zondag 1 april 2018

Spanakopitakia (Griekenland)

SPANAKOPITAKIA (SPINAZIEPASTEITJES)

1 kilogram spinazie
6 lente-uitjes
120 gram feta
1 eetlepel gehakte dille
¼ liter béchamelsaus
120 gram filo- of feuilleteedeeg


Hak voor de vulling een kilo spinazie, na die eerst zeer zorgvuldig te hebben gewassen, met zes lente-uitjes en kook dit gaar. Roer 120 gram feta smeuïg, voeg een eetlepel gehakte dille toe met de uitgelekte spinazie en bind dit met ¼ liter béchamelsaus uit een pakje. Neem dezelfde hoeveelheid filo- of feuilleteedeeg uit de diepvries. Rol dit zo dun mogelijk uit en rader er twee rechthoeken van. Leg de ene deeglap op een ingevet bakblik, breng hierop de vulling aan (die in plaats van dille ook venkel kan bevatten) en leg er de tweede deeglap overheen. Druk de naden aan, kerf vierkantjes op de bovenste laag met een scherp mes, dek die af met vetvrij papier en bak de pastei ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 175 °C tot het goud van kleur is en mooi bros. Snijd het voor het opdienen nog in stukjes.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Griekse keuken bij u thuis / Joyce Stubbs

Kreatopitakia (Griekenland)

KREATOPITAKIA (VLEESPASTEITJES)

250 gram gehakt
1 eetlepel geraspte ui
2 eetlepels tomatensap
snufje kaneel of tikje nootmuskaat
zout naar smaak
peper naar smaak
3 afgestreken eetlepels ongezouten boter
8 vellen filodeeg
gesmolten boter


Maak de vleesvulling door 250 gram gehakt aan te maken met een eetlepel geraspte ui, twee eetlepels tomatensap, snufje kaneel of tikje nootmuskaat plus zout en peper naar smaak. Smelt daarna drie afgestreken eetlepels ongezouten boter in een braadpan en laat het gehakt er een kwartier zachtjes in bakken onder geregeld doorscheppen. Voeg een scheutje warm water toe als het mengsel te droog wordt. Laat het mengsel afkoelen.
Snijd acht vellen filodeeg in lange repen van zes centimeter breed en bestrijk ze met gesmolten boter. Leg aan het uiteinde van zo’n reep een flinke theelepel vulling en vouw de reep zigzaggend op, zodat er een driehoekig pakje ontstaat. Leg ze op een ingevet bakblik en bestrijk ze nog met wat gesmolten boter. Bak ze in een voorverwarmde oven van 175 °C goudbruin en bros. In olijfolie frituren kan ook, maar laat ze dan eerst nog op keukenpapier uitlekken alvorens ze gloeiendheet op te dienen.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Griekse keuken bij u thuis / Joyce Stubbs

Forellen à la Grecque (Griekenland)

FORELLEN À LA GRECQUE

4 forellen
1 ui
1 plak knolselderij
1 peterseliewortel
bieslook
paar worteltjes
2 eetlepels olijfolie
1½ deciliter witte wijn
1 eetlepel tomatenpuree
iets water
zout
2 eetlepels gemengde groene kruiden (zo mogelijk dille)
1 citroen
aroma


Smoor de fijngehakte ui, selderij, peterseliewortel, bieslook en worteltjes 5 minuten in de olie. Voeg de witte wijn, iets water en de tomatenpuree toe en laat dit geheel 5 minuten zachtjes doorkoken.
Leg de verse, uitgehaalde en gewassen forellen in een pan met kokend water, iets zout, iets azijn, takje peterselie en beleg ze desgewenst met stukjes ui en plakjes wortel. Laat de forellen tegen de kook aan gaar worden (het water mag dus niet verder doorkoken). Zodra de ogen opzwellen, de randen van de buikopening iets naar buiten buigen en als de vinnen loslaten is de vis klaar. Til de vissen voorzichtig uit het kooknat, laat ze goed uitlekken en dien ze op een voorverwarmde schotel op.
Maak het groentemengsel op smaak met de fijngehakte groene kruiden, het citroensap en aroma en beleg hiermee de blauw gekookte forellen.
Omring de forellen met saffraanrijst.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het complete visboek : Een keur van recepten uit binnen- en buitenland / Erna Horn