woensdag 16 mei 2018

Gevulde meloen (Frankrijk)

GEVULDE MELOEN

1 kleine gerookte forel (350 gram)
1 Charentais-meloen (1 kilogram)
een paar blaadjes frisée

TOMATENASPIC
800 gram rijpe tomaten
50 gram wortels
100 gram uien
100 gram bleekselderij
3 - 4 rode chilipepers
5 blaadjes witte gelatine
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper

VINAIGRETTE
½ rode chilipeper
1 eetlepel frambozenazijn
3 eetlepels champagne
½ eetlepel gehakte citroenmelisse
zout


Was de tomaten voor de aspic, snijd ze in vieren, verwijder de kroontjes en pitjes en snijd het vruchtvlees klein. Schrap de wortels en snijd ze in blokjes. Pel de uien en hak ze fijn. Maak de selderij schoon en snijd hem in blokjes. Halveer de chilipepers en verwijder het zaad met de zaadlijsten en het steeltje.
Week de blaadjes gelatine in koud water. Doe de tomaten en chilipepers met de blokjes wortel, ui en bleekselderij over in een pan en laat het geheel met het deksel op de pan 40 minuten zachtjes koken op een laag vuur. Druk de groenten dan in porties door een fijne zeef, waarna u 4 deciliter vocht dient over te houden. Mocht het minder zijn, vul dan aan met tomatensap en voeg zout en peper toe.
Knijp de gelatine goed uit en los hem op in de tomatenmassa. Vul een passende platte, met koud water uitgespoelde vorm met het mengsel en laat het in de koelkast opstijven.
Fileer de forel, verwijder het vel en snijd de filets overdwars in stukjes van 2 centimeter. Snijd de meloen in vieren, schep er met een lepel de pitjes uit en steek er met een meloenboortje bolletjes uit. Schep er de rest van het vruchtvlees met een lepel uit, houd hiervan 100 gram apart voor de vinaigrette en gebruik de rest voor iets anders. Schik de uitgeholde meloenkwarten op borden.
Snijd de chilipeper voor de vinaigrette in dunne ringetjes en verwijder het zaad. Pureer het achtergehouden vruchtvlees van de meloen met een staafmixer. Passeer de meloenpuree door een fijne zeef in een kom. Meng er vervolgens de frambozenazijn door. Roer er de champagne, de citroenmelisse en de peperringetjes door en voeg zout naar smaak toe.
Dompel de vorm met de opgestijfde tomatenaspic even in heet water, stort de aspic op een bord en snijd hem met een mes in blokjes van 1 centimeter. Schik de meloenbolletjes met de lokjes tomatenaspic in de uitgeholde meloen-kwarten, druppel er de vinaigrette over, garneer met wat friséesla en dien op.

4 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Salades en koude voorgerechten (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr