zaterdag 3 mei 2014

Salade van avocado, quinoa en tuinbonen

SALADE VAN AVOCADO, QUINOA EN TUINBONEN

200 gram quinoa
500 gram gedopte tuinbonen
2 middelgrote citroenen
2 kleine rijpe avocado’s
2 tenen knoflook, fijngehakt
200 gram lange radijzen, overlangs doormidden gesneden
50 gram paarse radijscress (of kleine paarse basilicumblaadjes)
1 eetlepel gemalen komijnzaad
¾ deciliter olijfolie
¼ theelepel gedroogde chilivlokken
zout
zwarte peper


Doe de quinoa in een pan met royaal water, breng het aan de kook en laat de quinoa 9 minuten zachtjes koken. Giet de quinoa af in een fijne zeef, spoel hem onder de koude kraan en laat hem drogen.
Doe de tuinbonen in een pan met zachtjes kokend water, breng het weer aan de kook en giet de bonen direct af in een vergiet. Spoel ze af onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Druk met de vingers e tuinbonen zachtjes uit de vliezen en gooi deze weg.
Snijd met een scherp mes aan beide kanten een kapje van de citroenen. Zet ze een voor een op een snijplank en snijd met een schep mes de gele schil en het witte vlies eraf; volg hierbij de natuurlijke bolling. Houd de citroenen boven een grote mengkom en snijd de parten vruchtvlees tussen de vliezen uit. Knijp de vliezen boven de schaal met de partjes vruchtvlees uit.
Schil de avocado’s, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Snijd de helften in dunne plakken en wentel ze door het citroensap. Doe de droge quinoa in de schaal. Voeg de tuinbonen, knoflook, radijs, de helft van de cress, de komijn, olijfolie en chilivlokken toe met wat zout en peper. Schep alles heel luchtig door elkaar en zorg ervoor dat de plakjes avocado heel blijven. Proef en doe er naar smaak nog wat zout en peper bij. Stort de salade op een schaal en garneer met de rest van de cress.

6 personen

gerechtsoort : salade

bron : Plenty / Yotam Ottolenghi

Aubergine met karnemelksaus

AUBERGINE MET KARNEMELKSAUS

2 grote lange aubergines
5 eetlepels olijfolie
1 ½ theelepel citroentijmblaadjes, plus een paar takjes om te garneren
1 granaatappel
1 theelepel za’atar
maldon zeezout
zwarte peper

KARNEMELKSAUS
1,4 deciliter karnemelk
100 gram Griekse yoghurt
1 ½ eetlepel olijfolie, plus extra om te besprenkelen
1 kleine teen knoflook, fijngewreven
een snufje zout


Verhit de oven tot 200°C. Snijd de aubergines overlangs doormidden en snijd ook midden door het groene steeltje. Maak met een klein scherp mes drie of vier diagonale inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Draai de aubergines een kwart slag en snijd ze weer in, zodat er een ruitpatroon ontstaat. Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met olijfolie - en blijf ze bestrijken tot het vruchtvlees alle olie heeft opgezogen. Bestrooi ze met tijmblaadjes en een beetje zout en peper. Rooster de aubergines 35 - 40 minuten in de oven waarna het vlees gaar, geurig en lichtbruin moet zijn. Neem ze uit de oven en laat ze koud worden. Maak in de tussentijd de granaatappel en de saus klaar. Snijd de granaatappel horizontaal doormidden. Haal de pitten uit de granaatappel. Verwijder stukjes wit vel of vlies. Klop voor de saus simpelweg alle ingrediënten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is en zet hem tot gebruik in de koelkast. Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op elke halve aubergine, maar laat de steeltjes onbedekt. Bestrooi ze met za’atar en flink wat granaatappelpitten en garneer met de citroentijm. Maak het gerecht af met wat olijfolie.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Plenty / Yotam Ottolenghi

Courgettesalade met hazelnoten

COURGETTESALADE MET HAZELNOTEN

50 gram gedopte hazelnoten (of cobnuts)
7 kleine courgettes (800 gram)
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel balsamicoazijn
30 gram gemengde groene en paarse basilicumbladeren
80 gram topkwaliteit parmezaan, in stukjes gebroken of heel fijn geschaafd
2 theelepels hazelnootolie
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 150°C. Strooi de noten op een bakplaat en rooster ze 12 - 15 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn. Schud ze van de bakplaat en laat ze afkoelen voor u ze grof hakt of met de platte kant van een mes plet.
Zet een geribbelde grillpan op hoog vuur en laat hem bijna roodgloeiend worden - minstens 5 minuten.
Snijd intussen beide uiteinden van de courgettes af en snijd de courgettes in schuine 1 centimeter dikke plakken. Doe ze in een schaal en schud ze om met de helft van de olijfolie en wat zout en peper. Leg de plakken in de hete grillpan en rooster ze 2 minuten aan elke kant; keer ze met een tang om. Het is de bedoeling dat er mooie grillstrepen ontstaan. Doe de plakken weer in de schaal, giet de balsamico erover en schep ze kort om; zet ze opzij.
Voeg als de courgettes zijn afgekoeld de overgebleven olijfolie, het basilicum en de noten toe. Meng alles luchtig, proef en breng de salade zo nodig weer op smaak met zout en peper. Schik de salade op een platte schaal, verdeel de parmezaan erover en besprenkel hem met de hazelnootolie.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Plenty / Yotam Ottolenghi