dinsdag 5 september 2017

Balik Koftesi (Turkije)

BALIK KOFTESI (GEFRITUURDE VISKOEKJES)

500 gram graatloze visfilets van witte vis (zeebaars, wijting, kabeljauw of iets dergelijks)
wat koppen en graten voor de bouillon
1 ui
wat takjes peterselie en selderie
10 witte peperkorrels
1 theelepel turmeric (koenjit)
1 liter water
2 korstloze witte boterhammen
1 kleine ui
zout
versgemalen peper
1 eetlepel verse fijngehakte peterselie
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
1 ei
wat tarwebloem
olijfolie
1 eetlepel citroensap
wat toefjes peterselie


Doe de koppen en graten in een pan met de gepelde ui, takjes peterselie en selderie, witte peperkorrels, koenjit en water. Breng alles aan de kook en draai meteen daarna het vuur laag. Schep grauw schuim en ongerechtigheden die boven komen drijven eraf met de schuimspaan en laat 30 minuten trekken. Zeef de bouillon daarna door een schone vochtige doek en gooi wat in de doek achterblijft weg. Maal het visvlees fijn, voeg er de fijngeraspte ui, het in wat water geweekte en daarna goed uitgeknepen witbrood, peterselie, gemalen koriander, komijn en peper en zout aan toe en meng alles goed door elkaar. Vorm er balletjes van ter grootte van een pingpongbal en druk deze ietsje plat. Haal deze viskoekjes eerst door wat losgeklopt ei en daarna door wat bloem en bak ze aan beide kanten lichtbruin in een flinke bodem olijfolie. Laat ze uitlekken op absorberend papier.
Leg de koekjes daarna naast elkaar in een koekenpan met deksel en giet er zoveel visbouillon over dat ze net onderstaan. Voeg het citroensap toe en breng tegen de kook aan. Pocheer de koekjes 15 minuten in het vocht en laat ze daarna afkoelen. Zet ze in de koelkast, afgedekt met folie tot het vocht is gegeleerd.
Dien ze koud op, gegarneerd met toefjes peterselie.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Geen opmerkingen: