 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Odinieuws Klein 5 juni 2012

Gevulde sinaasappels

GEVULDE SINAASAPPELS

3 blaadjes gelatine
4 sinaasappels
2 eiwitten
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel suiker


Week de blaadjes gelatine in wat koud water en knijp ze goed ui. Pers 4 sinaasappels, maar zorg dat de schil intact blijft, die heeft u nodig om te vullen. Warm de sinaasappelsap op, niet laten koken, voeg de gelatine toe en roer het er goed doorheen. Klop de eiwitten stijf en doe daarbij de vanillesuiker en de gewone suiker. Als het sap is afgekoeld, het eiwit voorzichtig door het sap spatelen. De halve sinaasappelschillen vullen en in de koelkast in 4 uur op laten stijven (in de vriezer in 1 uur).

2 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : Odinieuws Fruit 5 juni 2012