dinsdag 5 september 2017

Geroosterde garnalen (Turkije)

GEROOSTERDE GARNALEN

Voor dit gerecht worden de garnalen aan dunne metalen spiesjes geregen. Omdat grote garnalen nogal prijzig zijn hebben we 3 grote garnalen per persoon gerekend, u bent natuurlijk geheel vrij dit aantal te verdubbelen als u het te weinig vindt.

12 grote garnalen (gamba’s)
1 eetlepel citroensap
4 laurierblaadjes
2 eetlepels olijfolie
wat zeezout
2 partjes citroen


Pel de garnalen en verwijder de zwarte ingewandsstreng aan de rugzijde omdat deze minder lekker smaakt. Rijg aan elk spiesje 3 garnalen, met ertussen halve blaadjes laurier. Besprenkel de garnalen met wat citroensap en bestrijk ze met behulp van een kwastje met olijfolie. Rooster ze ongeveer 6 minuten op een houtskoolvuur of onder de grill in de oven en strooi er desgewenst wat zout over. Geef er gefrituurde aardappelen bij en partjes citroen.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Garnitürlü Midye (Turkije)

GARNITÜRLÜ MIDYE (GEGARNEERDE MOSSELEN)

1 zak mosselen van 1½ - 2 kilogram
2½ deciliter olijfolie
6 fijngehakte knoflooktenen
sap van ½ citroen
1 citroen in partjes gesneden
2 eetlepels verse fijngehakte peterselie
repen geroosterd pidebrood


Boen de mosselen schoon ver verwijder de baarden indien nodig. Doe ze met aanhangend water in een pan en stoom ze open terwijl u ze af en toe omschudt zodat de bovenste mosselen ook opengaan. Schep de mosselen in een vergiet, haal de mosselen uit de schelpen en leg op elke schelphelft 2 mosselen. De schelpen die over zijn gooit u weg. Leg de gevulde schelpen naast elkaar op een vuurvaste schaal. Verwarm de olie met daarin de fijngehakte knoflook. Zodra u het knoflookaroma ruikt giet u de olie over de mosselen. Zet de schotel 10 minuten in de oven op 175°C.
Haal de schotel uit de oven, sprenkel er wat citroensap over en strooi de peterselie erover. Dien warm op. Geef de repen geroosterd brood er apart bij. Garneer met partjes citroen.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Turkse koolsla (Turkije)

TURKSE KOOLSLA

200 gram fijngesneden rode kool
200 gram fijngesneden witte kool
100 gram zwarte olijven
100 gram halloumi (of fetakaas)
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel sinaasappelsap
versgemalen zwarte peper
wat zout


Meng de rode en witte kool in een kom door elkaar en meng er de olijven en de verkruimelde kaas door, de olijfolie, citroensap, sinaasappelsap en peper en zout.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : salade

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Balik Koftesi (Turkije)

BALIK KOFTESI (GEFRITUURDE VISKOEKJES)

500 gram graatloze visfilets van witte vis (zeebaars, wijting, kabeljauw of iets dergelijks)
wat koppen en graten voor de bouillon
1 ui
wat takjes peterselie en selderie
10 witte peperkorrels
1 theelepel turmeric (koenjit)
1 liter water
2 korstloze witte boterhammen
1 kleine ui
zout
versgemalen peper
1 eetlepel verse fijngehakte peterselie
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
1 ei
wat tarwebloem
olijfolie
1 eetlepel citroensap
wat toefjes peterselie


Doe de koppen en graten in een pan met de gepelde ui, takjes peterselie en selderie, witte peperkorrels, koenjit en water. Breng alles aan de kook en draai meteen daarna het vuur laag. Schep grauw schuim en ongerechtigheden die boven komen drijven eraf met de schuimspaan en laat 30 minuten trekken. Zeef de bouillon daarna door een schone vochtige doek en gooi wat in de doek achterblijft weg. Maal het visvlees fijn, voeg er de fijngeraspte ui, het in wat water geweekte en daarna goed uitgeknepen witbrood, peterselie, gemalen koriander, komijn en peper en zout aan toe en meng alles goed door elkaar. Vorm er balletjes van ter grootte van een pingpongbal en druk deze ietsje plat. Haal deze viskoekjes eerst door wat losgeklopt ei en daarna door wat bloem en bak ze aan beide kanten lichtbruin in een flinke bodem olijfolie. Laat ze uitlekken op absorberend papier.
Leg de koekjes daarna naast elkaar in een koekenpan met deksel en giet er zoveel visbouillon over dat ze net onderstaan. Voeg het citroensap toe en breng tegen de kook aan. Pocheer de koekjes 15 minuten in het vocht en laat ze daarna afkoelen. Zet ze in de koelkast, afgedekt met folie tot het vocht is gegeleerd.
Dien ze koud op, gegarneerd met toefjes peterselie.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Gefrituurde inktvisringen (Turkije)

GEFRITUURDE INKTVISRINGEN

inktvisringen
1 losgeklopt ei
bloem
olijfolie
partjes citroen
taratorsaus

Haal de inktvisringen eerst door een losgeklopt ei en vervolgens door wat bloem en frituur ze in een ruime hoeveelheid olijfolie. Dien ze op met partjes citroen en taratorsaus.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Kirmizi Bïberlï Istakoz (Turkije)

KIRMIZI BÏBERLÏ ISTAKOZ (KREEFT IN PAPRIKAOLIE)

2 kreeften
1 eetlepel paprikapoeder
zout
sap van 1 kleine citroen
1½ deciliter olijfolie
fijngehakte peterselie


Ik at dit verrukkelijke gerecht voor het eerst in een klein visrestaurant aan de Bosporus. Hoewel kreeft hier niet goedkoop is, wil ik het u toch niet onthouden. Voor een feestelijk zomers etentje is het een ware traktatie.
De goedkoopste kreeften die men hier koop zijn de voorgekookte Canadese diepvrieskreeften. Die zijn heel goed bruikbaar. Voor verse kreeften brengt u in een grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Doe de levende kreeften in het kokende water en laat ze 10 minuten koken. Laat ze daarna afkoelen en snijd ze met een groot scherp mes doormidden. Verwijder de ingewanden, de zwarte streng op de rug en de grauwe massa in de kop. Kraak de poten open en haal het vlees eruit. Snijd het kreeftenvlees en het vlees uit de poten in stukjes en vul de halve kreeftenpantsers hiermee.
Meng 1 eetlepel paprikapoeder, wat zout en het sap van 1 kleine citroen door 1½ deciliter olijfolie en sprenkel dit over de gevulde kreeftenhelften. Laat 10 minuten intrekken. Strooi er wat fijngehakte peterselie over en eet meteen op.
Hierbij geef je niets anders dan warm pidebrood en een frisse groene sla, aangemaakt met olijfolie, citroensap, peper en zout.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Karidesli Tavasi (Turkije)

KARIDESLI TAVASI (GEFRITUURDE GARNALEN)

12 - 24 grote garnalen (gamba’s)
1 losgeklopt ei
bloem
olijfolie
partjes citroen
taratorsaus


Reken per persoon 3 - 6 grote garnalen (gamba’s). Pel de garnalen tot aan de staart. Haal de garnalen eerst door een losgeklopt ei en vervolgens door wat bloem en frituur ze in een ruime hoeveelheid olijfolie. Dien ze op met partjes citroen en taratorsaus.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Kabak Tava (Turkije)

KABAK TAVA (GEBAKKEN COURGETTES)

In Turkije legt men minder verse courgettes die meer bitter vocht bevatten, wel in wat melk om de smaak te neutraliseren. De courgettes die hier te koop zijn, zijn meestal zo vers, dat ze nadat ze een half uurtje met wat zout bestrooid hebben staan ‘zweten’ (het zout onttrekt het bittere vocht aan de courgette, hetzelfde doet men met aubergines), alleen even met schoon water moeten worden afgespoeld, om het bittere vocht te verwijderen. Als men aubergines en courgettes niet op deze manier voorbehandelt, nemen ze tijdens het bakken teveel vocht op en verkleuren ze donker.

1 - 2 middelgrote courgettes (2 als dit het enige voorafje is, 1 als er meer voorafjes geserveerd worden)
zout
wat bloem
wat olijfolie
wat verse fijngehakte peterselie
schijfjes citroen


Was de schil en snijd de uiteinden van de courgettes. Snijd de courgettes in de lengte in plakken, of in de breedte in rondjes van 3 - 5 millimeter dik. Bestrooi ze aan beide kanten met wat zout en laat ze een half uurtje staan. Spoel ze af met koud water en dep ze daarna droog met een schone doek. Wentel ze door wat bloem en bak ze daarna aan beide kanten mooi lichtbruin in wat hete olijfolie.
Dien de courgettes op kamertemperatuur op, bestrooid met wat verse fijngehakte peterselie en geef er een schijfje citroen bij.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Havuç Salatasi (Turkije)

HAVUÇ SALATASI (WORTELSALADE)

500 gram geschrapte bospeentjes
2 teentjes knoflook
zout
1 eetlepel olijfolie
4 eetlepels dikke Griekse yoghurt
wat verse fijngehakte munt
12 zwarte olijven


Kook de peentjes gaar met een bodempje water op het fornuis. Giet het water af en pureer de peentjes met wat zout, de olijfolie en de yoghurt.
Dien op, op kamertemperatuur, met wat fijngehakte munt eroverheen gestrooid en wat zwarte olijven erop. Geef er een warm stuk pide (Turks brood) bij.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : salade

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Kuru Fasulya Piyazi (Turkije)

KURU FASULYA PIYAZI (WITTE BONENSALADE)

150 gram gedroogde witte bonen
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
versgemalen peper
zout
1 rode ui, in dunne ringen gesneden
2 hardgekookte eieren, in partjes gesneden
12 zwarte olijven
1 tomaat, ontveld, ontpit en in kleine blokjes gesneden
wat verse fijngehakte munt of peterselie


Zet de bonen 1 nacht te weken en kook ze daarna met ruim schoon water in 40 minuten gaar. Laat ze uitlekken en afkoelen. Doe ze in een lage schaal. Giet er olijfolie en citroensap over en strooi er peper en zout naar smaak over.
Garneer met ringen ui, partjes hardgekookt ei, blokjes tomaat en zwarte olijven. Strooi er wat fijngehakte munt of peterselie over.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : salade

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer