PADDESTOELENKAVIAAR
1 eetlepel olijfolie
½ ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel tijmblaadjes
250 gram champignons, fijngesneden
1 eetlepel balsamicoazijn
zout
peper
Fruit de ui en de knoflook in de olie tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Voeg de champignons toe en roerbak ze ongeveer 5 minuten op hoog vuur. Giet de azijn erbij en laat het mengsel sudderen tot alle vloeistof verdampt is. Breng het op smaak met zout en peper. Pureer het mengsel in een keukenmachine.
Een heerlijk prutje om op brood of crackers te smeren, voor bij de borrel.
4 personen
gerechtsoort : saus
bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison
vrijdag 17 oktober 2014
Champignons à la Grecque (Griekenland)
CHAMPIGNONS À LA GRECQUE
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels water
2 trostomaten, ontdaan van vel, in blokjes gesneden
3 of 4 geplette zwarte peperkorrels
2 theelepels korianderzaadjes
1 laurierblad
takje tijm
snufje zout
250 gram kleine champignons
citroensap
Wrijf de champignons schoon en besprenkel ze met citroensap. Doe de rest van de ingrediënten in een steelpannetje en breng ze aan de kook. Laat ze een paar minuten doorkoken. Voeg de champignons toe en laat het mengsel op een laag vuur sudderen. Haal de champignons met een schuimspaan uit het kooknat en schik ze in een schaal of op een bord. Kook het sausje nog wat langer tot het een beetje is ingedikt. Giet het over de champignons en laat het afkoelen.
4 personen
gebied : Griekenland
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels water
2 trostomaten, ontdaan van vel, in blokjes gesneden
3 of 4 geplette zwarte peperkorrels
2 theelepels korianderzaadjes
1 laurierblad
takje tijm
snufje zout
250 gram kleine champignons
citroensap
Wrijf de champignons schoon en besprenkel ze met citroensap. Doe de rest van de ingrediënten in een steelpannetje en breng ze aan de kook. Laat ze een paar minuten doorkoken. Voeg de champignons toe en laat het mengsel op een laag vuur sudderen. Haal de champignons met een schuimspaan uit het kooknat en schik ze in een schaal of op een bord. Kook het sausje nog wat langer tot het een beetje is ingedikt. Giet het over de champignons en laat het afkoelen.
4 personen
gebied : Griekenland
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison
Gemarineerde champignons uit Roemenië
GEMARINEERDE CHAMPIGNONS UIT ROEMENIË
500 gram jonge champignons (nog in de knop)
10 - 15 peperkorrels
3 laurierblaadjes
1 eetlepel mosterd
½ glas azijn
1 eetlepel olie
zout
Borstel de champignons schoon en blancheer ze gedurende 15 minuten in water met zout. Laat ze uitlekken en stop ze in een weckfles met de peperkorrels en de laurierbladeren. Verhit de azijn met een snufje zout erin, laat even koken en vervolgens afkoelen. Vermeng de mosterd met de azijn en giet het geheel over de champignons. Dek de massa af met een vingerdikke laag olie. Sluit de weckfles en zet deze enkele dagen in de koelkast.
4 personen
gebied : Roemenië
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison
500 gram jonge champignons (nog in de knop)
10 - 15 peperkorrels
3 laurierblaadjes
1 eetlepel mosterd
½ glas azijn
1 eetlepel olie
zout
Borstel de champignons schoon en blancheer ze gedurende 15 minuten in water met zout. Laat ze uitlekken en stop ze in een weckfles met de peperkorrels en de laurierbladeren. Verhit de azijn met een snufje zout erin, laat even koken en vervolgens afkoelen. Vermeng de mosterd met de azijn en giet het geheel over de champignons. Dek de massa af met een vingerdikke laag olie. Sluit de weckfles en zet deze enkele dagen in de koelkast.
4 personen
gebied : Roemenië
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison
Knoflook-gemberketchup
KNOFLOOK-GEMBERKETCHUP
1 kilo paddenstoelen
stukje verse gemberwortel van ongeveer 1 centimeter
5 tenen knoflook
½ kopje witte wijnazijn
1 blik tomatensaus (of gepelde tomaten)
½ theelepel gemalen piment
½ theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel suiker
1½ theelepel zout
Pureer de paddenstoelen, samen met de gember en knoflook, beetje bij beetje in een keukenmachine tot een pasta-achtige substantie. Doe het mengsel in een pan, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het ongeveer een uur inkoken. Af en toe roeren. Bewaar de ketchup in gesteriliseerde flessen.
4 personen
gerechtsoort : saus
bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison
1 kilo paddenstoelen
stukje verse gemberwortel van ongeveer 1 centimeter
5 tenen knoflook
½ kopje witte wijnazijn
1 blik tomatensaus (of gepelde tomaten)
½ theelepel gemalen piment
½ theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel suiker
1½ theelepel zout
Pureer de paddenstoelen, samen met de gember en knoflook, beetje bij beetje in een keukenmachine tot een pasta-achtige substantie. Doe het mengsel in een pan, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het ongeveer een uur inkoken. Af en toe roeren. Bewaar de ketchup in gesteriliseerde flessen.
4 personen
gerechtsoort : saus
bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison
Ketchup
KETCHUP
1 kilo paddenstoelen
75 gram (5 eetlepels) zout
2 centiliter rode wijnazijn
1 eetlepel gehakte ui
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel Chinese 5 Spices (of Franse 4 épices)
stukje foelie
1 theelepel gemalen kruidnagel en kaneel (gemengd)
Hak de paddenstoelen fijn en roer het zout erdoorheen. Laat ze 24 uur staan. Roer en plet af en toe. Voeg de andere ingrediënten toe. Breng het geheel aan de kook en laat het twee uur sudderen in een pan zonder deksel. Wrijf het mengsel door een zeef in een andere pan en breng het opnieuw aan de kook. Giet de massa in gesteriliseerde flessen of potten.
4 personen
gerechtsoort : saus
bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison
1 kilo paddenstoelen
75 gram (5 eetlepels) zout
2 centiliter rode wijnazijn
1 eetlepel gehakte ui
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel Chinese 5 Spices (of Franse 4 épices)
stukje foelie
1 theelepel gemalen kruidnagel en kaneel (gemengd)
Hak de paddenstoelen fijn en roer het zout erdoorheen. Laat ze 24 uur staan. Roer en plet af en toe. Voeg de andere ingrediënten toe. Breng het geheel aan de kook en laat het twee uur sudderen in een pan zonder deksel. Wrijf het mengsel door een zeef in een andere pan en breng het opnieuw aan de kook. Giet de massa in gesteriliseerde flessen of potten.
4 personen
gerechtsoort : saus
bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison
Insalata di Tartufo (Italië)
INSALATA DI TARTUFO
witte truffel
peper
zout
olijfolie
citroensap
Schaaf witte truffel in dunne plakjes op de borden. Strooi er peper en zout over en sprenkel er olijfolie en een beetje citroensap over.
gebied : Italië
gerechtsoort : salade
bron : Truffels! / Leo Geurts en Philip Mechanicus
witte truffel
peper
zout
olijfolie
citroensap
Schaaf witte truffel in dunne plakjes op de borden. Strooi er peper en zout over en sprenkel er olijfolie en een beetje citroensap over.
gebied : Italië
gerechtsoort : salade
bron : Truffels! / Leo Geurts en Philip Mechanicus
Bruschetta met truffel (Italië)
BRUSCHETTA
5 sneden oud brood
1 teentje knoflook
olijfolie
citroensap
zout
truffel
Rooster de sneden brood. Snijd het teentje knoflook door en wrijf het brood daarmee in. Sprenkel er olijfolie en citroensap over en strooi er zout op. Schaaf de truffel met een truffelschaafje over de sneden brood. Zorg voor genoeg truffel om de sneetjes ruim te bedekken.
4 personen
gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Truffels! / Leo Geurts en Philip Mechanicus
5 sneden oud brood
1 teentje knoflook
olijfolie
citroensap
zout
truffel
Rooster de sneden brood. Snijd het teentje knoflook door en wrijf het brood daarmee in. Sprenkel er olijfolie en citroensap over en strooi er zout op. Schaaf de truffel met een truffelschaafje over de sneden brood. Zorg voor genoeg truffel om de sneetjes ruim te bedekken.
4 personen
gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Truffels! / Leo Geurts en Philip Mechanicus
Abonneren op:
Posts (Atom)