dinsdag 31 mei 2016

Pavo Trutado (Peru)

PAVO TRUTADO (GETRUFFEERDE KALKOEN)

1 kleine kalkoen
braadvet
125 gram kalfslever
1 gesnipperde ui
1 laurierblaadje
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 fijngewreven teentje knoflook
wat witte wijn
100 gram fijngesneden bacon
zout
peper
wat in melk geweekt witbrood
4 eierdooiers
een paar schijfjes truffel (indien vers even aanbraden)
boter of olie

De kalkoen klaarmaken. Alle ingrediënten verwerken tot een niet te stijve farce en daarmee de kalkoen vullen. De kalkoen met klontjes boter of olie bedekken en in een hete oven gaar laten worden.

4 personen

land : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Gebraden lamsvlees met munt (Peru)

GEBRADEN LAMSVLEES MET MUNT

In de zuidelijke gebieden van Peru bestaat de bevolking hoofdzakelijk van veeteelt: schapen, kippen, kalkoenen, koeien en cavia’s. In Zuid-Amerika is lams- of geitenvlees minder populair dan rundvlees. Dit recept is een variatie op een Peruaans/Creools gerecht. Met ‘Creool’ werd oorspronkelijk een persoon bedoeld die in een bepaald land geboren en genaturaliseerd is (bijvoorbeeld in het Caraïbisch gebied of Mauritius) maar van Europese of Afrikaanse afkomst is.

2 kilogram lamsbout of -schouder
3 grote aardappelen, in de lengte doorgesneden en halfgaar gekookt
3 eetlepels olie
6 teentjes knoflook, uitgeperst
4 eetlepels fijngehakte verse munt
zout
peper
300 milliliter droge witte wijn


Verwarm de oven voor tot 200°C.
Doe het lamsvlees in een braadslee en schik de aardappelen eromheen.
Meng de olie met de knoflook, munt en wat zout en peper en bestrijk het vlees hiermee.
Braad het vlees 10 minuten bij 200°C, zet de oventemperatuur wat lager (170°C) en giet 120 ml wijn over het vlees.
Laat het vlees 1 tot 1½ uur braden en bedruip het om de 15 minuten met de rest van de wijn om het mals te houden.
Snijd het gebraden vlees in dikke plakken en dien op met de aardappelen, het braadvocht, gebakken rode paprika’s en een frisse salade.

6 - 8 personen

land : Peru
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

Entrada de Tomate y Pera (Peru)

ENTRADA DE TOMATE Y PERA (TOMATEN EN PEREN)

4 niet al te rijpe tomaten
2 grote peren (eigenlijk hebben we Palta’s nodig, maar die zijn hier bijna nooit te krijgen)
zout
peper
paprikapoeder
¼ kop gemalen noten
olie
azijn
blaadjes sla


De tomaten wassen, afdrogen en in plakken snijden. De peren pureren en de moes over de tomaten smeren. Kruiden met zout, peper en paprikapoeder. De geraspte noten eroverheen strooien. Olie/azijnmengsel erover gieten. Enige tijd in de koelkast laten staan en voor het opdienen garneren met de slablaadjes.

4 personen

land : Peru
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Congrio en Fuente à la Cholena (Peru)

CONGRIO EN FUENTE À LA CHOLENA (PALING IN HET PANNETJE)

1 kilo zeepaling (mag ook rivierpaling zijn) in stukken
125 gram spek
zout
peper
½ kop gesnipperde ui
2 eetl. meel
3 fijngewreven teentjes knoflook
1 snufje oregano
1 snufje kruidnagel
½ theelepel komijn
2 eetlepels tomatenpuree
2 rauwe aardappelen
½ blikje maïs
1 kopje room
1 theelepel paprikapoeder
2 hardgekookte eieren


De stukken paling samen met de uien en de stukjes spek aanbraden, zouten, peperen, bestuiven met meel en verder bakken. Dan de knoflook, de oregano, de kruidnagel, de komijn, de tomatenpuree en de in plakken gesneden aardappel erbij doen, evenals de maïs. Tenslotte de room erdoorheen roeren. De deksel op de pan en in een matig hete oven gaar laten worden. Opdienen met rijst en garneren met de hardgekookte eieren.

4 personen

land : Peru
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger