vrijdag 30 september 2016

Pastinaak-mosterdsoep (Engeland)

PASTINAAK-MOSTERDSOEP

In Engeland heeft men van de pastinaak een zeer hoge pet op. Hier in Nederland zie je deze bleke wortels eigenlijk alleen in ecologische winkels liggen en niet te vergeten bij Marks & Spencer, het Engelse warenhuis dat een aantal filialen - met een aantrekkelijke supermarktafdeling - in ons land heeft. Als je de pastinaak alleen maar beetgaar kookt is de smaak - vind ik - nogal melig-saai. Maar doe je er wat mee, dan snap je die Engelse pastinaakverslaving heel wat beter.

¾ liter vleesbouillon
250 gram pastinaken
1 grote ui
3 tenen knoflook
3 eetlepels Dijon mosterd
100 gram Stilton kaas
2 eetlepel fijngehakte peterselie
1/8 liter slagroom
50 gram boter


Snipper de gepelde ui. Snij de geschilde pastinaken in stukjes en de kaas in blokjes. Bak de ui in de boter zacht en glazig. Voeg de knoflook uit de knijper en de bouillon toe. Kook hierin de pastinaak net gaar. Roer eerst de mosterd door de soep en dan de room. Breng de soep eventueel op smaak met zout. Roer de kaasblokjes door de hete soep en dien meteen op. Vervang de Stilton eventueel door extra belegen Hollandse kaas. Strooi ten slotte de peterselie over de soep.

4 personen

land : Groot-Brittannië (Engeland)
gerechtsoort : soep

bron : Anne Scheepmaker, in NRC Handelsblad