maandag 9 september 2024

Gevulde zalm (Noord-Afrika)

GEVULDE ZALM

1 teentje knoflook
1 grote ui
3 eetlepels olijfolie
1½ onbespoten citroen
150 gram couscous
3 eetlepels blanke rozijnen
½ theelepel verse gember, geschild en fijngehakt
1 snufje komijnpoeder
1 zalm, schoongemaakt en van graten ontdaan, of 2 mooie zalmfilets van dezelfde grootte
100 gram boter
4 eetlepels amandelschaafsel
peper
zout


Pel de knoflook en hak hem fijn. Pel de ui en snipper hem zeer fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en ui. Draai het vuur halfhoog en wacht tot de ui bruin kleurt en karamelliseert.
Breng 150 milliliter gezouten water aan de kook. Rasp de schil van ½ citroen (bewaar de citroen zelf) en snijd deze zeer fijn. Pers 1 citroen uit. Doe de couscous in een kom, voeg de rozijnen, gember, komijnpoeder, 1 eetlepel olijfolie en de citroenschil en het -sap toe. Schenk er 150 milliliter kokend water bij en roer door. Laat 10 minuten wellen en roer de korrels door met een vork.
Verwarm de oven voor op 220°C. Vul de zalm met het couscousmengsel.
Stoof de vis 30 minuten in de oven. Neem het pakketje uit de oven, verwijder de folie en leg de vis op een bord. Verwijder de huid aan de bovenzijde.
Smelt op het laatste moment de boter in een braadpan en bak het amandelschaafsel. Zodra dat goudbruin kleurt, voeg je het sap van de ½ citroen toe. Roer goed en bestrijk de vis met deze warme saus.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 30 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tajines & couscous / Laurence du Tilly

Snelle couscous met tonijn (Noord-Afrika)

SNELLE COUSCOUS MET TONIJN

2 uien
1 teentje knoflook
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
180 gram tonijn op water, uitgelekt
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 groentebouillonblokje, opgelost in 150 milliliter water
10 zwarte olijven, ontpit
600 gram couscous
bosje kervel
peper
zout


Pel de uien en de knoflook en hak ze fijn. Verhit de olijfolie in een tajine of gietijzeren stoofpan en voeg de uien en knoflook toe. Strooi de komijn, paprikapoeder en kerrie erover. Schep alles met een houten lepel goed door elkaar en bak het onafgedekt 3 minuten.
Laat de tonijn goed uitlekken en leg hem in de tajine of stoofpan. Maak de stukjes los met een vork en bak ze 2 minuten mee. Voeg de gepelde tomaten, bouillon en in schijfjes gesneden olijven toe. Bestrooi met peper en zout en schep alles door elkaar. Stoof de ingrediënten onafgedekt 10 minuten.
Bereid de couscous.
Vorm op een diep bord een rand van de warme couscous en schep het tonijnmengsel in het midden. Strooi er flink wat fijngeknipte kervel over en dien op.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tajines & couscous / Laurence du Tilly

Tajine van tonijn met citroen en koriander (Noord-Afrika)

TAJINE VAN TONIJN MET CITROEN EN KORIANDER

4 centimeter verse gemberwortel
marinade voor vis van 4 eetlepels olijfolie
1 in zout gekonfijte citroen
1 kilogram rode tonijnfilet (of een minder bedreigde tonijnsoort zoals witte, geelvin of skipjack)
3 uien
15 zwarte olijven, ontpit
3 eetlepels fijngeknipte koriander


Schil de gemberwortel en rasp hem fijn. Voeg de geraspte gember toe aan de marinade en meng hem goed door de andere ingrediënten. Snijd de gekonfijte citroen in kleine blokjes en schep ze eveneens door de marinade.
Snijd de tonijnfilet in flinke blokjes en leg ze in een diep bord. Wrijf ze in met de marinade, dek het bord af en zet het 2 uur koud weg. Haal het bord uit de koelkast, laat de vis uitlekken en bewaar de marinade.
Pel de uien en snipper ze fijn. Doe ze in een tajine of gietijzeren stoofpan en schenk de marinade erbij. Verwarm alles 5 minuten op laag vuur; roer regelmatig. Verdeel de olijven en blokjes tonijn over de uien. Dek af en stoof alles 15 minuten op laag vuur.
Strooi de fijngeknipte koriander erover en serveer de tajine zo warm mogelijk.

6 personen

voorbereidings- / marineer- / bereidingstijd : 30 / 120 / 20 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tajines & couscous / Laurence du Tilly

Abs briq (Tunesië)

ABS BRIQ

200 gram verse moot tonijn
100 gram grof zeezout
olijfolie
2 vastkokende middelgrote aardappels
2 teentjes knoflook
1 kleine ui
1 bos verse peterselie
½ eetlepel harissa
6 kleine eieren
4 briqvellen
olie om te frituren
4 partjes citroen


Leg de tonijn in een schaal, bestrooi met zeezout en laat een aantal uren of een nacht pekelen. Verwarm een laagje olijfolie tot heet, maar niet kokend. Veeg de tonijn schoon met keukenpapier en verwijder al het zout. Leg de tonijn in een niet te grote schaal met opstaande rand en schenk de hete olie over de tonijn, zodat hij onderstaat. Laat de tonijn langzaam in de hete olie afkoelen. Je kunt ook een blikje tonijn op olie van goede kwaliteit gebruiken. Stoom de aardappels gaar in de schil, laat afkoelen en pel ze. Snijd de knoflook, ui en peterselie fijn. Verhit een scheutje olie in de koekenpan, bak de knoflook en ui 5 minuten zachtjes, haal dan de pan van het vuur en voeg de peterselie toe. Snijd de aardappels in kleine blokjes. Pluk de tonijn. Meng de aardappel met het knoflook-peterseliemengsel, harissa en de geplukte tonijn, prak tot een grove puree en breng eventueel op smaak met zout. Klop 1 ei los met 1 eetlepel water. Verhit in een hapjespan een ruime laag olie om te frituren (3 centimeter). Leg een briq- of loempiavel met een punt naar boven voor je en bestrijk hem met wat losgeklopt ei. Schep in het midden van het vel een kwart van de puree en vorm er een half maantje van, met de punten naar beneden. Breek in het holletje van het maantje voorzichtig een ei. Vouw de onderste punt tot een driehoek naar de bovenste punt en druk de punten en de randjes goed aan. Pak de briq voorzichtig bij de bovenste punt en bij de rechterpunt, leg in de hete olie en schep met een lepel steeds wat hete olie over de briq, totdat beide kanten goudbruin zijn en de briq mooi gesouffleerd is. Laat uitlekken op bakpapier en serveer direct met een partje citroen. Bak op dezelfde manier de overige drie briqs.

4 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Arabia : Onze culinaire reis / Merijn Tol & Nadia Zerouali

Fatma's vingers (Tunesië)

FATMA’S VINGERS

3 grote, kruimige aardappels
zout
peper
1 ui
1 teentje knoflook
rasp van 1 biologische citroen
1 blikje tonijn op olie, van goede kwaliteit
4 eetlepels fijngesneden peterselie
3 eetlepels olijfolie
12 loempia-, briq- of filodeegvellen
olie om te frituren


Kook de aardappels in ruim gezouten water in de schil gaar. Laat afkoelen, pel ze en prak ze fijn. Snijd de ui en knoflook fijn en meng ze door de geprakte aardappels, samen met citroenrasp, tonijn, peterselie, olijfolie, zout en peper. Leg de vellen deeg op elkaar en snijd ze in repen van 8 – 10 centimeter breed. Schep onder aan elk vel een lepel vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de repen zo strak mogelijk op. Bestrijk de uiteinden met wat water, zodat ze goed vastplakken. Verhit de olie tot een blokje brood dat je erin gooit goudbruin kleurt en frituur de rolletjes met niet te veel tegelijk goudbruin. Laat uitlekken op bakpapier en serveer meteen.

4 - 6 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Arabia : Onze culinaire reis / Merijn Tol & Nadia Zerouali

In bizongraswodka ingelegde tonijn (Polen)

IN BIZONGRASWODKA INGELEGDE TONIJN

Vis pekelen in wodka is een goede manier om te genieten van twee favoriete Poolse ingrediënten, wodka en vis. Vraag de visboer om de tonijn zo dun mogelijk te snijden of doe het zelf met een zeer scherp mes.

1 verse tonijnsteak van 120 gram, in heel dunne plakken
½ komkommer, geschild en in zeer dunne plakken
1 eetlepel verse bieslook, fijngehakt
25 milliliter bizongraswodka (of andere goede wodka)
het sap van 1 citroen
1 eetlepel appelsap
zeezout
witte peper


Doe de tonijn, komkommer en het helft van de bieslook in een ondiepe kom (houd wat plakken komkommer achter om te garneren).
Doe de wodka, het citroensap, appelsap, een snuf zout en een flinke snuf peper in een vijzel en meng het geheel tot het zout volledig is opgelost. Giet het mengsel over de vis en komkommer en roer de ingrediënten zachtjes door elkaar.
Verdeel het mengsel over twee martiniglazen en zet ze tot gebruik minstens 30 minuten in de koelkast. Serveer elk glas met een plak komkommer op de rand en bestrooi de inhoud met de resterende bieslook.

2 personen

bereidings- / koeltijd : 5 / 30 minuten

gebied : Polen
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Polska : De nieuwe Poolse keuken / Zuza Zak

Zalmsalade met peperkoek (Toruń, Kujawsko-Pomorskie, Polen)

ZALMSALADE MET PEPERKOEK

De kleine, oude plaats Toruń, in het noorden van Polen, staat bekend om zijn peperkoek. En toepasselijk genoeg lijken de huizen in Toruń op peperkoekhuizen zoals dat van de heks in het sprookje van Hans en grietje.

10 krieltjes, gekookt, gehalveerd en afgekoeld
150 gram sperziebonen, gekookt
handvol gehakte verse peterselie
1 eetlepel bloem
1 ei, losgeklopt
4 eetlepels peperkoekkruimels
400 – 450 gram zalmfilet, in blokjes van 2 ½ centimeter
1 eetlepel ongezouten boter

VINAIGRETTE
4 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
2 eetlepels citroensap
1 theelepel sarepskamosterd of dijonmosterd
½ theelepel witte peper
zout, naar smaak


Maak eerst de vinaigrette. Doe alle ingrediënten in een pot met een goed passend deksel en schud ze goed door elkaar.
Doe de afgekoelde aardappels, sperziebonen en peterselie in een kom, giet de vinaigrette erover en meng alles door elkaar.
Doe de blom in een ondiepe kom, het losgeklopte ei in een andere kom en de peperkoekkruimels in een derde kom. Haal de blokjes zalm eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de koekkruimels.
Smelt de boter op matig vuur in een koekenpan en bak de blokjes vis 8 minuten, tot ze aan alle kanten goudgeel en knapperig zijn. Keer ze regelmatig.
Serveer de blokjes zalm op de aardappelsalade.

2 - 3 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Toruń, Kujawsko-Pomorskie, Polen
gerechtsoort : visgerecht

bron : Polen : De nieuwe Poolse keuken / Zuza Zak

Chermoulatonijn met puntpaprika, kikkererwten & rozijnen (Noord-Afrika)

CHERMOULATONIJN MET PUNTPAPRIKA, KIKKERERWTEN & ROZIJNEN

Chermoula is een beroemde Noord-Afrikaanse specerijenpasta en een perfecte, makkelijk te maken marinade voor vis en groente.

3 puntpaprika’s, gehalveerd
1 middelgrote aubergine, in achten
1 rode ui, in ringen van 1 centimeter dik
300 gram kerstomaten, met takjes
1 blikje van 400 gram kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
4 lekker dikke tonijnsteaks
100 gram rozijnen
100 milliliter warm water
handvol amandelschaafsel
handvol verse munt

CHERMOULA
45 gram verse muntblaadjes
1½ theelepel komijnpoeder
1½ theelepel paprikapoeder
4 tenen knoflook, gepeld
3 eetlepels olijfolie
snufje zeezout
1 ingemaakte citroen (of de geraspte schil van ½ citroen en 1 theelepel blanke azijn)


Verwarm de oven voor tot 200°C.
Hak in de blender alle ingrediënten voor de chermoula fijn. Proef en voeg indien nodig extra zout toe.
Doe de paprika’s, aubergine, ui, kerstomaten, tomatentakjes en kikkererwten in een braadslede die zo groot is dat alles er ongeveer in een enkele laag in past. Roer er drie kwart van de chermoula door tot de groenten ermee bedekt zijn en zet 40 minuten in de oven.
Besmeer intussen de tonijnsteaks met de rest van de chermoula en laat ze in de koelkast marineren. Maak de blender niet schoon – doe de rozijnen en het warme water erin, roer en laat even staan.
Als de groenten 40 minuten in de oven hebben gestaan, voeg je de rozijnen en het water toe. Vis de tomatentakjes eruit, druk de tomaten plat en leg de tonijn op de groenten. Strooi de amandelen erover en zet 10 – 12 minuten terug in de oven tot de tonijn net gaar is en de amandelen knapperig zijn.
Bestrooi met de munt en dien op.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 50 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : De wereldse bakplaat : 75 Kleurrijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer

Zalm in dillesaus (Polen)

ZALM IN DILLESAUS

1 kleine komkommer
1 grote bos dille
2 sjalotten
50 gram boter
150 milliliter witte wijn
200 milliliter visfond
200 gram room
zout
peper
1 theelepel maïzena
4 zalmfilets zonder vel van elk 150 gram
plantaardige olie om te bakken
1 – 2 scheutjes citroensap


Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en schraap met een theelepel de pitjes eruit. Snijd hem dan in plakjes van 5 millimeter dik. Was de dille, schud de takjes droog, trek de topjes eraf en hak die grof.
Pel de sjalotten en snijd ze fijn. Laat 25 gram boter smelten in een grote pan en bak hierin de sjalotten op een lage tot gemiddelde temperatuur langzaam goudgeel aan. Blus af met wijn en laat die op een hoge temperatuur vrijwel volledig inkoken. Giet er dan visfond en room bij, strooi er zout en peper over en laat het 5 minuten op een lage temperatuur zachtjes koken. Maak intussen de maïzena aan met 2 – 3 eetlepels koud water. Breng de saus aan de kook, roer de maïzena erdoor en laat hem nogmaals 5 minuten zachtjes koken op een lage temperatuur of houd hem warm.
Spoel intussen de vis af met koud water, dep hem droog en strooi er zout en peper over. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Leg de zalmfilets erin en bak ze 7 – 8 minuten op een gemiddelde temperatuur. Voeg dan 1 eetlepel boter toe, draai de filets om en bak ze nog 3 – 4 minuten. Druppel intussen meerdere keren het braadvet erover. Haal de pan dan van de kookplaat en laat de vis even trekken. Laat intussen de rest van de boter smelten in een koekenpan. Voeg de komkommer toe en bak die, terwijl je roert, 3 – 4 minuten op een gemiddelde temperatuur. Kruid met zout en peper en meng er een derde van de dille door.
Meng de rest van de dille door de saus en maak die op smaak af met citroensap, zout en peper. Leg de zalmfilets en komkommer op borden en giet de saus erover. Hierbij zijn gekookte aardappelen lekker.

4 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : visgerecht

bron : De authentieke Oost-Europese keuken : De lekkerste recepten van Polen tot Oekraïne / Tanja Dusy