woensdag 24 oktober 2018

Tjap Tjoi (Verre Oosten)

TJAP TJOI

150 gram kipfilet
1 kleine Chinese kool
1 bosje bosuitjes
6 geschrapte worteltjes
1 teentje knoflook
1 klein blikje (200 gram) kleine champignons
1 klein blikje (200 gram) bamboescheuten
3 eetlepels slaolie
100 gram taugé
mespunt gemberpoeder
mespunt cayennepeper
1 eetlepel aardappelzetmeel
¼ liter kippenbouillon (tablet)
3 eetlepels sojasaus
zout


Snijd de kipfilet en de kool in reepjes, de bosuitjes (ook het groen) in stukjes en de worteltjes in dunne plakjes. Hak de knoflook fijn. Laat de champignons en de bamboe uitlekken.
Verhit de olie en bak hierin de kipfilet al omscheppend 2 minuten. Voeg de uitjes, de worteltjes, de kool en de knoflook toe en bak alles 2 minuten omscheppend mee. Voeg de taugé, de champignons, de bamboe, het gemberpoeder en de cayennepeper toe en bak alles nog 1 minuut. Meng het aardappelzetmeel met 2 eetlepels bouillon. Voeg de rest van de bouillon aan de kip en de groenten in de pan toe en breng het vocht aan de kook. Roer het aardappelzetmeelpapje erdoor en laat het geheel nog 1 minuut pruttelen. Voeg de sojasaus en zout naar smaak toe.
Lekker met witte rijst.

2 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Menu 22 september 1993

Loempia's met groenten uit de oven (Verre Oosten)

LOEMPIA’S MET GROENTEN UIT DE OVEN

6 (diepvries) loempiavellen
2 bospeentjes
½ dunne prei
1 stuk rettich van 3 centimeter
2 eetlepels olie
1 theelepel gemberpoeder
2 eieren
2 eetlepels Parmezaanse kaas
4 eetlepels barbecuesaus
1 eetlepel gembersiroop


Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de loempiavellen ontdooien. Maak de worteltjes, de prei en de rettich schoon en snijd ze in dunne reepjes van 3 centimeter. Verhit 1½ eetlepel olie in een pan en bak de groentereepjes al omscheppend in 2 - 3 minuten beetgaar. Schep het gemberpoeder erdoor. Klop de eieren los met 2 eetlepels water en de Parmezaanse kaas. Schep het eimengsel door de groenten en laat het al roerende stollen. Spreid de loempiavellen uit en schep het ei-groentemengsel erop. Vouw eerst de zijkanten, dan de boven- en onderkant van de loempiavellen over de vulling. Vet de bakplaat in, leg de loempia’s erop en bestrijk ze met olie. Bak de loempia’s in de oven in 10 minuten knapperig bruin. Roer de gembersiroop door de barbecuesaus en geef dit sausje apart bij de loempia’s.
Lekker met een frisse salade met rettich en wortel.

2 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Menu 25 augustus 1993

Garnalen in kerrie-champignonsaus (Verre Oosten)

GARNALEN IN KERRIE-CHAMPIGNONSAUS

1 ui
½ rode paprika
250 gram champignons
1 eetlepel boter of margarine
1 deciliter droge witte wijn
1 theelepel koenjit
1 zakje kerriesaus (Knorr)
300 gram gepelde Noorse garnalen
4 eetlepels garderoom
2 takjes dille
zout
peper


Ui fijn snipperen. Paprika wassen. Zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden. Champignons schoonvegen. In plakjes snijden. Boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Paprika en champignons 3 minuten meebakken. Toevoegen: wijn, 2 deciliter water, koenjit en kerriesauspoeder. Al roerende aan de kook brengen. 5 Minuten zachtjes koken. Onder koud water garnalen afspoelen en laten uitlekken. Tot gebruik saus en garnalen in koelkast zetten
Al roerende kerriesaus tegen de kook aan brengen. Garnalen en garderoom toevoegen. 1 Minuut meewarmen. Dille erboven fijnknippen. Op smaak brengen met zout en peper.
Lekker met rijst en tomatensalade.

4 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip augustus 1990

Roerbakgerecht van wortel en Chinese kool (Verre Oosten)

ROERBAKGERECHT VAN WORTEL EN CHINESE KOOL

100 gram worteltjes
300 gram Chinese kool
1 zakje santen (Conimex)
2 eetlepels zonnebloemolie
gemberpoeder
1 eetlepel pindakaas
peper
zout
3 eetlepels ongezouten pinda’s


Maak de worteltjes schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de Chinese kool in reepjes. Bereid de santen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de olie in de wok of hapjespan en bak de worteltjes en de Chinese kool al omscheppend 3 minuten. Bestrooi met gemberpoeder. Voeg de santen en de pindakaas toe en laat het gerecht met deksel op de pan nog 3 minuten smoren. Breng op smaak met peper en zout. Doe de groenten over in een schaal en bestrooi ze met de pinda’s.
Lekker bij een balletje gehakt met aardappelpuree.

