zondag 20 september 2020

Antipasti

ANTIPASTI

6 sneetjes stokbrood
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 tomaat
vers gemalen peper
10 gram verse Parmezaanse of overjarige Goudse kaas
1 eetlepel kappertjes
10 zwarte olijven
6 plakjes salami
½ eetlepel pesto
4 artisjokharten


Rooster het stokbrood. Halveer het teentje knoflook en wrijf het stokbrood ermee in. Druppel 1 eetlepel olijfolie over het stokbrood. Snijd de tomaat in plakjes en leg deze op het stokbrood. Maal er peper boven. Snijd of rasp grove snippers van de kaas en verdeel ze over de tomaat. Strooi de kappertjes erover. Leg de broodjes op twee bordjes. Leg de olijven en de plakjes salami ernaast. Roer 1 eetlepel olie en de pesto door elkaar en schep de artisjokharten erdoor. Leg ze in het midden van de bordjes.

2 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 8 september 1993

Lever met kerrie-kokos

LEVER MET KERRIE-KOKOS

2 plakken varkenslever à 100 gram
2½ theelepel kerriepoeder
zout
peper
2 eetlepels bloem
50 gram boter of margarine
1 kleine ui
2 eetlepels paneermeel
3 eetlepels geraspte kokos
1 eetlepel piccalilly
1 eetlepel kleine zilveruitjes
1 takje selderij


Lever inwrijven met 1 theelepel kerriepoeder, zout en peper. Door bloem wentelen. Overtollig bloem eraf schudden. In koekenpan 25 gram boter laten smelten. Lever in 10 minuten zachtjes lichtbruin en gaar bakken. Af en toe keren. Intussen ui snipperen. In pan rest van boter verhitten. Ui en 1½ theelepel kerriepoeder 3 minuten zachtjes bakken. Paneermeel en kokos toevoegen en 3 minuten meebakken. Piccalilly en zilveruitjes erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Op 2 borden lever leggen. Kokos-paneermeelmengsel erover verdelen. Selderij erboven fijnknippen.
Lekker met rijst, ijsbergsla en zoetzuur.

2 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip september 1991

Gepaneerde varkensschnitzels

GEPANEERDE VARKENSSCHNITZEL

4 varkensschnitzels à 100 gram
zout
peper
½ theelepel paprikapoeder
1 ei
3 eetlepels paneermeel
5 eetlepels boter of margarine
1 citroen


Vlees inwrijven met zout, peper en paprikapoeder. In diep bord ei loskloppen met 1 eetlepel koud water. In ander diep bord paneermeel strooien. Vlees eerst door ei en vervolgens door paneermeel wentelen. In koekenpan boter verhitten. Vlees in 5 minuten goudbruin bakken. Karen. Nog 5 minuten bakken. Vlees op warme schaal scheppen. Citroen wassen en in plakjes snijden. Garneren met citroen.
Groentetip: bietjes met bieslook.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 17 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip september 1979

Broodje verse roomkaas en zalm

BROODJE VERSE ROOMKAAS EN ZALM

1 blik roze zalm à 213 gram, uitgelekt
1 avocado
1 eetlepel vers geperst limoensap
4 maïsbroodjes
100 gram verse roomkaas met knoflook (bijvoorbeeld Boursin)
4 blaadjes kropsla, gewassen en gedroogd
gemalen peper
1 vleestomaat, in plakjes
2 eetlepels fijngeknipt bieslook


Verwijder de velletjes en de graatjes van de zalm en verdeel het visvlees in kleine stukjes.
Halveer de avocado, wip de pit eruit, trek de schil van het vruchtvlees en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Druppel het limoensap erover.
Snijd de broodjes open en bestrijk ze dik met de roomkaas.
Verdeel de sla, de zalm en de avocado erover en bestrooi met peper naar smaak. Leg de tomaat erop en garneer met het bieslook.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : C1000 kookboek 2004 : Lekker eten zonder fratsen : Alle recepten uit 2003 / Marijke Sterk en Jeanine Schreuders

Exotische fruitsalade

EXOTISCHE FRUITSALADE

1 ananas gold
½ limoen
1 mango
3 kiwi’s
100 gram blauwe druiven
4 eetlepels cruesli


Snijd de ananas overlangs in 4 parten en snijd het vruchtvlees eruit.
Snijd de harde kern uit het vruchtvlees en snijd de rest in stukjes.
Wrijf de binnenkanten van de parten in met de halve limoen en pers de rest van de limoen uit.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes van de pit.
Schil de kiwi’s en snijd ze in stukjes.
Was en halveer de druiven en wip de pitjes eruit.
Schep het fruit met het limoensap door elkaar en schep het op de ananasparten. Strooi de cruesli erover en serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : C1000 kookboek 2004 : Lekker eten zonder fratsen : Alle recepten uit 2003 / Marijke Sterk en Jeanine Schreuders

Roergebakken Chinese kool met paddenstoelen

ROERGEBAKKEN CHINESE KOOL MET PADDENSTOELEN

1 Chinese kool
2 eetlepels wokolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 eetlepel geraspte verse gemberwortel
150 gram shiitake, in plakjes
2 theelepels bouillonpoeder
peper
zout


Maak de Chinese kool schoon en snijd hem in repen van 1 centimeter.
Verhit de olie in een wok en roerbak de ui met de knoflook en de gemberwortel 3 minuten op halfhoog vuur.
Voeg de shiitake toe en bak ze op een hoog vuur 3 minuten mee.
Schep de Chinese kool erdoor en laat hem al omscheppend slinken.
Strooi het bouillonpoeder erover en voeg 1 deciliter heet water toe.
Warm alles goed door en breng zonodig op smaak met peper en zout.
Lekker met gekookte aardappelen en een balletje gehakt.

