maandag 23 maart 2015

Gebakken tahoe in tomatensaus

GEBAKKEN TAHOE IN TOMATENSAUS

Een goed gevulde ragout die prima bij rijst past.

200 gram tahoe
1 kleine Spaanse peper
1 grote ui
2 teentjes knoflook
4 eetlepels olie
½ blikje tomatenstukjes (à 400 gram)
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel bouillonpoeder
2 bosuitjes
1 eetlepel fijngeknipte verse koriander of peterselie


Snijd de tahoe in blokjes en dep ze droog met keukenpapier. Verwijder de pitjes uit de Spaanse peper. Hak de peper, de ui en de knoflook heel fijn.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de blokjes tahoe rondom bruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Schenk de olie uit de pan. Roer de knoflook, de ui een de peper door het achtergebleven bakvet en fruit alles goudgeel. Roer de tomaatstukjes, de sojasaus en het bouillonpoeder erdoor. Laat de saus 10 minuten zachtjes sudderen. Snijd intussen de bosui in dunne ringetjes. Schep de tahoe door de tomatensaus een verwarm het geheel nog 4 minuten. Breng het gerecht eventueel op smaak met nog een beetje sojasaus. Strooi de bosui en koriander erover. Lekker met sambal goreng boontjes en rijst.

2 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Menu 8 maart 1995

Avocado-sinaasappelsalade met hazelnoot

AVOCADO-SINAASAPPELSALADE MET HAZELNOOT

1 ½ sinaasappel
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels witte vermouth
1 eetlepel gepelde hazelnoten
1 avocado (niet te rijp)

½ sinaasappel uitpersen. Van 1 sinaasappel met scherp mes ¼ deel van schil heel dun eraf schillen. In heel dunne reepjes snijden. Sinaasappel zo dik schillen dat witte velletjes mee geschild worden. Met scherp mesje partjes tussen vliezen uitsnijden. In kom doen: sinaasappelsap, ½ eetlepel citroensap en vermouth. Tot sausje roeren. Sinaasappelpartjes erdoor scheppen. Hazelnoten grof hakken.
Avocado in lengte halveren en pit verwijderen. Met lepel vruchtvlees voorzichtig eruit scheppen. In partjes snijden. Partjes halveren. Besprenkelen met rest van citroensap. Aan sinaasappelpartjes toevoegen. Door elkaar scheppen. Avocado-sinaasappelsalade over 2 lege avocadohelften verdelen. Sinaasappelschil en hazelnoten erover strooien.

2 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip maart 1988

Lauwe champignonsalade met spinazie

LAUWE CHAMPIGNONSALADE MET SPINAZIE

4 takjes peterselie
1 citroen
½ deciliter appelsap
1 theelepel dragon
zout
peper
1 sjalotje
1 bakje champignons
150 gram spinazie
1 theelepel grove mosterd
1 eetlepel (zonnebloem)olie


In kopje peterselie fijn knippen. Citroen uitpersen. In kom doen: peterselie, 2 eetlepels citroensap, appelsap, dragon, zout en peper. Sjalotje pellen en erboven raspen. Tot sausje roeren. Met keukenpapier champignons schoonvegen. In dunne plakjes snijden. Champignonplakjes door sausje scheppen. Spinazie wassen en (in slamandje) uitslaan.
Schaal bedekken met spinazie. In pan champignons met saus 1 minuut verwarmen. Met schuimspaan champignons uit pan scheppen en in midden op spinazie scheppen. Van vuur af door sausje mosterd een olie kloppen. Sausje over salade verdelen. Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 50 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip maart 1987