zondag 14 oktober 2018

Paddestoelensoep (Oosten)

PADDESTOELENSOEP

2 eetlepels olijfolie
½ gesnipperde ui
1 gesnipperde rode paprika
200 gram kleingesneden champignons
1 teentje knoflook uit de knijper
1 blikje tomatenpuree van 70 gram
2 middelgrote aardappelen
bouillon van tabletten of blokjes
1 eetlepel paprikapoeder
peper
room, koffiemelk of koffieroom
2 eetlepels gehakte peterselie


Maak de olie warm in een soeppan van 2 liter, smoor daarin de ui. Voeg hieraan de paprika, de champignons, de knoflook en de tomatenpuree toe. Laat het mengsel al roerend goed warm worden en schenk 1 ½ liter kokend water in de pan. Laat het zacht doorkoken. Schil en was de aardappelen, rasp ze grof. Roer in de pan en voeg de geraspte aardappelen en de bouillontabletten aan het mengsel toe. Maak in de soeplepel paprikapoeder en peper met room aan tot een glad roze papje. Roer dit met de peterselie door de soep.

4 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Oosten
gerechtsoort : soep

bron : De oosterse keuken / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Soupe au Pistou (Provence, Frankrijk)

SOUPE AU PISTOU

Dit is een groentesoep, gekruid met de Franse versie van de Genuese pesto, een crème van basilicum, knoflook, pijnpitten, Pecorino of Parmezaanse kaas en olijfolie. Men proeft er de Italiaanse invloed uit.

1 ui, in plakken gesneden
200 gram tomaten, gepeld en in stukken gesneden
200 gram sperziebonen, gesnipperd
100 gram gekookte witte bonen
200 gram courgettes, in plakjes
200 gram aardappelen, in stukjes
200 gram wortels, in plakjes
water
zout
peper
2 volle handen vermicelli
kom geraspte Parmezaanse kaas

PISTOU
3 teentjes knoflook
flinke bos basilicum
zout
3 lepels olijfolie
3 flinke eetlepels geraspte gruyère


Fruit de ui lichtbruin in de olie. Doe alle groenten met de uien in een pan, en zoveel water dat ze ruim onderstaan. Voeg zout en peper toe. Laat het 10 minuten koken, voeg de vermicelli erbij en laat het nog een kwartier koken.
Maak ondertussen de pistou. Stamp de knoflook en basilicum met wat zout, voeg er de olie drup voor drup bij en ten slotte de geraspte kaas. Giet de soep in een terrine, roer er de pistou door en serveer het met geraspte kaas.

6 personen

gebied : Provence, Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Vegetarische maaltijdsoep met majoraan (Azië)

VEGETARISCHE MAALTIJDSOEP MET MAJORAAN

½ blik witte of bruine bonen
3 aardappelen
3 gesnipperde uien
2 eetlepels olie
2 teentjes knoflook
½ blik doperwten
½ blik sperziebonen
klein blik gesneden champignons (300 gram)
50 gram figuurvermicelli
3 eetlepels verse of ½ theelepel gedroogde marjolein (of minder)
bouillon van tabletten of blokjes
aroma
peper
zout
150 gram geraspte oude Goudse of Parmezaanse kaas


Zet de bonen op met 1 liter kokend water. Schil de aardappelen. Snijd ze klein en kook ze gaar met de uien en de bonen. Maak intussen de olie warm, pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Fruit de knoflook langzaam goudgeel en voeg deze toe aan de bonen en aardappelen. Controleer of deze gaar zijn en maak ze dan met de stamper of mixer enigszins fijn. Doe de doperwten in de pan met het nat van de sperziebonen. Snijd deze in kleine stukken van gelijke grootte; doe die met de inhoud van het blikje champignons in de pan. Roer daar e vermicelli en de marjolein door. Vul dit aan met kokend water tot 3 liter en voeg de bouillonblokjes toe. Laat de soep zacht koken tot de vermicelli gaar is. Proef de soep, voeg aroma, peper en eventueel zout naar smaak toe. Strooi wat geraspte kaas over de soep of presenteer de kaas er part bij in een schaaltje.

4 personen

bereidingstijd : 1 - 2 uur

gebied : Azië
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : De Oosterse keuken / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geroosterd lamsvlees met yoghurt (Oosten)

GEROOSTERD LAMSVLEES MET YOGHURT

500 gram lamsvlees van de bout
1 in plakken gesneden ui
3 eetlepels olijfolie
peper
zout
dikke sneden grof bruinbrood
2 bekertjes Bulgaarse yoghurt
100 gram gesmolten boter


Snijd het vlees van de bout in grote dobbelstenen of vraag uw leverancier dat te doen. Zet het vlees met de uien, olie, peper en zout 10 - 12 uur in een afgedekte kom weg.
Steek het vlees en de uien afwisselend aan 4 metalen roosterpennen en rooster het vlees onder geregeld draaien van de pennen in 5 - 8 minuten egaal bruin van kleur.
Serveer het vlees met stukken grof bruinbrood, Bulgaarse yoghurt en gesmolten boter, waarvan elke gast zich naar believen kan bedienen.

4 personen

marineer- / bereidingstijd : 10 - 12 uur / 55 minuten

gebied : Oosten
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Oosterse keuken / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Spinazie-selderijsoep met kokos (Azië)

SPINAZIE-SELDERIJSOEP MET KOKOS

500 gram bladspinazie (diepvries)
1 ui
2 stengels bleekselderij
3 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
1 theelepel citroenrasp
1 stukje (½ centimeter) geraspte gemberwortel of ½ theelepel gemberpoeder
5 deciliter groentebouillon (van tablet)
4 deciliter ongezoete kokosmelk (blik)
½ eetlepel aardappelmeel of maïzena
zout
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels gehakte bieslook (vers of diepvries)


Laat de spinazie iets ontdooien. Pel de ui en snipper deze. Snijd de bleekselderij in smalle boogjes.
Verhit de olie en roerbak hierin de ui en de bleekselderij. Voeg de spinazie toe en bak 5 minuten. Schep de citroenrasp en gemberwortel of -poeder erdoor. Giet de bouillon en de kokosmelk erbij en laat de soep aan de kook komen. Kook zachtjes 10 minuten. Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine. Meng aardappelmeel of maïzena met 2 eetlepels soep. Verwarm de soep nog even en bind deze met dit mengsel. Voeg peper, zout en bieslook toe.

4 personen

voedingswaarde : 203 kcal p.p.
bereidingstijd : circa 25 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen december 2001

Oosterse salade met fijngehakte tofu (Oosten)

OOSTERSE SALADE MET FIJNGEHAKTE TOFU

½ komkommer
3 bosuitjes
1 limoen
1 zakje verse koriander (15 gram)
4 eetlepels oosterse roerbakolie (AH)
zout
(versgemalen) peper
1 zakje gemengde eikenbladsla met rucola (100 gram, AH)
2 theelepels rode Thaise currypasta (potje 225 gram, Thai Kitchen)
1 pakje tofu fijngehakt (200 gram, AH Biologisch)
1 à 2 eetlepels Japanse sojasaus


Komkommer schillen en in kleine blokjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Limoen schoonboenen en schil eraf raspen. Limoen uitpersen. Koriander fijnhakken.
In kom 1 eetlepel limoensap en helft van roerbakolie met zout en peper tot dressing kloppen. Sla erdoor scheppen en over twee diepe borden verdelen.
In wok rest van olie verhitten. Currypasta zachtjes fruiten tot deze gaat geuren. Tofu erdoor scheppen en al omscheppend in circa 5 minuten knapperig bruinbakken. Op smaak brengen met sojasaus en limoensap. Van vuur af geraspte limoenschil, komkommer, bosui en koriander erdoor scheppen. Tofusalade op sla scheppen. Serveren met gebakken mie.

2 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Oosten
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Allerhande augustus 2001

Omelet met grote garnalen (Oosten)

OMELET MET GROTE GARNALEN

20 grote garnalen, vers of uit de diepvries
20 verse mosselen
6 eieren
3 eetlepels melk
1 eetlepel kleingehakte peterselie
soja
zout
4 eetlepels olijfolie


Was de garnalen en de mosselen onder stromend water. Kook de garnalen 7 minuten in veel water met zout. Verwijder de baard van de mosselen, kook de mosselen 5 minuten in een flinke bodem water. Pel de garnalen. Neem de mosselen uit de schelp, gooi de nog gesloten schelpen weg. Snijd garnalen en mosselen in kleine stukken. Klop de eieren los met melk, peterselie, soja en eventueel saus naar smaak. Maak de olie in de koekenpan warm, giet daar het eimengsel in en verdeel er de garnalen en mosselen over. Laat het ei even stollen, til de rand iets op om nog niet gestold ei te kunnen laten rondvloeien. Schud de pan af en toe voorzichtig om te voorkomen dat de omelet zich aan de panbodem vastzet. Controleer of de onderzijde van de omelet goed van kleur is. Keer de pan samen met het ingevette deksel als één geheel om en laat daarna de omelet van het deksel in de pan terugglijden. Bak de andere zijde van de omelet mooi van kleur. Laat de omelet op een met wat olie bestreken voorverwarmd bord glijden.
Dien deze omelet behalve als voorgerecht ook eens op als een vervangend vleesgerecht met bijvoorbeeld gebakken aardappelen en salade.

4 personen

bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Oosten
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Oosterse keuken / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis