COURGETTESOEP MET GEROOKTE FOREL
1 liter visfond
2 courgettes, in blokjes
2 eetlepels citroensap
1 deciliter slagroom
1 takje tijm
zout
versgemalen peper
2 gerookte forelfilets, in stukjes
½ bosje waterkers
Visfond aan de kook brengen. Courgettes toevoegen en in 5 minuten gaarkoken. Soep pureren. Soep met citroensap, slagroom en tijm opnieuw aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes laten koken. Op smaak brengen met zout en peper. Takje tijm verwijderen. Forel in warme soepborden leggen. Warme soep erop scheppen. Met takjes waterkers garneren.
4 personen
voedingswaarde : 335 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Culinair november 1997
dinsdag 6 december 2016
Pastasalade met tonijn
PASTASALADE MET TONIJN
100 gram farfalle (pastavlinders)
1 eetlepel olijfolie
zout
versgemalen peper
2 deciliters roomsaus
1 blikje tonijn (200 gram) uitgelekt
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels fijngesneden bieslook
2 tomaten, ontveld en zaadjes verwijderd, in blokjes
100 gram veldsla
1 krop sla
In grote pan ruim water aan de kook brengen met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel zout. Pasta volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. Afgieten, onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken. Pasta in schaal doen en roomsaus erdoor roeren. Tonijn in andere schaal doen en fijnmaken met vork. Op smaak brengen met peper en bieslook. Tonijn met blokjes tomaat door pasta scheppen. Op platte schaal blaadjes kropsla en veldsla leggen. Pastasalade erop leggen. Eventueel garneren met gefrituurde basilicumblaadjes.
4 personen
voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tip Culinair november 1997
100 gram farfalle (pastavlinders)
1 eetlepel olijfolie
zout
versgemalen peper
2 deciliters roomsaus
1 blikje tonijn (200 gram) uitgelekt
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels fijngesneden bieslook
2 tomaten, ontveld en zaadjes verwijderd, in blokjes
100 gram veldsla
1 krop sla
In grote pan ruim water aan de kook brengen met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel zout. Pasta volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. Afgieten, onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken. Pasta in schaal doen en roomsaus erdoor roeren. Tonijn in andere schaal doen en fijnmaken met vork. Op smaak brengen met peper en bieslook. Tonijn met blokjes tomaat door pasta scheppen. Op platte schaal blaadjes kropsla en veldsla leggen. Pastasalade erop leggen. Eventueel garneren met gefrituurde basilicumblaadjes.
4 personen
voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tip Culinair november 1997
Rum-rozijnen-appel uit de oven
RUM-ROZIJNEN-APPEL UIT DE OVEN
2 eetlepels rum
6 eetlepels rozijnen
2 appels, geschild, gehalveerd, klokhuis verwijderd
1 eetlepel sinaasappelsap
2 eetlepels suiker
Oven voorverwarmen op 200°C. Rum verwarmen en met rozijnen mengen. Appels met sinaasappelsap besprenkelen en met snijkant naar onder in ovenschaal zetten. Rumrozijnen over holtes van appels verdelen. Appels met suiker bestrooien en in midden van oven 20 minuten bakken. Warm serveren. Lekker met een jan hagelkoekje.
4 personen
voedingswaarde : 90 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip Culinair november 1997
2 eetlepels rum
6 eetlepels rozijnen
2 appels, geschild, gehalveerd, klokhuis verwijderd
1 eetlepel sinaasappelsap
2 eetlepels suiker
Oven voorverwarmen op 200°C. Rum verwarmen en met rozijnen mengen. Appels met sinaasappelsap besprenkelen en met snijkant naar onder in ovenschaal zetten. Rumrozijnen over holtes van appels verdelen. Appels met suiker bestrooien en in midden van oven 20 minuten bakken. Warm serveren. Lekker met een jan hagelkoekje.
4 personen
voedingswaarde : 90 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip Culinair november 1997
Cranberrycompote met sinaasappel (Waddengebied, Nederland)
CRANBERRYCOMPOTE MET SINAASAPPEL
500 gram cranberry’s
100 gram suiker
sap van 1 sinaasappel
1 eetlepel sinaasappelrasp
1 sinaasappel
500 Gram cranberry’s met 100 gram suiker, sap van 1 sinaasappel, 1 eetlepel sinaasappelrasp en 1 deciliter water aan de kook brengen en op zacht vuur 10 minuten laten koken. 1 Sinaasappel dik schillen en vruchtvlees in stukjes snijden. Stukjes sinaasappel door compote roeren.
4 personen
gebied : Waddengebied, Nederland
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip Culinair november 1997
500 gram cranberry’s
100 gram suiker
sap van 1 sinaasappel
1 eetlepel sinaasappelrasp
1 sinaasappel
500 Gram cranberry’s met 100 gram suiker, sap van 1 sinaasappel, 1 eetlepel sinaasappelrasp en 1 deciliter water aan de kook brengen en op zacht vuur 10 minuten laten koken. 1 Sinaasappel dik schillen en vruchtvlees in stukjes snijden. Stukjes sinaasappel door compote roeren.
4 personen
gebied : Waddengebied, Nederland
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip Culinair november 1997
Creoolse rijstpot (Antillen)
CREOOLSE RIJSTPOT
3 eetlepels olie
350 gram kipfilet, in stukjes
2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
150 gram chorizo, in stukjes
300 gram sperziebonen, in stukjes van 3 centimeter
3 lente-uitjes, in ringen
100 gram hamblokjes
300 gram langkorrelrijst
1 blikje rode kidneybonen (400 gram), uitgelekt
zout
cayennepeper
In grote braadpan of grote hapjespan olie verhitten en kip rondom bruin bakken. Ui, knoflook en chorizo toevoegen en 2 minuten meebakken. Sperziebonen, lente-ui, ham, rijst en ½ liter water toevoegen en aan de kook brengen.
Gerecht in 20 - 25 minuten zachtjes gaar laten worden. Zonodig tussentijds water toevoegen. Kidneybonen 10 minuten voor einde van kooktijd toevoegen en meewarmen. Gerecht op smaak brengen met zout en cayennepeper.
4 personen
voedingswaarde : 740 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten
gebied : Antillen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip Culinair november 1997
3 eetlepels olie
350 gram kipfilet, in stukjes
2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
150 gram chorizo, in stukjes
300 gram sperziebonen, in stukjes van 3 centimeter
3 lente-uitjes, in ringen
100 gram hamblokjes
300 gram langkorrelrijst
1 blikje rode kidneybonen (400 gram), uitgelekt
zout
cayennepeper
In grote braadpan of grote hapjespan olie verhitten en kip rondom bruin bakken. Ui, knoflook en chorizo toevoegen en 2 minuten meebakken. Sperziebonen, lente-ui, ham, rijst en ½ liter water toevoegen en aan de kook brengen.
Gerecht in 20 - 25 minuten zachtjes gaar laten worden. Zonodig tussentijds water toevoegen. Kidneybonen 10 minuten voor einde van kooktijd toevoegen en meewarmen. Gerecht op smaak brengen met zout en cayennepeper.
4 personen
voedingswaarde : 740 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten
gebied : Antillen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip Culinair november 1997
Javaanse smoorschotel (Java, Indonesië)
JAVAANSE SMOORSCHOTEL
1 blok tahoe (375 gram), in blokjes van 2 centimeter
4 eetlepels olie
150 gram wortel, in plakjes
500 gram aardappel, geschild, in stukjes van 2 - 3 centimeter
3 deciliter dunne kokosmelk (blik à 4 deciliter)
1 struik paksoi, in stukjes
1 zakje kruidenmix voor nasi goreng
100 gram taugé
zout
peper
1 eetlepel pindakaas
Tahoe droogdeppen. Olie in braadpan of wadjan verhitten en tahoe in 10 minuten lichtbruin en knapperig bakken. Wortel en aardappel toevoegen en kokosmelk erdoor roeren. Gerecht nog 10 minuten zachtjes laten koken. Paksoi en kruidenmix toevoegen. Alles goed omscheppen en nog 5 - 10 minuten zachtjes koken tot paksoi beetgaar is. Taugé laatste minuut mee verwarmen. Gerecht met zout en peper op smaak brengen. Pindakaas door saus roeren.
4 personen
voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : Java, Indonesië
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Tip Culinair november 1997
1 blok tahoe (375 gram), in blokjes van 2 centimeter
4 eetlepels olie
150 gram wortel, in plakjes
500 gram aardappel, geschild, in stukjes van 2 - 3 centimeter
3 deciliter dunne kokosmelk (blik à 4 deciliter)
1 struik paksoi, in stukjes
1 zakje kruidenmix voor nasi goreng
100 gram taugé
zout
peper
1 eetlepel pindakaas
Tahoe droogdeppen. Olie in braadpan of wadjan verhitten en tahoe in 10 minuten lichtbruin en knapperig bakken. Wortel en aardappel toevoegen en kokosmelk erdoor roeren. Gerecht nog 10 minuten zachtjes laten koken. Paksoi en kruidenmix toevoegen. Alles goed omscheppen en nog 5 - 10 minuten zachtjes koken tot paksoi beetgaar is. Taugé laatste minuut mee verwarmen. Gerecht met zout en peper op smaak brengen. Pindakaas door saus roeren.
4 personen
voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : Java, Indonesië
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Tip Culinair november 1997
Vietnamese driehoekjes (Vietnam)
VIETNAMESE DRIEHOEKJES
150 gram tofu, verkruimeld
2 lente-uitjes, fijngesneden
1 eetlepel geraspte limoenschil
100 gram taugé
2 eetlepels Chinese sojasaus
1 theelepel sambal oelek
zout
10 wontonvellen van 10 x 10 centimeter
frituurolie
Tofu, lente-ui, limoenschil, taugé, sojasaus, sambal en zout mengen. Mengsel over wontonvellen verdelen, deegranden met water bestrijken en wontons als driehoekjes dichtvouwen.
Frituurolie verhitten tot 180°C. Driehoekjes in het olie in 3 - 5 minuten lichtbruin en krokant frituren.
10 stuks
voedingswaarde : 55 kcal per stuk
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Vietnam
gerechtsoort : hartig hapje
bron : Tip Culinair november 1997
150 gram tofu, verkruimeld
2 lente-uitjes, fijngesneden
1 eetlepel geraspte limoenschil
100 gram taugé
2 eetlepels Chinese sojasaus
1 theelepel sambal oelek
zout
10 wontonvellen van 10 x 10 centimeter
frituurolie
Tofu, lente-ui, limoenschil, taugé, sojasaus, sambal en zout mengen. Mengsel over wontonvellen verdelen, deegranden met water bestrijken en wontons als driehoekjes dichtvouwen.
Frituurolie verhitten tot 180°C. Driehoekjes in het olie in 3 - 5 minuten lichtbruin en krokant frituren.
10 stuks
voedingswaarde : 55 kcal per stuk
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Vietnam
gerechtsoort : hartig hapje
bron : Tip Culinair november 1997
Abonneren op:
Posts (Atom)