zondag 29 september 2019

Gado Gado (Indonesië)

GADO GADO

2 eieren
200 gram Chinese kool
200 gram broccoli
100 gram sperziebonen
zout
100 gram taugé
½ komkommer
4 takjes selderij
1 potje gado-gadosaus (Conimex)
3 eetlepels gebakken uitjes (Bawang goreng, Conimex)
1 grote plak gebakken kroepoek


Kook de eieren in 10 minuten hard. Pel ze en snijd ze in plakjes. Maak alle groenten schoon. Snijd de kool in repen van 3 centimeter. Verdeel de broccoli in roosjes. Halveer de sperziebonen. Breng in een grote pan ruim water met 1 eetlepel zout aan de kook. Blancheer achtereenvolgens de Chinese kool, broccoli, sperziebonen en taugé tot de groenten beetgaar zijn. Neem de groenten steeds met een schuimspaan uit het water en spoel ze in een zeef onder koud stromend water af. Rangschik de groenten in lagen op een schaal. Snijd de komkommer in plakjes en leg ze met de plakjes ei op de groenten. Knip de selderij erboven fijn.
Maak de gado-gadosaus volgens de gebruiksaanwijzing op het potje en schenk ze over de groenten. Verdeel de kroepoek in kleine stukjes en strooi ze vlak voor het serveren met de gebakken uitjes over de saus. Dien het gerecht direct op.

4 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

land : Indonesië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : C 1000 september 1990

Portugees broodje (Portugal)

PORTUGEES BROODJE

1 bruin broodje
boter of margarine
3 blaadjes sla
3 sardientjes uit blik
3 plakjes tomaat


Snijd het broodje open en besmeer het met boter of margarine. Leg de gewassen blaadjes sla op één helft van het broodje. Leg de sardientjes en de plakjes tomaat erop. Leg de andere helft van het broodje erop.

1 persoon

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

land : Portugal
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : C 1000 september 1990

Lollo-rossosalade met sperziebonen

LOLLO-ROSSOSALADE MET SPERZIEBONEN

300 gram sperziebonen
zout
1 ei
2 sjalotjes
3 eetlepels witte-wijnazijn
zout
peper
2 theelepels suiker
6 eetlepels sesamolie
½ krop lollo-rosso-sla


Sperziebonen wassen. Afhalen en doormidden snijden. In pan met water en zout, sperziebonen 10 minuten koken. In vergiet afgieten. Afspoelen met koud water. Laten uitlekken. Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken en pellen. Koud laten worden. In stukjes snijden. 1 Sjalot pellen en heel fijn snipperen. In kommetje doen: azijn, zout, peper, suiker en olie. Tot sausje roeren. Ei en sjalot erdoor mengen. Lollo rosso wassen en (in slamandje) uitslaan. In stukken scheuren. Andere sjalot pellen en in dunne ringen snijden.
Over 4 bordjes lollo rosso verdelen. In midden sperziebonen leggen. Sausje erover schenken. Garneren met uiringen.

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip september 1989

Tonijn- en sperziebonenschotel

TONIJN- EN SPERZIEBONENSCHOTEL

600 gram sperziebonen
2 uien
2 eetlepels olie
1 blikje tonijn
3 deciliter gezeefde tomaten
peper
zout
mespunt knoflookpoeder
1 theelepel Italiaanse kruiden


Sperziebonen afhalen, wassen en breken. Uien pellen en fijnsnijden. Tonijn laten uitlekken.
Sperziebonen in een ruime pan met kokend water in 15 minuten gaarkoken. Olie verhitten en de uien zachtjes goudbruin bakken. Sperziebonen, uitgelekte tonijn, gezeefde tomaten, peper en zout naar smaak, knoflookpoeder en Italiaanse kruiden aan de uien toevoegen. Goed doorwarmen.
Serveren met bijvoorbeeld macaroni of mie.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande september 1985

Sperziebonen met taugé en gember

SPERZIEBONEN MET TAUGÉ EN GEMBER

100 gram taugé
750 gram sperziebonen
½ ui
zout
1 eetlepel olie
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel azijn
1 eetlepel bakgember
½ theelepel gemberpoeder
peper


In zeef taugé afspoelen en laten uitlekken. Sperziebonen wassen. Afhalen (en eventueel doormidden snijden). Ui pellen en snipperen.
In pan met weinig water en zout, sperziebonen in 20 minuten gaarkoken. Intussen in koekenpan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Taugé (3 eetlepels achterhouden) 1 minuut meebakken. Toevoegen: ketjap, azijn, bakgember, gemberpoeder, zout en peper. Door elkaar roeren. In zeef achtergehouden taugé met ½ liter kokend water overgieten. Laten uitlekken. Sperziebonen afgieten. Taugémengsel erdoor scheppen. Overdoen in schaal. Rest van taugé erover verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1984

Sperziebonen-venkelsalade

SPERZIEBONEN-VENKELSALADE

500 gram sperziebonen
zout
½ venkel (175 gram)
½ komkommer (125 gram)
versgemalen peper
½ citroen
1 avocado
3 eetlepels (zonnebloem)olie
½ theelepel suiker
2 eetlepels zure room
3 eetlepels slagroom (spuitbus)


Sperziebonen wassen. Afhalen en doormidden snijden. In pan met weinig water en zout, sperziebonen in 15 minuten bijna gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. Venkel wassen. Stronk en steeltjes verwijderen. (Mooi venkelgroen achterhouden.) In kleine stukjes snijden. Komkommer wassen. Overlangs halveren en zaadjes verwijderen. In kleine stukjes snijden. Bestrooien met zout en peper. In schaal doen: sperziebonen, venkel en komkommer. Door elkaar scheppen. Citroen uitpersen (3 eetlepels sap). Avocado overlangs halveren. Pit verwijderen. Helften dun schillen. In (plastic) zeef boven kommetje avocado fijnwrijven. Toevoegen: citroensap, olie, zout, peper, suiker, zure room en slagroom. Voorzichtig tot saus roeren. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Groente nogmaals door elkaar scheppen. (Garneren met venkelgroen.) Avocadosaus apart erbij geven.
Lekker met rijst en biefstuk.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : mevrouw A. van Steenhoven, in Tip september 1984

Sperziebonen met citroen

SPERZIEBONEN MET CITROEN

1 kilogram sperziebonen
1 citroen
zout
1½ eetlepel boter of margarine


Sperziebonen afhalen en wassen. Citroen goed wassen. Boven kommetje helft van schil raspen. Citroen halveren. Niet geraspte helft in schijfjes snijden. Andere helft uitpersen.
In pan doen: weinig water, zout en citroenrasp. Hierin sperziebonen in 20 minuten gaarkoken. Afgieten. Boter en citroensap toevoegen en erdoor scheppen. Overdoen in schaal. Garneren met schijfjes citroen.

4 personen

voedingswaarde : 125 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1982

Taugé-salade met paprika

TAUGÉ-SALADE MET PAPRIKA

400 gram taugé
1 rode paprika
zout
5 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel vloeibare honing
2 eetlepels geschaafde amandelen


In vergiet taugé doen. ½ Liter water aan de kook brengen. Over taugé schenken. Goed laten uitlekken. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in dunne reepjes snijden. Reepjes halveren. In pan met weinig water en zout, paprika 5 minuten laten koken. Afgieten en laten afkoelen. In kommetje doen: olie, azijn, ketjap en honing. Tot sausje roeren. Amandelen erdoor mengen. Taugé en paprika in slaschaal doen. Sausje erdoor scheppen.
Salade nogmaals omscheppen. Lekker bij varkensvlees.

4 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 2 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1982