vrijdag 30 september 2016

Tortellini van gekruide pompoen, basilicum en ricotta met krokante tuinkruiden (Groot-Brittannië)

TORTELLINI VAN GEKRUIDE POMPOEN, BASILICUM EN RICOTTA MET KROKANTE TUINKRUIDEN

1 recept kruidige, geroosterde pompoen
2 flinke handen vol vers basilicum, alleen de blaadjes, grof gehakt
250 gram ricotta (de lekkerste die je kunt vinden)
1 - 2 handen vol geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
zout
zwarte peper uit de molen
450 gram pasta
2 handen vol gemengde verse tuinkruiden (salie, tijm, marjolein)


Verdeel de kruidige, geroosterde pompoen in twee porties en hak de ene helft fijn, de andere grof (als je wilt kun je de schil eraf halen, maar ik vind die juist lekker, omdat hij zacht is geworden en je het kunt eten). Doe alle pompoen in een kom en voeg er het basilicum, de ricotta en het merendeel van de Parmezaanse kaas aan toe. Prak alles door elkaar en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Vul de tortellini en kook ze in kokend water met wat zout in 3 - 4 minuten gaar. Bak de gemengde tuinkruiden in wat boter, geklaarde boter of olijfolie krokant en strooi ze over de tortellini. Serveer ze met de rest van de Parmezaanse kaas erover gestrooid.

4 - 6 personen

land : Groot-Brittannië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Jamie Oliver, via Viviane Vanwynsberghe [De-Heksenketel]

Pastinaak-mosterdsoep (Engeland)

PASTINAAK-MOSTERDSOEP

In Engeland heeft men van de pastinaak een zeer hoge pet op. Hier in Nederland zie je deze bleke wortels eigenlijk alleen in ecologische winkels liggen en niet te vergeten bij Marks & Spencer, het Engelse warenhuis dat een aantal filialen - met een aantrekkelijke supermarktafdeling - in ons land heeft. Als je de pastinaak alleen maar beetgaar kookt is de smaak - vind ik - nogal melig-saai. Maar doe je er wat mee, dan snap je die Engelse pastinaakverslaving heel wat beter.

¾ liter vleesbouillon
250 gram pastinaken
1 grote ui
3 tenen knoflook
3 eetlepels Dijon mosterd
100 gram Stilton kaas
2 eetlepel fijngehakte peterselie
1/8 liter slagroom
50 gram boter


Snipper de gepelde ui. Snij de geschilde pastinaken in stukjes en de kaas in blokjes. Bak de ui in de boter zacht en glazig. Voeg de knoflook uit de knijper en de bouillon toe. Kook hierin de pastinaak net gaar. Roer eerst de mosterd door de soep en dan de room. Breng de soep eventueel op smaak met zout. Roer de kaasblokjes door de hete soep en dien meteen op. Vervang de Stilton eventueel door extra belegen Hollandse kaas. Strooi ten slotte de peterselie over de soep.

4 personen

land : Groot-Brittannië (Engeland)
gerechtsoort : soep

bron : Anne Scheepmaker, in NRC Handelsblad

Horseradish-sauce (Groot-Brittannië)

HORSERADISH-SAUCE (MIERIKSWORTELSAUS)

1 à 2 eetlepels geraspte mierikswortel
1 eetlepel kruidenazijn
1 eetlepel room of het bovenste-van-de-melk
snufje suiker
peper
zout


Meng alle ingrediënten door elkaar tot een samenhangende massa. Bewaar het in een schoongemaakt klein potje (een leeg mosterdpotje bijvoorbeeld).

4 personen

gebied : Groot-Brittannië
gerechtsoort : saus

bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout