dinsdag 26 februari 2008

Bacoven-, zoete batate- en cassavechips (Suriname)

BACOVEN-, ZOETE BATATE- EN CASSAVECHIPS (DRIE SOORTEN CHIPS MET PITTIGE
TOMATENDIP)

TOMATENDIP
1 stukje verse gemberwortel van circa 1 centimeter
2 teentjes knoflook
1 sjalotje
1 eetlepel olie
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
1 deciliter gezeefde tomaten (pak)
2 eetlepels natuurazijn
1 theelepel suiker
zout
(versgemalen) zwarte peper
1 eetlepel fijngehakte peterselie

CHIPS
2 groene bakbananen
100 gram zoete bataten
100 gram cassavewortel
olie om te frituren
zout

Tomatendip: Schil de gemberwortel en hak hem fijn. Pel en snipper de
knoflook en het sjalotje. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de
gember, knoflook en sjalot circa 2 minuten. Roer de tomatenpuree, gezeefde
tomaat, azijn, suiker en 1 deciliter water erdoor. Laat het sausje op
middelhoog vuur circa 5 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met zout
en zwarte peper en roer de peterselie erdoor.
Chips: Schil de bananen, de bataten en de cassave en schaaf ze in dunne
plakken.
Afwerking: Verhit de frituurolie tot 180°C en bak hierin de plakjes in
porties in enkele minuten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en
bestrooi ze met zout. Serveer met de tomatendip.

6 personen

voedingswaarde : 358 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten

land : Suriname
gerechtsoort : snack

bron : Multi-culti koken : 80 gerechten uit de Turkse, Marokkaanse,
Antilliaanse en Surinaamse keuken / Jeanine Schreuders

Salsa de papas dulce (Chiapas en Yucatán, Mexico)

SALSA DE PAPAS DULCE (SALSA VAN ZOETE AARDAPPELS)

3 grote zoete aardappelen, geschild en in blokjes van 1 centimeter
1 sinaasappel
1 rode peper, in ringetjes
3 bosuitjes, in ringetjes
1 zakje verse peterselie (30 gram), fijngehakt
2 eetlepels (olijf)olie

Aardappelblokjes in weinig water met zout in 10 minuten gaarkoken. Afgieten
en laten afkoelen. Sinaasappel schoonboenen, kwart van schil raspen.
Sinaasappel uitpersen. Sinaasappelsap en -rasp, peperreepjes, bosuitjes,
peterselie en olie door aardappels mengen. Op smaak brengen met zout. Salsa
tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

land : Mexico (Chiapas en Yucatán)
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Mexico : Een culinaire ontdekkingsreis door Zuid-Mexico
(Wereldkeukens)

Yeqey sit qiqqil (Ethiopië)

YEQEY SIT QIQQIL (GEKOOKTE BIETEN)

In dit Ethiopische gerecht wordt deze populaire knolgroente op een simpele
maar verrukkelijke manier klaargemaakt.

6 bieten
4 eetlepels vers citroensap
4 eetlepels extra vergine olijfolie

Was de bieten grondig en verwijder eventueel blad. Gebruik dit als
bladgroente. Doe de bieten in een pan met ruim water, breng ze aan de kook,
zet het vuur laag en laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes koken
gedurende 40 minuten, of totdat de bietjes zacht zijn. Pel de bieten en
snijd ze in dunne plakken. Maak een dressing van het citroensap en de
olijfolie, giet deze over de bietjes en meng alles goed. Serveer warm.

4 - 6 personen

land : Ethiopië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Salade van rode bieten (Marokko)

SALADE VAN RODE BIETEN

Wij hebben in Marokko een zeer oriëntaals idee over salades. Ze worden
tegelijk met het vlees geserveerd in kleine, verschillende porties die om
het hoofdgerecht heen worden uitgestald

1 kilo rauwe rode bieten
1 ui
1 volle theelepel gladde peterselie, fijngehakt
1 eetlepel azijn
1 eetlepel arachideolie
1 volle theelepel zout
½ theelepel peper

Verwijder de steel en de bladeren van de rode bieten en spoel ze vervolgens
af onder koud water. leg de bieten in een met water gevulde kookpan. Doe het
deksel op de pan en kook de bieten ongeveer 1 uur op een matig vuur. Laat de
bieten uitlekken en spoel ze af onder koud water. Schil de bieten en snijd
ze in kleine blokjes van 3 x 3 centimeter.
Pel de ui, spoel ze af en hak ze fijn.
Doe de blokjes rode biet in een grote kom en doe de ui en de peterselie
erbij. Breng op smaak met de azijn, de olie, het zout en de peper. meng
alles goed door elkaar. Laat de salade 10 tot 15 minuten in de koelkast
trekken. Serveer de salade koel.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : salade

bron : De traditionele Marokkaanse keuken / Alain Jaouhari