vrijdag 22 maart 2013

Empanadas (Catalonië, Spanje)

EMPANADAS (PASTEITJES MET SPINAZIEVULLING UIT CATALONIË)

Hoewel deze pasteitjes voornamelijk in Galicië worden gemaakt, zijn ze inmiddels ook in vele tapas-bars in heel Spanje verkrijgbaar. De spinazievulling is onmiskenbaar Arabisch van smaak.

DEEG
1 eetlepel droge gist
4 eetlepels warm water; (43° C)
125 milliliter melk
45 gram reuzel; of
plantaardige olie
450 gram tarwebloem
1½ theelepel zout
2 eieren; losgeklopt

SPINAZIEVULLING
500 gram spinazie
3 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook; fijngehakt
6 ansjovisfilets; fijngehakt
3 eetlepels pijnboompitten
60 gram rozijnen; 30 min. geweekt
zout en peper; naar smaak


Los de gist op in het warme water en laat circa 5 minuten staan tot het mengsel schuimig is. Verhit intussen de melk en de reuzel in een pan tot het vet net gesmolten is. Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is. (Als je plantaardige olie gebruikt, de melk opwarmen tot lauw en met de olie mengen, direct gebruiken). Zeef de bloem en het zout boven een grote kom. Voeg de eieren, melk en het gistmengsel toe en klop alles goed tot het deeg van de wanden van de kom loskomt. Doe het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het 3 tot 5 minuten tot het glad en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal en doe die in een met olie ingevette kom. Draai de bal om tot hij rondom met olie bedekt is. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet de kom circa 1½ uur op een warme plek tot het deeg in volume is verdubbeld. Stomp de lucht uit het deeg en doe het op een licht met bloem bestoven werkvalk. Kneed het deeg een paar minuten en vorm dan weer tot een bal. Doe het deeg terug in de kom, dek die af en laat het deeg weer circa 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Maak de vulling terwijl het deeg de tweede keer rijst. Snijd de dikke steeltjes van de spinazie en was de bladen grondig. Deoe de spinazie met aanhangend water in een grote koekenpan op een hoog vuur. Laat een paar minuten koken onder regelmatig omscheppen tot de bladen geslonken zijn. Doe de bladen in een vergiet, laat ze uitlekken en hak ze grof. Laat de spinazie weer uitlekken en knijp er overtollig vocht uit. Doe de spinazie in een kom. Verhit de olie in een kleine koekepan op een middelhoog vuur. Doe er de knoflook, ansjovis en pijnboompitten in en laat alles doorwarmen. Schep dit mengsel en de rozijnen door de spinazie. Schep alles goed om en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 180° C. Stomp de lucht weer uit het deeg en verdeel het in tweeën. Rol de helft van het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel van circa 3 mm dik. Snijd het deeg met een uitsteek vorm of een glas in 20 rondjes van circa 7 cm. Schep circa 2 theelepels vulling in het midden van elk rondje en vouw het rondje in tweeën tot een halvemaan. Maak de randen dicht met de tanden van een vork. Schik de pasteitjes op een niet-ingevette bakplaat. Rol de rest van het deeg uit en verwerk het samen met de vulling op dezelfde manier. Schik op een tweede bakplaat. Bak de pasteitjes in ca 20 minuten goudbruin. Dien op.

40 pasteitjes.

gebied : Catalonië, Spanje
gerechtsoort : borrelhapje

bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein, via Tabitha [groenteboer]

Venkel met romescosaus (Barcelona, Catalonië, Spanje)

VENKEL MET ROMESCOSAUS

500 gram venkelplakken
150 gram bloem
1,5 deciliter bier
zout
2 grote vleestomaten
1 teentje knoflook
2 kleine gedroogde pepers
6 gepelde amandelen
1 deciliter olijfolie
1 deciliter rode wijnazijn


Haal de plakken venkel door bloem en daarna door een glad beignetbeslag, dat u roert van bloem en bier. Bak ze in enkele minuten gaar en goudbruin in ruim frituurvet van 175 °C.
Maak de saus door de ingekerfde tomaten, teentje knoflook en pepers op een bakblik te roosteren onder een hete grill. Schil de tomaten en pureer ze in een keukenmachine of met een staafmixer. Roer de olie en de azijn erdoor en maak de saus op smaak met peper en zout. Geef de (hete) saus bij de gefrituurde venkel.

4 personen

gebied : Barcelona, Catalonië, Spanje
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Margrietagenda 1995

Spinazietortilla (Spanje)

SPINAZIETORTILLA

250 gram diepvriesspinazie
100 gram feta
50 gram zongedroogde tomaten op olie
50 gram geroosterde cashewnoten
3 eieren
versgeraspte nootmuskaat
zout
versgemalen peper
boter om te bakken
1 blikje opgerolde ansjovisfiletjes


Laat de spinazie ontdooien, druk er zo veel mogelijk vocht uit en hak de spinazie fijn. Snijd de feta in blokjes. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes. Hak de cashewnoten grof.
Klop de eieren los met wat nootmuskaat, zout en peper. Schep er de spinazie, de feta, de tomaat en de noten door. Verhit een klontje boter in een koekenpan met een dikke bodem en een doorsnee van circa 20 centimeter. Giet er het eimengsel in en laat met het deksel op de pan bakken tot de onderkant lichtbruin en de bovenkant net gestold is. Keer de tortilla om met behulp van een bord of een pandeksel, laat nog een paar tellen bakken en laat op een platte schaal glijden. Snijd in puntjes, steek er een prikker in, garneer met een rolletje ansjovis en serveer warm of lauw.

12 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Boodschappen december 1999

Alcachofa rellenas (Spanje)

ALCACHOFA RELLENAS (GEVULDE ARTISJOKKEN)

1 artisjok per persoon
lente-uitjes
kappertjes
tomatenpuree
cottage cheese of roomkaas, bijvoorbeeld Mon Chou


Reken 1 artisjok per persoon. Kook de artisjokken, trek de binnenste bladeren eruit en gooi deze weg. Maak een mengsel van fijngehakte lente-uitjes, kappertjes, een beetje tomatenpuree en cottage cheese of roomkaas, bijvoorbeeld Mon Chou. Vul de artisjokken met het mengsel. Zet ze tot gebruik in de koelkast.

gebied : Spanje
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Mediterrane vegetarische keuken / Colin Spencer

Catalaanse spinazie (Catalonië)

CATALAANSE SPINAZIE

1 kilogram spinazie
3 eetlepels olijfolie
3 teentjes knoflook uit de pers
3 eetlepels pijnboompitten
3 eetlepels krenten
zeezout
zwarte peper


Verwarm de oven. Was en hak de spinazie, kook ze 10 tot 12 minuten tot de spinazie een derde geslonken is. Giet af en laat afkoelen, pureer de spinazie in een blender of foodprocessor tot een dikke puree. Doe de spinazie in een ovenschotel en zet deze in een warme oven.
Fruit de knoflook in de olijfolie en voeg de pijnboompitten en krenten toe, laat ze al roerend even mee fruiten. Strooi er zout en peper over en giet de saus over de spinazie.
Draai de oven hoog om de spinazie goed op te warmen.

4 personen

gebied : Catalonië, Spanje
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Mediterrane vegetarische keuken / Colin Spencer

Spinazie-empanadillas (Spanje)

SPINAZIE-EMPANADILLAS

4 lapjes diepvries bladerdeeg
2 eetlepels blanke rozijnen
1 eetlepel sherry
2 eetlepels olijfolie
750 gram spinazie
1 snufje versgemalen peper
4 ansjovisfilets
1 teentje knoflook
2 eetlepels pijnboompitten
1 ei


Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de bladerdeeglapjes ontdooien. Wel de rozijnen in de sherry.
Verhit de olijfolie en roerbak hierin de gesneden spinazie 3 minuten. Voeg peper, gesneden ansjovisfilets, het geperste teentje knoflook en de pijnboompitten toe. Halveer de lapjes bladerdeeg in de lengte of over de diagonaal. Leg op ieder plakje een beetje spinazievulling (zorg dat de vulling niet te nat is). Vorm er pakketjes van en plak de naden dicht met losgeklopt ei. Bestrijk ook de bovenkant ermee. Bak de empanadillas in het midden van de oven op een ingevet bakblik in circa 15 minuten goudbruin.

4 personen

voedingswaarde : 423 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Boodschappen september 2002