zaterdag 20 februari 2016

Knolselderij en linzen met hazelnoten en munt

KNOLSELDERIJ EN LINZEN MET HAZELNOTEN EN MUNT

60 gram hele hazelnoten (met vlies)
200 gram Puy-linzen
7 deciliter water
2 laurierblaadjes
4 takjes tijm
1 kleine selderijknol (650 gram), geschild, in 1 centimeter dikke chips
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels hazelnootolie
3 eetlepels lekkere rode wijnazijn
4 eetlepels fijngesneden munt
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 140°C. Strooi de hazelnoten op een kleine bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven. Schud ze eraf, laat ze afkoelen en hak ze grof. Doe de linzen met het water, de laurier en de tijm in een kleine pan. Breng ze aan de kook en laat ze in 15 - 20 minuten zachtjes beetgaar koken. Stort ze in een vergiet. Kook intussen in een andere pan de knolselderijchips in ruim kokend water met zout in 8 - 12 minuten net gaar. Giet ze af. Vermeng de nog warme linzen in een schaal met de olijfolie, 2 eetlepels hazelnootolie, de azijn, wat zwarte peper en royaal zout. Meng de knolselderij erdoor. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Meng om het gerecht direct op te dienen de helft van de munt en de helft van de hazelnoten erdoor. Schep het in een schaal en sprenkel de overgebleven hazelnootolie erover. Garneer met de rest van de munt en hazelnoten. Laat het gerecht om het koud te geven afkoelen, proef en voeg zo nodig nog wat azijn toe. Voeg hazelnootolie, munt en hazelnoten toe op dezelfde manier als bij het warm opdienen.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Gemarineerde paddenstoelen en yoghurt met walnoten en tahin

GEMARINEERDE PADDENSTOELEN EN YOGHURT MET WALNOTEN EN TAHIN

¾ deciliter olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel ahornsiroop
sap van middelgrote citroenen
200 gram kastanjechampignons, in plakjes gesneden
150 gram buna shimejipaddenstoelen, de dikke basis er afgesneden
125 gram Griekse yoghurt
35 gram tahin
1 kleine teen knoflook, fijngewreven250 gram gedopte tuinbonen (vers of diepvries)
75 gram walnoten, geroosterd en grof gehakt
½ theelepel gemalen komijnzaad
1 eetlepel gehakte dille
1 eetlepel fijngehakte oregano
zout
zwarte peper


Marineer om te beginnen de paddenstoelen. Klop olijfolie, azijn, ahornsiroop en de helft van het citroensap door elkaar met ongeveer ½ theelepel zout en versgemalen peper. Giet dit over de gemengde paddenstoelen in een grote kom en vermeng alles luchtig zodat alle paddenstoelen met een laagje marinade zijn bedekt. Laat ze 1 uur marineren. Maak intussen de tahinsaus. Klop in een kommetje de yoghurt, tahin, knoflook, overgebleven citroensap en ½ theelepel zout door elkaar. Klop alles met een vork tot een lichte pasta. Doe de tuinbonen in een kom en overgiet ze royaal met kokend water, giet ze af en laat ze afkoelen. Druk de bonen uit het bruingroene vliesje en gooi dit weg. Doe de tuinbonen, walnoten en komijn bij de gemarineerde paddenstoelen en roer alles door elkaar. Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe. Dien de paddenstoelen op in kommen of kleine borden, schep op elke portie een dot tahinsaus en strooi de kruiden erover.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Geroosterde pastinaak en zoete aardappel met kappertjesvinaigrette

GEROOSTERDE PASTINAAK EN ZOETE AARDAPPEL MET KAPPERTJESVINAIGRETTE

4 pastinaken (700 gram)
4 middelgrote rode uien
1½ deciliter olijfolie
4 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
1 bol knoflook, horizontaal doormidden gesneden
2 middelgrote zoete aardappelen (600 gram)
30 cherrytomaatjes, doormidden
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels kleine kappertjes (grote exemplaren grof gehakt)
½ eetlepel ahornsiroop
½ theelepel dijonmosterd
1 eetlepel geroosterd sesamzaad (naar keuze)
zout
zwarte peper

Verhit de oven tot 190°C. Schil de pastinaken en snijd ze afhankelijk van de lengte in twee of drie stukken. Snijd elk stuk overlangs doormidden of in vieren. De stukken moeten zo’n 5 centimeter lang en 1½ centimeter breed zijn. Pel de uien en snijd elk ervan in zes parten. Doe de stukken pastinaak en ui in een mengkom en voeg 1¼ deciliter olijfolie, de tijm, rozemarijn, knoflook, 1 theelepel zout en wat peper toe. Vermeng alles en verdeel het in een grote braadslee. Rooster alles 20 minuten. Snijd intussen aan beide kanten een schijfje af van de zoete aardappelen. Was ze goed en snijd ze met de schil overlangs doormidden en dan elke helft in zes partjes. Schep de aardappel door de pastinaak in de braadslee. Rooster de groenten nu 40 - 50 minuten. Roer als alle groenten gekleurd en gaar zijn de halve tomaatjes erdoor. Rooster alles weer 10 minuten. Klop intussen citroensap, kappertjes, ahornsiroop, mosterd, de overgebleven 2 eetlepels olie en ½ theelepel zout door elkaar. Giet de dressing over de geroosterde groenten zodra ze uit de oven komen. Roer goed, proef of er voldoende zout en peper zijn toegevoegd. Strooi eventueel het sesamzaad over de groenten en dien ze op in de braadslee.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolengi

Kaneeltaart met appel en pecannoten

KANEELTAART MET APPEL EN PECANNOTEN

125 gram boter
150 gram witte basterdsuiker
2 theelepels kaneelpoeder
2 eieren
150 milliliter zure room
175 gram zelfrijzend bakmeel

VULLING
3 eetlepels bloem
3 eetlepels bruine basterdsuiker
3 eetlepels gehakte pecannoten
1 theelepel koek- of speculaaskruiden
2 appels, geschild, in dunne plakjes of blokjes
2 eetlepels honing


Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter, suiker en kaneelpoeder met de mixer romig. Mix de eieren er één voor één door. Spatel de zure room en het bakmeel erdoor en schep het beslag in een ingevette springvorm met een diameter van 24 centimeter. Meng voor de vulling de bloem, basterdsuiker, pecannoten en koekkruiden door elkaar. Schud om met de appels en verdeel deze vulling over het beslag in de vorm. Bak de taart 50 - 60 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of het beslag gaar is. Besprenkel de taart met honing en serveer warm of koud.

6 personen

voedingswaarde : 545 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 60 minuten

gerechtsoort : gebak

bron : Boodschappen november 2013