dinsdag 22 maart 2016

Maaltijd-koolvissoep met prei

MAALTIJD-KOOLVISSOEP MET PREI

400 gram diepvries koolvisfilet
1 grote prei
1 kleine winterwortel
1 grote aardappel
4 takjes selderij
2 kruidenbouillontabletten
150 gram verse roomkaas met kruiden
1 bekertje crème fraîche
2 anijsblokjes
zout
versgemalen peper


Koolvis in 30 minuten iets laten ontdooien. Intussen prei schoonmaken en in ringen snijden. Winterwortel schoonmaken, in de lengte halveren en helften in plakjes snijden. Aardappel schillen en in kleine blokjes snijden. In een kopje selderij fijn knippen. Koolvis met diepvriesmes in blokjes snijden. In een pan ½ liter water met bouillontabletten aan de kook brengen. Toevoegen: prei, aardappel en vis. Op laag vuur tegen de kook aan prei, aardappel en vis in 10 minuten gaar laten worden. Intussen in een steelpan in weinig water met zout winterwortel in 10 minuten gaar koken. Afgieten. Pan met vismengsel van vuur nemen en iets laten afkoelen. Vismengsel in gedeelten in een mengbeker of keukenmachine of met een staafmixer pureren. In pan terugdoen. ½ Liter koud water erdoor roeren. Laten afkoelen.
Soep al roerende zachtjes verwarmen. Toevoegen: roomkaas en crème fraîche. Anijsblokjes erboven verkruimelen. Al roerende aan de kook brengen en blijven roeren tot de kaas gesmolten is. Plakjes winterwortel erdoor roeren. Soep op smaak brengen met zout en peper. Over 4 kommen verdelen. Selderij erover strooien. Direct opdienen. Serveren met warm stokbrood en boter.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 10 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande maart 1990

Pindasaus (Verre Oosten)

PINDASAUS

1 ui
2 teentjes knoflook
2 theelepels sambal trassi
1 theelepel laos
1 theelepel ketoembar
½ theelepel djinten
1 theelepel bruine suiker
2 eetlepels olie
1 zakje santen (Conimex)
2 eetlepels azijn
½ pot pindakaas
ketjap manis


Uien knoflookteentjes pellen en grof snipperen. In een keukenmachine pureren of met een vijzel tot een dikke brei drukken. Sambal, laos, ketoembar, djinten en bruine suiker erdoor mengen. In kleine (braad)pan olie verhitten en ui-kruidenmengsel 3 minuten zachtjes fruiten. Intussen in andere pan 2½ deciliter water aan de kook brengen en de santen erdoor roeren. Door ui-kruidenmengsel azijn en pindakaas roeren. Santen erbij schenken. Al roerende zachtjes verwarmen tot de pindakaas oplost en een egale saus ontstaat. Bij gebruik van santen pindasaus eventueel nog iets verdunnen met ½ deciliter water. Pindasaus op smaak brengen met ketjap en sambal trassi. Pindasaus niet te lang verwarmen, omdat na een tijdje het vet zich gaat afscheiden. Mocht dit gebeuren dan kunt u dit verhelpen door 2 eetlepels water toe te voegen en de saus opnieuw zachtjes te verwarmen.

voedingswaarde : 420 kcal
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : saus

bron : Allerhande maart 1990

Kilaw (Filippijnen)

KILAW (GEMARINEERDE VISSALADE)

600 gram diepvries kabeljauwfilet
4 citroenen
2 uien
zout
1 rode Spaanse peper
4 tomaten
6 lente-uitjes
1 deciliter melk
2 zakjes santen (Conimex)
1 teentje knoflook
1 dun plakje verse gember
½ theelepel zwarte peper
¼ theelepel koenjit
6 ijsbergslabladeren
4 takjes peterselie


Kabeljauwfilet in 2 uur half laten ontdooien en dan in kleine blokjes snijden. Citroenen uitpersen. Uien pellen en fijn snipperen. In kom vis, ui, 1 theelepel zout en citroensap goed door elkaar scheppen. Afdekken en in de koelkast minstens 8 uur laten marineren. Af en toe omscheppen. Spaanse peper halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine reepjes snijden. Tomaten ontvellen, halveren en pitjes met vocht verwijderen. Vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Lente-uitjes in dunne ringetjes snijden. In pannetje melk verwarmen. Santen erdoor roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Gember schillen en erboven fijn raspen. Peper, koenjit en zout erdoor roeren. Laten afkoelen en tot gebruik in de koelkast zetten. Slabladeren wassen en uitslaan.
In vergiet vis met ui goed laten uitlekken. In kom vismengsel, kokossaus, Spaanse peper, tomaat en lente-ui door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Platte schaal bekleden met slabladeren en vissalade erop scheppen. Peterselie erboven fijn knippen. Serveren met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 20 minuten / 10 uur / 10 minuten

gebied : Filippijnen
gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande maart 1990

Satay (Maleisië)

SATAY

1 zakje santen
2 teentjes knoflook
1 eetlepel citroenrasp
2 theelepels koenjit
2 theelepels djinten
½ theelepel ketoembar
zout
peper
500 gram entrecôte
3 eetlepels olie


In een pannetje 1 deciliter water aan de kook brengen. Santen erdoor roeren. Laten afkoelen. Knoflook pellen en fijnhakken. Knoflook, citroenrasp, koenjit, djinten, ketoembar, zout en peper door santen roeren. Vetrandjes van entrecôte snijden. Entrecôte in de lengte in dunne plakjes snijden. De langste plakjes halveren. Vlees door marinade scheppen en afdekken. In de koelkast minstens 3 uur laten marineren, af en toe omscheppen.
Grill voorverwarmen op de hoogste stand. Vlees uit marinade nemen en aan 16 satéstokjes rijgen. Grillrooster bestrijken met olie en satay erop leggen. Met lekbak eronder 5 centimeter onder grill schuiven. Satay in 5 minuten bruin en bijna gaar grilleren. Lekker met pindasaus en gekookte rijst.

4 personen

voedingswaarde : 265 kcal p.p.
voorbereidings- / marineer- / bereidingstijd : 15 / 180 / 15 minuten

gebied : Maleisië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande maart 1990