donderdag 21 maart 2019

Grüner Kartoffelsalat (Duitsland)

GRÜNER KARTOFFELSALAT (KRUIDIGE AARDAPPELSALADE)

600 gram vastkokende aardappels
2 uien
150 milliliter gevogeltefond
50 gram kappertjes
2 eetlepels (dragon)azijn
mespunt suiker
zout
peper
1 bakje verse basilicum
½ zakje waterkers (à 75 gram)
1 eetlepel olie


Aardappels onder koud stromend water schoonboenen. In pan met 8 deciliter water en zout aardappels in 20 minuten gaarkoken. Intussen uien pellen en fijn snipperen.
Fond aan de kook brengen en ui 3 minuten zachtjes koken. Fond van vuur nemen. Kappertjes met 1 eetlepel vocht en azijn door warme fond roeren. Op smaak brengen met suiker, zout en peper. Blaadjes van basilicum en van helft van waterkers afhalen. Met staafmixer blaadjes met olie en 2 eetlepels fond pureren.
Aardappels afgieten en iets laten afkoelen. Aardappels pellen en in dunne plakjes snijden.
Aardappelschijfjes, gepureerde kruiden en fond door elkaar scheppen en 15 minuten laten staan. Rest van waterkers over schaal verdelen. Aardappelsalade op schaal scheppen.
Serveren met gebakken vis.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
bereidingstijd : 55 minuten

gebied : Duitsland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande maart 1998

Kümmelkartoffeln (Duitsland)

KÜMMELKARTOFFELN (AARDAPPELS MET KARWIJZAAD)

6 kruimige aardappels (à 100 gram)
40 gram boter of margarine
2 eetlepels karwijzaad
½ eetlepel fijn zeezout


Aardappels onder stromend water schoonboenen. Met vork gaatjes in aardappels prikken. In magnetron aardappels op bord in 9 minuten op vol vermogen (700 Watt) gaar laten worden. Aardappels in keukendoek verpakken en 10 minuten laten nagaren.
Intussen in magnetron boter op laagste stand (75 Watt) in 1 minuut laten smelten.
Aardappels in lengte halveren. In kom karwijzaad en zout door elkaar roeren. Aardappels met snijvlak licht in karwijzaadmengsel drukken en met snijkant naar boven op een platte schaal leggen. Op elke aardappelhelft 1 theelepel boter schenken. In magnetron aardappelhelften nog 1 minuut op vol vermogen heet laten worden. Serveren met gebakken schnitzels.

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Duitsland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande maart 1998

Gefülltes Putenschnitzel in Haselnusskruste auf Maisgemüse (Duitsland)

GEFÜLLTES PUTENSCHNITZEL IN HASELNUSSKRUSTE AUF MAISGEMÜSE (GEVULDE KALKOENSCHNITZEL MET HAZELNOOTKORST OP MAIS)

4 kalkoenschnitzels (à 125 gram)
100 gram champignons
50 gram boter of margarine
80 gram spekreepjes
2 dikke plakken Emmentaler (à 40 gram)
1 theelepel peterselie
zout
(versgemalen) witte peper
2 eetlepels bloem
1 ei
2 eetlepels volle melk
50 gram hazelnoten
50 gram paneermeel
1 beker slagroom (250 milliliter)
1 kleine rode paprika
1 blikje maiskorrels (150 gram)
100 gram doperwten
snufje suiker
½ citroen


Kalkoenschnitzels met vleeshamer of met platte kant van mes platter slaan. Champignons schoonvegen met keukenpapier en in dunne plakjes snijden. In pan 10 gram boter verhitten en champignons 2 minuten bakken. Champignons laten uitlekken in zeef en laten afkoelen. Kaas in reepjes snijden. Champignons, spek, kaas en peterselie door elkaar scheppen.
Schnitzels bestrooien met zout en peper. Champignonmengsel over schnitzels verdelen. Schnitzels dubbelklappen en vaststeken met cocktailprikker. Bestrooien met 1 eetlepel bloem, overtollig bloem eraf schudden. Ei met melk loskloppen. In keukenmachine hazelnoten fijnmalen. Paneermeel erdoor mengen. Schnitzels eerst door ei halen, vervolgens door hazelnoten halen en goed aandrukken.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Paprika wassen, schoonmaken en in kleine blokjes snijden. Paprika in weinig water in 6 minuten gaarkoken. Intussen in pan 20 gram boter smelten. Rest van bloem toevoegen en goed roeren. Slagroom erbij schenken en al roerend aan de kook brengen. Op laag vuur laten koken zodat licht gebonden saus ontstaat.
Intussen bakplaat invetten met rest van boter. Schnitzels op bakplaat leggen en in 6 minuten goudbruin en gaar grillen, halverwege keren. Citroen schoonboenen en 4 plakjes eraf snijden. Maiskorrels afgieten en met doperwten en paprika aan saus toevoegen. 2 Minuten meewarmen. Op smaak brengen met zout en suiker. Groenten met saus over vier borden verdelen. Cocktailprikkers uit schnitzels nemen. Schnitzels op groenten leggen. Garneren met verse kruiden.
Serveren met aardappelpuree.

4 personen

voedingswaarde : 790 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 25 minuten

gebied : Duitsland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Dieter Müller, in Allerhande maart 1998