zaterdag 25 januari 2020

Sauce au Citron (Frankrijk)

SAUCE AU CITRON (CITROENVINAIGRETTE)

½ theelepel zout
2 theelepels citroensap
6 eetlepels olijfolie
3 eetlepels fijngehakte peterselie
3 eetlepels fijngehakte kervel of dragon


Laat het zout oplossen in het citroensap, en klop er dan de olie met kleine beetjes tegelijk doorheen tot u een dikke ondoorzichtige vloeistof verkrijgt. Voeg de fijngehakte kruiden toe, en proef of de saus op smaak is; voeg anders nog wat citroensap toe.

Voor 1 deciliter saus.

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : saus

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Sauce aux Câpres (Frankrijk)

SAUCE AUX CÂPRES (KAPPERTJESSAUS)

3 eetlepels dragonazijn
1½ deciliter crème fraîche of slagroom
zout
zwarte peper
2 eetlepels kappertjes, uitgelekt en indien nodig in kleine stukjes gesneden


Doe de azijn in een roestvrijstalen of geëmailleerde sauspan en kook hem snel (op een hoog vuur) in tot er een halve eetlepel over is. Haal de pan van het vuur, roer de room met een houten lepel door de azijn, en voeg zout en peper toe; zet de saus als hij vloeibaar is weer op een zacht vuur. Breng het mengsel aan de kook, en laat het onder voortdurend roeren 2 minuten doorkoken. Voeg nu de kappertjes toe en verwarm ze 1 minuut in de saus.

Voor 1½ deciliter saus.

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : saus

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Coulis de Tomates (Frankrijk)

COULIS DE TOMATES (VERSE TOMATENSAUS)

2 eetlepels olijfolie
225 gram uien, fijngehakt
zout
zwarte peper
suiker
700 gram grote rijpe tomaten, ontveld en in stukken gesneden
1 teentje knoflook, uit de knijper
1 eetlepel fijngesneden basilicum


Verhit de olijfolie in een grote pan boven een gematigd vuur en voeg de uien toe. Voeg zout toe en bak ze onder roeren tot ze glazig zijn. Voeg dan de tomaten, knoflook, wat meer zout en peper plus een theelepel suiker toe, en bak de tomaten in de open pan tot het sap uit de tomaten vrijkomt. Zet het vuur lager en laat het sap onder af en toe roeren inkoken tot een dikke puree ontstaat. Strooi de basilicum erover en dien de saus op.

Voor ½ liter saus.

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : saus

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece