vrijdag 24 januari 2014

Warme aardappelsalade met spek en bleekselderij

WARME AARDAPPELSALADE MET SPEK EN BLEEKSELDERIJ

600 gram stevige aardappels (bijvoorbeeld Superbintje)
1 struik bleekselderij
200 gram veldsla
1 bosje peterselie
200 gram magere spekblokjes
zout
1 deciliter dragonazijn
2 eetlepels suiker
2 eetlepels ketjap manis
peper
1 eetlepel aardappelmeel


Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Bleekselderij schoonmaken en in heel dunne reepjes snijden. Veldsla wassen en uitslaan. Boven een kopje peterselie fijn knippen.
In braadpan de spekblokjes in 15 minuten zachtjes uitbakken. Intussen in weinig water met zout aardappelblokjes in 8 minuten net gaar koken (niet te gaar laten worden!). Aardappelblokjes afgieten en uit laten dampen. Spekblokjes met schuimspaan uit de pan nemen en warm houden. Spekvet zeven en 1 deciliter terug in de pan doen. Aan spekvet toevoegen: 1¾ deciliter water, azijn, suiker, ketjap en peper. Al roerend aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes koken. Intussen in kopje aardappelmeel met 2 eetlepels water tot glad papje roeren. Al roerend toevoegen aan spekvetmengsel. Blijven roeren tot lichtgebonden saus. Over platte schaal veldsla verdelen. In kom doen: aardappelblokjes, bleekselderij en ¾ van de peterselie. Saus erover schenken. Spekblokjes erover verdelen. Aardappelsalade luchtig doorscheppen en op de veldsla scheppen. Rest van peterselie erover strooien. Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Allerhande 33, oktober / november 1987

Vegetarische lasagne met romige koolrabi en paksoi

VEGETARISCHE LASAGNE MET ROMIGE KOOLRABI EN PAKSOI

1 kilogram koolrabi
80 gram boter
zout
versgemalen witte peper
1 snufje nootmuskaat
1 eetlepel bloem
5 deciliter melk
2½ deciliter slagroom
500 gram paksoi
2 sjalotten, fijngesneden
12 groene lasagnevellen
1 - 2 eetlepels olie
300 gram tomaten, ontveld, in repen
200 gram geraspte emmentaler
4 eetlepels crème fraîche
1 eidooier


Koolrabi schillen en in flinterdunne plakken snijden. Groene blaadjes van koolrabi in reepjes snijden. 30 gram boter verhitten en koolrabi hierin 5 minuten bakken. Zout, peper en nootmuskaat toevoegen. Bloem erover strooien, even omscheppen en melk en slagroom erover schenken. Mengsel aan de kook brengen en op zacht vuur 10 minuten laten koken. Bladeren van paksoi langs steel wegsnijden en stelen in stukjes van 2 centimeter snijden. Paksoibladeren in reepjes snijden en in ruim kokend water met zout 1 minuut koken. Sjalotten in 20 gram boter 3 minuten bakken, paksoistelen 4 minuten meebakken. Koolrabimengsel iets laten afkoelen en mengen met paksoibladeren en sjalotmengsel. Lasagnevellen in ruim kokend water met zout en olie 5 minuten koken, met koud water afspoelen en laten uitlekken.
Oven voorverwarmen op 180°C. Op bodem van ingevette ovenschaal van 18 x 28 centimeter 3 lasagnevellen leggen, hierop 1/3 deel van koolrabimengsel verdelen. Daarover 1/3 van tomatenreepjes verdelen en 1/3 deel van kaas erover strooien. Dit nog 2 keer herhalen en eindigen met laag lasagnevellen. Crème fraîche losroeren met eidooier en over bovenste lasagnevellen strijken. Lasagne in midden van over 40 - 45 minuten bakken.

4 personen

voedingswaarde : 975 kcal p.p.
bereidingstijd : 1 uur en 15 minuten

gebied : Leiden, Zuid-Holland, Nederland
gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Cees Eijgenraam van restaurant La Cloche, in Tip Culinair april 1997