vrijdag 6 april 2018

Gefrituurde vis met knoflooksaus (Griekenland)

GEFRITUURDE VIS MET KNOFLOOKSAUS

900 gram verse ansjovis of witvis
120 gram bloem
4 - 6 eetlepels koud water
mespunt zout
olie om in te frituren

KNOFLOOKSAUS
4 sneetjes witbrood, zonder korst en 10 minuten in water geweekt
4 teentjes knoflook, grof gehakt
2 eetlepels citroensap
4 - 5 eetlepels olijfolie
1 - 2 eetlepels water
zout
peper
2 eetlepels vers gehakte peterselie
schijfjes citroen als garnering (eventueel)


Zeef de bloem in een diepe kom met een mespuntje zout. Roer het water er geleidelijk bij tot een dik beslag is verkregen.
Verhit voldoende olie voor het frituren in een grote, diepe pan.
Neem drie visjes tegelijk en doop ze tezamen in het beslag. Druk de staarten goed tegen elkaar, zodat ze een waaier vormen.
Laat ze voorzichtig in de hete olie zakken. Frituur op deze manier alle visjes goudbruin en krokant.
Knijp het vocht uit het brood en doe het samen met de knoflook en het citroensap in de keukenmachine. Voeg, terwijl de machine draait, de olie toe in een dun, gestaag straaltje. Voeg water toe als het mengsel te dik en te droog is. Voeg zout en peper toe en roer de peterselie er met de hand door. Als alle visjes zijn gefrituurd, deze licht met zout bestrooien en op een schaal schikken met wat van de knoflooksaus erover, eventueel gegarneerd met schijfjes citroen.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koken op z’n Grieks / Judith Ferguson

Okra casserole (Griekenland)

OKRA CASSEROLE

4 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
225 gram okra
6 rijpe tomaten, ontveld en in vieren gesneden
sap van een halve citroen
zout
peper
fijngehakte peterselie


Verhit de olijfolie in een bakpan en bak de ui daarin zacht en glazig.
Snijd de stelen van de okra, maar laat de beide einden zitten.
Doe de okra bij de ui en laat ze 10 minuten meebakken. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kook het geheel, totdat de tomaten goed doorgewarmd zijn.
Doe het gerecht over in een dekschaal en serveer het heet of koud met lamsvlees of kip.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken op z’n Grieks / Judith Ferguson