vrijdag 17 oktober 2014

Paddestoelenkaviaar

PADDESTOELENKAVIAAR

1 eetlepel olijfolie
½ ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel tijmblaadjes
250 gram champignons, fijngesneden
1 eetlepel balsamicoazijn
zout
peper


Fruit de ui en de knoflook in de olie tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Voeg de champignons toe en roerbak ze ongeveer 5 minuten op hoog vuur. Giet de azijn erbij en laat het mengsel sudderen tot alle vloeistof verdampt is. Breng het op smaak met zout en peper. Pureer het mengsel in een keukenmachine.
Een heerlijk prutje om op brood of crackers te smeren, voor bij de borrel.

4 personen

gerechtsoort : saus

bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison

Champignons à la Grecque (Griekenland)

CHAMPIGNONS À LA GRECQUE

3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels water
2 trostomaten, ontdaan van vel, in blokjes gesneden
3 of 4 geplette zwarte peperkorrels
2 theelepels korianderzaadjes
1 laurierblad
takje tijm
snufje zout
250 gram kleine champignons
citroensap


Wrijf de champignons schoon en besprenkel ze met citroensap. Doe de rest van de ingrediënten in een steelpannetje en breng ze aan de kook. Laat ze een paar minuten doorkoken. Voeg de champignons toe en laat het mengsel op een laag vuur sudderen. Haal de champignons met een schuimspaan uit het kooknat en schik ze in een schaal of op een bord. Kook het sausje nog wat langer tot het een beetje is ingedikt. Giet het over de champignons en laat het afkoelen.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison

Runderstoofschotel met koolraap en witte bonen

RUNDERSTOOFSCHOTEL MET KOOLRAAP EN WITTE BONEN

500 g doorregen runderlappen
zout
peper
50 g margarine
2 uien
1 klein blikje tomatenpuree (nettogewicht 70 g)
½ vleesbouillontablet
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
2 theelepels tijmpoeder (Silvo)
½ koolraap (ca. 750 g)
1 blik witte bonen (nettogewicht ca. 840 g)


Doorregen runderlappen in grote dobbelstenen snijden. Bestrooien met zout en peper. In een braadpan de margarine verhitten. Vlees in ca. 5 minuten rondom bruin bakken. Intussen uien pellen en snipperen. Gesnipperde uitjes aan vlees toevoegen en ca. 5 minuten meebakken. Tomatenpuree erdoor roeren. Langs de rand van de pan 2½ dl water erbij schenken. Toevoegen: bouillontablet, laurierblaadje met erin gestoken kruidnagels en tijm. Met het deksel op de pan het vlees op heel zacht vuur en op een sudderplaatje ca. 2 uur zachtjes laten stoven. Intussen koolraap in plakken snijden. Plakken schillen en wassen. In blokjes snijden. Blokjes koolraap door vlees scheppen en nog ca. 50 minuten (zonder sudderplaatje) zachtjes laten stoven. Intussen witte bonen in een vergiet onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken. Witte bonen door vleesmengsel scheppen. Stoofschotel in nog ca. 5 minuten door en door heet laten worden. Laurierblaadje en kruidnagelen verwijderen. Op smaak brengen met zout en peper.
Tip: U kunt deze stoofschotel ook heel goed een dag van tevoren bereiden. De smaak wordt er nog beter van en u hoeft dan de schotel alleen maar op te warmen.

4 personen

voedingswaarde : 585 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 uur en 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande februari 1989

Gemarineerde champignons uit Roemenië

GEMARINEERDE CHAMPIGNONS UIT ROEMENIË

500 gram jonge champignons (nog in de knop)
10 - 15 peperkorrels
3 laurierblaadjes
1 eetlepel mosterd
½ glas azijn
1 eetlepel olie
zout


Borstel de champignons schoon en blancheer ze gedurende 15 minuten in water met zout. Laat ze uitlekken en stop ze in een weckfles met de peperkorrels en de laurierbladeren. Verhit de azijn met een snufje zout erin, laat even koken en vervolgens afkoelen. Vermeng de mosterd met de azijn en giet het geheel over de champignons. Dek de massa af met een vingerdikke laag olie. Sluit de weckfles en zet deze enkele dagen in de koelkast.

4 personen

gebied : Roemenië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison

Knoflook-gemberketchup

KNOFLOOK-GEMBERKETCHUP

1 kilo paddenstoelen
stukje verse gemberwortel van ongeveer 1 centimeter
5 tenen knoflook
½ kopje witte wijnazijn
1 blik tomatensaus (of gepelde tomaten)
½ theelepel gemalen piment
½ theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel suiker
1½ theelepel zout


Pureer de paddenstoelen, samen met de gember en knoflook, beetje bij beetje in een keukenmachine tot een pasta-achtige substantie. Doe het mengsel in een pan, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het ongeveer een uur inkoken. Af en toe roeren. Bewaar de ketchup in gesteriliseerde flessen.

4 personen

gerechtsoort : saus

bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison

Ketchup

KETCHUP

1 kilo paddenstoelen
75 gram (5 eetlepels) zout
2 centiliter rode wijnazijn
1 eetlepel gehakte ui
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel Chinese 5 Spices (of Franse 4 épices)
stukje foelie
1 theelepel gemalen kruidnagel en kaneel (gemengd)


Hak de paddenstoelen fijn en roer het zout erdoorheen. Laat ze 24 uur staan. Roer en plet af en toe. Voeg de andere ingrediënten toe. Breng het geheel aan de kook en laat het twee uur sudderen in een pan zonder deksel. Wrijf het mengsel door een zeef in een andere pan en breng het opnieuw aan de kook. Giet de massa in gesteriliseerde flessen of potten.

4 personen

gerechtsoort : saus

bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison

Insalata di Tartufo (Italië)

INSALATA DI TARTUFO

witte truffel
peper
zout
olijfolie
citroensap


Schaaf witte truffel in dunne plakjes op de borden. Strooi er peper en zout over en sprenkel er olijfolie en een beetje citroensap over.

gebied : Italië
gerechtsoort : salade

bron : Truffels! / Leo Geurts en Philip Mechanicus

Bruscetta met truffel (Italië)

BRUSCHETTA

5 sneden oud brood
1 teentje knoflook
olijfolie
citroensap
zout
truffel


Rooster de sneden brood. Snijd het teentje knoflook door en wrijf het brood daarmee in. Sprenkel er olijfolie en citroensap over en strooi er zout op. Schaaf de truffel met een truffelschaafje over de sneden brood. Zorg voor genoeg truffel om de sneetjes ruim te bedekken.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Truffels! / Leo Geurts en Philip Mechanicus