4 personen

voedingswaarde : 70 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : C1000 kookboek 2004 : Lekker eten zonder fratsen : Alle recepten uit 2003 / Marijke Sterk en Jeanine Schreuders

Gebakken aardappelen met paddenstoelen en ui

GEBAKKEN AARDAPPELEN MET PADDENSTOELEN EN UI

450 gram aardappelschijfjes (Aviko)
2 eetlepels olijfolie traditioneel
1 ui, in dunne partjes
200 gram bospaddenstoelen
½ theelepel tijm
peper
zout


Bereid de aardappelschijfjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de olie en fruit de ui op een halfhoog vuur al omscheppend in 5 minuten goudgeel en glazig.
Zet het vuur hoog, voeg de paddenstoelen en de tijm toe en bak ze 3 minuten mee.
Schep de aardappelschijfjes erdoor en warm alles nog even goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Lekker met een vegetarische cordon bleu en bloemkool.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : C1000 kookboek 2004 : Lekker eten zonder fratsen : Alle recepten uit 2003 / Marijke Sterk en Jeanine Schreuders

Crispino's met tomatensalsa

CRISPINO’S MET TOMATENSALSA

3 vleestomaten
1 sjalot, gesnipperd
3 - 5 eetlepels zoete chilisaus
3 eetlepels fijngehakte peterselie
paprikapoeder
peper
zout
1 pak Crispino (Iglo)


Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Schep de tomaat met de sjalot, de saus, de peterselie en paprikapoeder, peper en zout naar smaak door elkaar.
Laat de salsa in 15 minuten op smaak komen.
Bereid intussen de Crispino’s volgens de aanwijzingen op de verpakking in een voorverwarmde oven (230°C) en serveer met de salsa.
Lekker met gebakken aardappelen en een maïskolf.

4 personen

voedingswaarde : 205 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : C1000 kookboek 2004 : Lekker eten zonder fratsen : Alle recepten uit 2003 / Marijke Sterk en Jeanine Schreuders

Vispannetje met feestrijst

VISPANNETJE MET FEESTRIJST

350 gram witte rijst
zout
½ rode paprika, in kleine stukjes
½ gele paprika, in kleine stukjes
100 gram doperwten
2 pakken Normandisch vispannetje à 400 gram (Iglo Viscuisine)
2 - 2½ deciliter melk
2 eetlepels fijngeknipt bieslook


Kook de rijst in water met zout volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
Voeg na 10 minuten de paprikastukjes en de doperwten toe en schep ze door de rijst.
Bereid de vis met de melk volgens de gebruiksaanwijzing.
Schep de vis in het midden van de schaal en verdeel de rijst eromheen. Garneer met het bieslook.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : C1000 kookboek 2004 : Lekker eten zonder fratsen : Alle recepten uit 2003 / Marijke Sterk en Jeanine Schreuders

Kruidig lekkerbekje met perziksalsa

KRUIDIG LEKKERBEKJE MET PERZIKSALSA

4 halve perziken uit blik, in kleine stukjes
1 bosuitje, fijngehakt
2 eetlepels abrikozenjam
Tabasco
4 gebakken lekkerbekjes
4 eetlepels seroendeng


Meng de perziken met de bosui, de jam en de Tabasco naar smaak.
Verwarm de lekkerbekjes in een voorverwarmde oven volgens de gebruiksaanwijzing.
Strooi de seroendeng over de vis en serveer met de perziksalsa.
Lekker met gebakken rijst en roergebakken broccoli.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : C1000 kookboek 2004 : Lekker eten zonder fratsen : Alle recepten uit 2003 / Marijke Sterk en Jeanine Schreuders

Springbokbiefstuk met pittige roergebakken selderijknol

SPRINGBOKBIEFSTUK MET PITTIGE ROERGEBAKKEN SELDERIJKNOL

4 eetlepels wokolie
1 (rode) ui, in partjes
½ rood pepertje, in ringetjes
½ selderijknol, geschild en in blokjes van 1 x 1 centimeter
1½ deciliter tuinkruidenbouillon
peper
zout
4 springbokbiefstukken


Verhit 3 eetlepels van de olie in een wok of ruime pan en roerbak de ui met het pepertje in 5 minuten al omscheppend glazig.
Voeg de selderijknol toe en bak hem al omscheppend 5 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat de groente in 8 minuten beetgaar worden.
Wrijf intussen de springbokbiefstukken in met de rest van de olie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak. Rooster ze in een hete grillpan in 6 - 8 minuten mooi rosé. Serveer met de roergebakken selderij.
Lekker met gebakken aardappelen.

4 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : C1000 kookboek 2004 : Lekker eten zonder fratsen : Alle recepten uit 2003 / Marijke Sterk en Jeanine Schreuders