zondag 14 februari 2010

Dadel-kaneelblokjes

DADEL-KANEELBLOKJES

Dadel-kaneelblokjes zijn luchtdicht verpakt maximaal 5 dagen houdbaar en maximaal 3 maanden in de vriezer. Haal ze niet door de poedersuiker als u ze wilt bewaren.

600 gram hele gedroogde dadels zonder pit, fijngehakt
½ liter water
1 theelepel bakpoeder
125 gram boter, in klontjes
150 gram bruine basterdsuiker
2 eieren
125 gram bloem
60 gram zelfrijzend bakmeel
½ theelepel kaneel
60 gram poedersuiker, om te bestuiven
½ theelepel kaneel, om te bestuiven

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een vierkant, ondiep bakblik van 23 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier. Meng dadels met het water in een steelpan, breng aan de kook en neem van het vuur. Roer er het bakpoeder door en meng goed. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop boter en suiker met een mixer bleek en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en klop telkens goed door. Zeef bloem, meel en kaneel boven een kom en spatel er om en om het botermengsel en het dadelmengsel door. Verdeel over het bakblik en bak 55 - 60 minuten, of tot een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt. Laat 5 minuten rusten in het blik en laat dan volledig afkoelen op een rooster.
Snijd in 36 stukken en leg ze op een vel bakpapier. Bestuif ze met poedersuiker en kaneel en schep alles om. Meteen serveren (de suiker wordt vrij snel geabsorbeerd door de cakejes als u ze laat staan.)

36 stuks

gerechtsoort : gebak

bron : Specerijen : De kleurrijke wereld van geuren, smaken en toepassingen / Jane Lawson

Gebraden kip met ui en sumak

GEBRADEN KIP MET UI EN SUMAK

2 eetlepels olijfolie
1½ kilo kipdelen met vel, vet weggesneden
5 grote uien, in dunne parten
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels sumak
1½ eetlepel kippenbouillon of water

Verwarm de oven voor op 170°C. Verhit de helft van de olie in een ruime koekenpan op halfhoog tot hoog vuur. Braad de kip aan, in porties, tot het vlees lichtbruin is. Haal uit de pan en zet weg.
Doe de rest van de olie in de pan en fruit de ui in 10 minuten goudgeel. Voeg knoflook en sumak toe en bak 1 minuut. Schep de helft van het uimengsel in een diepe ovenschaal en schik er de kipdelen op. Bedek met de rest van de ui, giet er de bouillon bij en dek af met aluminiumfolie.
Stoof de kip 50 - 60 minuten in de oven, of tot het vlees gaar is. Haal de schaal uit de oven en laat 10 minuten rusten. Proef op smaak en serveer met pitabrood en een groene salade.

4 personen

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Specerijen : De kleurrijke wereld van geuren, smaken en toepassingen / Jane Lawson

Sinaasappel-amandelcakejes met sinaasappelsaus

SINAASAPPEL-AMANDELCAKEJES MET SINAASAPPELSAUS

2 sinaasappels
200 gram gemalen amandelen
150 gram fijne tafelsuiker of witte basterdsuiker
2 eetlepels maanzaad
2 theelepels bakpoeder
4 eieren, licht geklopt

SINAASAPPELSAUS
dunne reepjes schil van 2 sinaasappels
170 milliliter vers sinaasappelsap
120 gram fijne tafelsuiker of witte basterdsuiker
4 eetlepels grove sinaasappelmarmelade

Leg de sinaasappels in een pan en zet ze onder water. Breng aan de kook, temper het vuur en laat zo’n 45 minuten zacht doorkoken. Voeg eventueel extra water toe om ze onder water te laten staan. Giet af, spoel na met koud water en laat afkoelen. Snijd in kwarten en verwijder de pitten. Draai schil en vlees glad in een keukenmachine.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet 8 grote muffinvormpjes in en bekleed ze met bakpapier. Zet een ovenschaal in de oven, half gevuld met heet water. Meng in een ruime kom amandelen, suiker, maanzaad en bakpoeder en roer er de eieren en het sinaasappelpulp door. Verdeel dit over de muffinvormpjes en egaliseer het oppervlak. Dek af met een goed ingevet vel bakpapier.
Zet de vormpjes in de ovenschaal en bak ze 35 - 40 minuten, of tot de cakejes stevig aanvoelen en een beetje loskomen van de zijkant. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten. Verwijder het papier. Maak intussen de saus door sinaasappelrasp en -sap en suiker in een steelpan op laag vuur te roeren tot de suiker is opgelost. Roer er de marmelade door, draai het vuur hoger en kook 5 minuten, tot het dik en stroperig is. Serveer de cakejes met de sinaasappelsaus erover en wat slagroom of ijs. Warm of op kamertemperatuur zijn ze het lekkerst.

8 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : Specerijen : De kleurrijke wereld van geuren, smaken en toepassingen / Jane Lawson

Baguette met venkel-varkensworst en uienmarmelade

BAGUETTE MET VENKEL-VARKENSWORST EN UIENMARMELADE

olie, om in te smeren
1 lange baguette, in 4 stukken, of vier knapperige broodjes
50 gram zachte boter
60 gram rucola
1 eetlepel extra vergine olijfolie
1 theelepel balsamicoazijn

VENKEL-VARKENSWORST
750 gram varkensgehakt
40 gram vers broodkruim
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels venkelzaad, grof geplet
1 theelepel vers geraspte sinaasappelschil
2 theelepels fijngehakte tijm
2 volle handen platte peterselie, fijngehakt
zout
versgemalen zwarte peper

UIENMARMELADE
50 gram boter
2 rode uien, in dunne ringen
1 eetlepel bruine basterdsuiker
2 eetlepels balsamicoazijn

Doe gehakt, knoflook, venkelzaad, sinaasappelrasp, tijm en peterselie in een ruime kom, kruid met zout en peper en meng met de handen door elkaar. Dek af en zet 4 uur tot een hele nacht in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.
Smelt voor de uienmarmelade de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Voeg de ui toe en stoof, onder af en toe roeren, 10 minuten, tot de ui zacht is maar nog niet bruin. Voeg suiker en azijn toe en stoof, onder regelmatig roeren, nog 30 minuten door.
Verwarm een grillplaat of -pan op halfhoog vuur voor. Verdeel het vleesmengsel in achten en vorm er, met natte handen, een wat platte worstvorm van. Smeer de worstjes lichtjes in met olie en bak ze 8 minuten aan elke kant, tot ze gaar zijn.
Halveer de stukken baguette of de broodjes in de lengte en beboter ze. Schep de rucola om met de olijfolie en balsamicoazijn en leg wat blaadjes in elk broodje. Leg er een worstje op en schep er wat uienmarmelade over.

8 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Specerijen : De kleurrijke wereld van geuren, smaken en toepassingen / Jane Lawson

Bloemkool-filorolletjes

BLOEMKOOL-FILOROLLETJES

Deze rolletjes zijn heerlijk als onderdeel van een mezzebuffet, met uw favoriete yoghurtdip.

300 gram bloemkool aan één stuk
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels volle yoghurt (stand)
1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
50 gram Goudse kaas, geraspt
½ theelepel komijnpoeder
zout
versgemalen zwarte peper
8 vellen filodeeg
50 gram gesmolten boter

Breng een ruime pan water aan de kook. Doe de bloemkool erin en kook 10 minuten, giet af en laat afkoelen. Zet intussen een koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur. Doe het sesamzaad in de hete pan en rooster het zo’n 1 - 2 minuten. Schud nu en dan met de pan, tot het zaad goudbruin is en aan alle kanten geroosterd. Pas op want het verbrandt snel. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Verhit een grillplaat op halfhoog vuur. Hak de afgekoelde bloemkool in stukjes en doe ze in een ruime kom, met de yoghurt, pijnboompitten, kaas, komijn, de helft van het sesamzaad en wat zout en peper. Roer goed om.
Leg een vel filodeeg op een plat vlak, met de smalste kant naar voren toe, en bestrijk het lichtjes met boter. Schep 2 eetlepels van het bloemkoolmengsel op het deeg, op 10 centimeter van de onderkant, en maak er een langwerpig reepje vulling van 10 centimeter van. Vouw de onderkant over de vulling en rol stevig vanaf de zijkant naar binnen tot een loempiavorm ontstaat. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling en maak acht rolletjes.
Bak de rolletjes 3 - 4 minuten op de grillplaat en draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen. Bestrooi met de rest van het sesamzaad en serveer.

8 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Specerijen : De kleurrijke wereld van geuren, smaken en toepassingen / Jane Lawson