zaterdag 20 februari 2016

Geroosterde pastinaak en zoete aardappel met kappertjesvinaigrette

GEROOSTERDE PASTINAAK EN ZOETE AARDAPPEL MET KAPPERTJESVINAIGRETTE

4 pastinaken (700 gram)
4 middelgrote rode uien
1½ deciliter olijfolie
4 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
1 bol knoflook, horizontaal doormidden gesneden
2 middelgrote zoete aardappelen (600 gram)
30 cherrytomaatjes, doormidden
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels kleine kappertjes (grote exemplaren grof gehakt)
½ eetlepel ahornsiroop
½ theelepel dijonmosterd
1 eetlepel geroosterd sesamzaad (naar keuze)
zout
zwarte peper

Verhit de oven tot 190°C. Schil de pastinaken en snijd ze afhankelijk van de lengte in twee of drie stukken. Snijd elk stuk overlangs doormidden of in vieren. De stukken moeten zo’n 5 centimeter lang en 1½ centimeter breed zijn. Pel de uien en snijd elk ervan in zes parten. Doe de stukken pastinaak en ui in een mengkom en voeg 1¼ deciliter olijfolie, de tijm, rozemarijn, knoflook, 1 theelepel zout en wat peper toe. Vermeng alles en verdeel het in een grote braadslee. Rooster alles 20 minuten. Snijd intussen aan beide kanten een schijfje af van de zoete aardappelen. Was ze goed en snijd ze met de schil overlangs doormidden en dan elke helft in zes partjes. Schep de aardappel door de pastinaak in de braadslee. Rooster de groenten nu 40 - 50 minuten. Roer als alle groenten gekleurd en gaar zijn de halve tomaatjes erdoor. Rooster alles weer 10 minuten. Klop intussen citroensap, kappertjes, ahornsiroop, mosterd, de overgebleven 2 eetlepels olie en ½ theelepel zout door elkaar. Giet de dressing over de geroosterde groenten zodra ze uit de oven komen. Roer goed, proef of er voldoende zout en peper zijn toegevoegd. Strooi eventueel het sesamzaad over de groenten en dien ze op in de braadslee.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolengi