dinsdag 11 februari 2020

Pommes Sarladaises (Sarlat-la-Canéda, Nouvelle Aquitaine, Frankrijk)

POMMES SARLADAISES (AARDAPPELS GEBAKKEN IN EENDENVET)

een paar eetlepels eendenvet
1 kilogram stevige aardappelen, geschild en in stukken of plakken gesneden
2 teentjes knoflook
peterselie
zout
peper


Smelt het vet in een braadpan en doe er de rauwe aardappelen bij. Voeg zout en peper toe, roer alles om en laat het langzaam gaar worden met het deksel op de pan, wat afhankelijk van de soort aardappelen en de dikte van de plakjes ongeveer een half uur duurt. Hak de teentjes knoflook samen met de peterselie fijn en strooi deze persillade over de aardappelen, met zo nodig nog wat zout.

4 personen

bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Sarlat-la-Canéda, Nouvelle Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Reiskookboek Frankrijk : Heerlijke recepten voor op de camping en in het vakantiehuis, met ingrediënten uit de streek / Onno Kleyn

Piperade (Baskenland, Nouvelle Aquitaine, Frankrijk)

PIPERADE (GESTOOFDE GROENTEN)

2 uien, grof gehakt
3 rijpe tomaten, in stukjes
2 paprika’s, eentje groen, eentje rood, in stukjes
3 teentjes knoflook, gehakt
3 eetlepels ganzenvet of olijfolie
tijm
piment d’Espelette of een snufje Cayenne
zout


Bak de uien, paprika’s en knoflook zachtjes in het vet. Voeg na vijf minuten de tomaten, zout, wat tijm, een snufje piment d’Espelette en een drupje water toe. Doe het deksel op de pan en smoor tot de groenten in een brij zijn veranderd. Dat duurt zeker een halfuur.
Piperade wordt doorgaans geserveerd met ei. Dat is makkelijk: voeg aan het hete groentemengsel drie losgeklopte eieren toe en laat het al roerend half stollen. Dikwijls krijg je er ook nog een plak gebakken Bayonneham bij. Ook dat is een fluitje van een cent. Schep de piperade op de borden, veeg de pan schoon en bak in een half minuutje de plakken ham in wat vet.

4 personen

bereidingstijd : zeker 40 minuten

gebied : Baskenland, Nouvelle Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Reiskookboek Frankrijk : Heerlijke recepten voor op de camping en in het vakantiehuis, met ingrediënten uit de streek / Onno Kleyn

Magret de Canard aux Pêches (Frankrijk)

MAGRET DE CANARD AUX PÊCHES (GEBAKKEN EENDENBORST MET PERZIK)

2 grote of 4 kleine eendenborsten
stuk of 3 rijpe perziken
zout
peper


Wrijf de vleeskant van de eendenborsten in met zout. Ontvel de perziken. Dat kan droog, maar dat is een heel klusje. Veel makkelijker is het om ze eventjes in kokend water te dompelen; daarna trek je het vel er zo af. Snijd de perziken rondom tot op de pit, pak met elke hand een helft en draai voorzichtig. Je houdt een helft met pit en eentje zonder over. Wip de pit eruit en snijd de perziken aan partjes of reepjes.
Kerf de vetzijde van de eendenborsten diep in zodat er een grof ruitjespatroon ontstaat, om kromtrekken te voorkomen. Bak op niet te hoog vuur de eendenborsten op de velkant in een droge koekenpan een minuut of zeven tot negen. In die tijd smelt het vet. Draai ze dan op de vleeskant en bak nog vier tot zes minuten; eendenborst moet net als biefstuk vanbinnen rood of rosé blijven. Haal uit de pan en leg op een bord; het wachten komt het vlees ten goede. Bak in de pan nu de perzik zachtjes een paar minuten. Snijd dan de eendenborsten aan plakken en leg ze naast de perziken in de pan. Draai het vuur uit en strooi er wat peper over.

4 personen

bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Reiskookboek Frankrijk : Heerlijke recepten voor op de camping en in het vakantiehuis, met ingrediënten uit de streek / Onno Kleyn