4 personen

voedingswaarde : 215 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : C1000 Thuis-Magazine nazomer 1991

Ajam Sajoer Tjampoer (Verre Oosten)

AJAM SAJOER TJAMPOER (KIP MET GEMENGDE GROENTEN)

1 bakje champignons (à 250 gram)
½ literblikje palmharten
50 gram gepelde walnoten
1 pak diepvries doperwten à 300 gram
400 gram kuikenborstfilet
zout
peper
2 eetlepels olie
½ kippenbouillontablet
1 eetlepel sherry
1 eetlepel ketjap


Champignons wassen. Grote halveren. Palmharten afgieten en in plakjes van 2 centimeter snijden. Walnoten fijnhakken.
In pan doperwten koken volgens gebruiksaanwijzing op pak. Intussen kip in blokjes snijden. Bestrooien met zout en peper. In braadpan olie verhitten. Kip 5 minuten rondom bakken. Toevoegen: 2 deciliter water, champignons, kippenbouillontablet en sherry. 8 Minuten zachtjes laten koken. Doperwten afgieten. Doperwten en palmharten door kipmengsel scheppen en 1 minuut meewarmen. Op smaak brengen met zout, peper en ketjap. In schaal scheppen. Walnoten erover strooien.
Lekker met rijst.

4 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip mei 1981

Tjap Tjoy Ajam (Verre Oosten)

TJAP TJOY AJAM (CHINESE GROENTEN MET KIP)

1 ui
2 bolletjes gember
300 gram kipfilet
zout
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels olie
1 pak tjap tjoy met kip (Suzi Wan)
½ literblikje sajoer lodeh (Indomas)
2 eetlepels paprikareepjes
1 eetlepel sherry
1 teentje knoflook


Ui pellen en snipperen. Gember in stukjes snijden.
Kip in smalle reepjes snijden. Bestrooien met zout, knoflookpoeder en gemberpoeder. In braadpan olie verhitten. Kip en ui 3 minuten snel bakken. Toevoegen: stukjes gember, tjap tjoy, sajoer lodeh, paprika en sherry. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar scheppen. Op zacht vuur in 10 minuten heet laten worden. Op smaak brengen met zout. Overdoen in schaal.
Lekker met rijst.

4 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip mei 1981

Curry van sperziebonen, aubergine en rundvlees (Verre Oosten)

CURRY VAN SPERZIEBONEN, AUBERGINE EN RUNDVLEES

Dit oriëntaalse gerecht is ook lekker met reepjes lamsvlees in plaats van rundvlees.

100 gram sperziebonen
zout
peper
1 eetlepel zonnebloemolie
1 ui, in ringen
1 teentje knoflook, geperst
2 theelepels garam masala (of kerriepoeder)
½ theelepel kurkuma (geelwortel, koenjit)
225 gram mager rundvlees (biefstuk), in reepjes
1 aubergine, in stukken
2 tomaten, ontveld, in blokjes
2 eetlepels fijngesneden koriander (of peterselie)


Sperziebonen in ruim water met zout in 7 minuten beetgaar koken en laten uitlekken. Wok verhitten, olie toevoegen en verhitten. Ui, knoflook, garam masala en kurkuma hierin 5 minuten mee roerbakken. Op hoog vuur vlees 2 minuten roerbakken. Aubergine 2 minuten meebakken. Sperziebonen, blokjes tomaat en 4 eetlepels water toevoegen en 5 minuten op laag vuur laten stoven. 1 Eetlepel koriander, zout en peper erdoor scheppen. Curry voor serveren met rest van koriander bestrooien. Lekker met rijst en een tomatensalade met koriander-chilidressing.

2 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair juni 1998

Makreel op z'n Oosters (Verre Oosten)

MAKREEL OP Z’N OOSTERS

1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
2 centimeter verse gemberwortel, fijngesneden
50 gram cashewnoten
1 theelepel sambal oelek
3 eetlepel olie
½ eetlepel wijnazijn
¼ theelepel donkere basterdsuiker
600 gram makreelfilets, in repen


Ui met knoflook, gember, noten, sambal en 3 eetlepels water tot pasta pureren. In wijde pan olie verhitten en pasta 5 minuten al omscheppend bakken. Azijn, basterdsuiker en 1 deciliter water toevoegen en aan de kook brengen. Makreel toevoegen en saus voorzichtig over vis scheppen. 10 - 15 minuten zachtjes laten koken tot vis gaar is. Lekker met gekookte rijst (145 kcal per 100 g) en sperzieboontjes (35 kcal per 100 g).

4 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair april 1996