vrijdag 22 juli 2016

Maaltijd-vissalade met ei

MAALTIJD-VISSALADE MET EI

½ citroen
100 gram asperges
zout
1 pak diepvries schelvisfilet (200 gram)
½ kippenbouillontablet
2 eieren
500 gram verse doperwten
50 gram champignons
¼ krop ijsbergsla (150 gram)
1½ deciliter magere yoghurt
4 eetlepels zure room
peper
1 sjalotje
8 takjes kervel
1 appel


Citroen uitpersen (1½ eetlepel sap). Met dunschiller asperges schillen, van onder kop naar beneden. Houtachtige uiteinden (2 centimeter) eraf snijden. In wijde pan met ruim water en zout, asperges 15 minuten koken. In vergiet doen. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken en koud laten worden. In stukjes snijden. Vis besprenkelen met 1¼ eetlepel citroensap. 10 Minuten laten intrekken. In pan 2 deciliter water met bouillontablet aan de kook brengen. Vis erin leggen en tegen de kook aan in 10 minuten gaar laten worden (= pocheren). Op plank scheppen. Koud laten worden. In stukjes snijden. Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken en pellen. Koud laten worden. In partjes snijden. Doperwten doppen. In pan met weinig water en zout, dopertwen 5 minuten koken. In zeef afgieten. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken en koud laten worden. Met keukenpapier champignons schoonvegen. In plakjes snijden. Besprenkelen met 1 theelepel citroensap. IJsbergsla wassen en uitslaan. In reepjes snijden. In kommetje doen: yoghurt, zure room, zout en peper. Sjalotje pellen en erboven fijn raspen. Helft van kervel erboven fijn snipperen. Tot sausje roeren. Vis en sausje tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Appel schillen en klokhuis verwijderen. In stukjes snijden. In kom doen: appel, asperges, vis, doperwten, champignons en ijsbergsla. Voorzichtig door elkaar scheppen. Over 4 schaaltjes verdelen. Partjes ei erover verdelen. Sausje erover schenken. Garneren met rest van kervel.
Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 40 / 5 / 60 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip juli 1988

Konijn alla Ligure (Ligurië, Italië)

KONIJN ALLA LIGURE

8 konijnfilets, gerold en vastgezet
4 eetlepels olijfolie
1 of 2 teentjes knoflook, geplet
1 sjalot, gesnipperd
1 takje tijm
2 laurierblaadjes
200 milliliter witte wijn
100 gram kleine zwarte olijven
1 eetlepel boter
50 gram pijnboompitjes
1 bosje basilicum, grof gehakt


Verhit de olie in een zware koekenpan en bak de konijnfilets gedurende 5 minuten. Voeg na 3 minuten de knoflook toe. Zet het vuur lager en voeg de sjalot, tijm en laurierblaadjes toe. Voeg de wijn toe als de sjalot zacht is. Laat de wijn 10 - 15 minuten koken tot het voor de helft verdampt is. Voeg de olijven, boter en pijnboompitjes toe en roer deze goed door. Voeg op het laatste moment de basilicum toe.
Serveer met gebakken aardappelen en rozemarijn.

4 personen

gebied : Ligurië, Italië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Wining & Dining 2001/3

Perzik met kaascrème

PERZIK MET KAASCRÈME

1 kuipje smeerkaas (100 gram)
1 eetlepel tomatenketchup
snufje knoflookpoeder
witte peper
worcestershiresaus
4 witte druiven
2 grote perziken
4 toefjes peterselie


In kom smeerkaas vermengen met ketchup en knoflookpoeder. Op smaak brengen met peper en worcestershiresaus. In spuitzak scheppen. Tot gebruik in koelkast leggen. Druiven wassen. Perziken wassen (eventueel dun schillen) en halveren. Pitten verwijderen.
Op 4 bordjes halve perzik leggen. In holte kaascrème spuiten. Garneren met druif en peterselie. Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 95 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip juli 1980