zaterdag 4 maart 2017

Gestoofd witlof

GESTOOFD WITLOF

8 à 12 struikjes witlof
klontje boter of margarine
zout


Witlof schoonmaken en met een scherp mesje de bittere punt eruit snijden.
In braadpan boter verhitten en hierin de witlof aan beide kanten lichtbruin bakken. Wat zout erover strooien en de witlof met de deksel op de pan in 15 minuten op een zacht vuurtje gaar stoven. halverwege de tijd keren.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande december 1983

Witlof uit de Ardennen (Ardennen, Wallonië, België)

WITLOF UIT DE ARDENNEN

500 gram witlof (kleine stronkjes)
200 gram Ardenner ham
boter
zout
peper
nootmuskaat


Snijd de ham in kleine stukjes en strooi de helft er van in een dik beboterde pan. Leg de gewassen witlof met aanhangend vocht er op, strooi er zout, peper en wat nootmuskaat over en vervolgens het restant van de ham. Leg het deksel op de pan en laat de witlof eerst tien minuten koken en vervolgens op een zacht vuurtje in een half uur gaar smoren. Schik de witlof met de ham op een warme schotel en giet het vocht er over.
Dien de witlof goed heet op.

4 personen

gebied : Ardennen, Wallonië, België
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Het komplete kookboek / samengesteld door Maria May

Cicoria alla Milanese (Milaan, Lombardije, Italië)

CICORIA ALLA MILANESE (MILANEES WITLOF)

4 stronkjes witlof
3 eetlepels geraspte kaas
3 eetlepels boter


Het lof aan de onderkant uithollen, een half uur in het water zetten, daarna in licht gezouten water 6 minuten laten koken. Uit de pan halen, afdrogen, er geraspte kaas en licht gebruinde boter over doen.

4 personen

gebied : Milaan, Lombardije, Italië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Italiaanse keuken / Marianne Piepenstock

Pannenkoekentaart met spinazie

PANNENKOEKENTAART MET SPINAZIE

2 zakken panklare spinazie (à 300 gram)
2 eetlepels olijfolie
5 kant-en-klare pannenkoeken
3 bosuitjes
200 gram hamreepjes
200 gram zachte geitenkaas (Bettine Blanc)
125 milliliter zure room


Grill voorverwarmen op hoogste stand. In wok olie verhitten. Spinazie in gedeelten toevoegen en al omscheppend op hoog vuur in 5 minuten laten slinken. Intussen pannenkoeken uit verpakking op bord leggen en in magnetron in 2 minuten en 30 seconden op vol vermogen (700 Watt) verwarmen.
Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Bosui en ham door spinazie scheppen. In vergiet spinazie goed laten uitlekken. Geitenkaas verkruimelen en in kom mengen met zure room. Pannenkoeken hiermee bestrijken.
Spinazie over 4 pannenkoeken verdelen. Deze pannenkoeken op platte schaal of bord opstapelen. Laatste pannenkoek erop leggen met geitenkaaskant boven. Pannenkoekentaart onder hete grill schuiven en kaas in 3 minuten iets laten kleuren.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande april 2001

Mosterdsoep met asperge en ham

MOSTERDSOEP MET ASPERGE EN HAM

3 bosuitjes
500 gram groene asperges
2 sneetjes witbrood
2 eetlepels olie
3 blikjes mosterdsoep (à 400 g)
450 gram doperwten (diepvries)
200 gram hamreepjes
peper


Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Van asperges van onderkant 2 - 3 centimeter houtachtige uiteinden afsnijden en asperges in stukjes van 2 centimeter snijden.
Van brood korstjes afsnijden en brood in blokjes snijden. In pan olie verhitten en broodblokjes al omscheppend in 2 minuten goudbruin bakken. Op keukenpapier laten uitlekken.
Mosterdsoep volgens gebruiksaanwijzing aan de kook brengen. Asperges, doperwten en bosui toevoegen en soep 5 à 6 minuten zachtjes laten koken. Hamreepjes door soep roeren en op smaak brengen met peper. Soep over vier borden verdelen. Garneren met croûtons. Serveren met sneetjes brood.

4 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Allerhande april 2001

Pasta met zeeaster

PASTA MET ZEEASTER

250 gram verse penne
zout
300 gram zeeaster
2 teentjes knoflook
200 gram geroosterde achterham (dikke plak)
3 eetlepels olijfolie
125 milliliter crème fraîche
1 eetlepel grove Zaanse mosterd


In pan met ruim kokend water en zout penne in 5 minuten beetgaar koken. In vergiet zeeaster goed afspoelen en laten uitlekken. Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden. Ham in grove repen snijden.
In wok of grote koekenpan olie verhitten. Zeeaster en knoflook 2 minuten roerbakken. In kommetje crème fraîche en mosterd samen losroeren en door zeeaster mengen. Pasta afgieten en met ham door zeeaster scheppen. Al omscheppend geheel nog even doorwarmen.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande augustus 2001

Knolselderij met sinaasappel en spek

KNOLSELDERIJ MET SINAASAPPEL EN SPEK

1 knolselderij
2 eetlepels citroensap
1 ui
1 sinaasappel
3 eetlepels olijfolie
75 gram spekreepjes
1 eetlepel grove Zaanse mosterd (Huisman)
6 takjes peterselie
1 eetlepel crème fraîche
zout
versgemalen peper


Boven- en onderkant van knolselderij dun eraf snijden. Rest van knolselderij met groot mes in plakken snijden. Plakken schillen, wassen en in blokjes snijden. Tot gebruik in ruim water met citroensap bewaren. Ui pellen en snipperen. Sinaasappel goed schoonboenen en ¾ deel van schil eraf raspen. Sinaasappel halveren en uitpersen.
In grote pan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Knolselderij uit water halen en met spek 2 minuten al omscheppend meebakken. Erdoor roeren: sinaasappelsap, ¾ deel van sinaasappelrasp, mosterd en scheutje water. Selderij afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar stoven. Intussen peterselie fijn knippen. Peterselie, rest van geraspte schil en crème fraîche door knolselderij roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met kip of braadworst en gebakken aardappels.

4 personen

voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande oktober 2001

Caldo Verde à Minhota (Minho, Portugal)

CALDO VERDE À MINHOTA (BOERENKOOLSOEP UIT MINHO)

Wie in Portugal een lapje grond heeft, zal er hoogstwaarschijnlijk kool op verbouwen. Kool is de nationale, favoriete groente. De meest populaire kool is couve galega (Galicische kool), een losbladige, donkergroene koolsoort die men onder andere gebruikt voor soep. Boerenkool is een goede vervanger.

1 grote ui
2 teentjes knoflook
3 grote kruimige aardappels (450 gram)
250 gram panklare boerenkool
4 eetlepels olijfolie
125 gram chorizo in plakjes van ½ centimeter
zout
(versgemalen) peper


Ui en knoflook pellen en snipperen. Aardappels schillen, wassen en in dunne plakjes snijden. Boerenkool kleiner snijden. In ruime (soep)pan 3 eetlepels olie verhitten en ui en knoflook 3 minuten zachtjes fruiten. Aardappelplakjes toevoegen en al omscheppend 3 à 4 minuten meebakken. 1 ¼ Liter water toevoegen en aan de kook brengen. Soep op laag vuur 25 minuten laten sudderen tot aardappels heel zacht zijn. Pan van vuur nemen en aardappels in soep met pureestamper fijnstampen. In koekenpan rest van olie verhitten en plakjes worst lichtbruin bakken. Plakjes door soep mengen. Boerenkool toevoegen en 5 minuten meekoken. Soep op smaak brengen met zout en peper. Opdienen in kommen en serveren met stevig brood.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 55 minuten

land : Minho, Portugal
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Portugal : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Douro en Minho, Estremadura en Ribatejo en de Algarve (De streekkeukens van Europa)

Schnitzels met romige appel-paprikasaus

SCHNITZELS MET ROMIGE APPEL-PAPRIKASAUS

Dit lukt altijd: schnitzels met een zachtzure roomsaus van appel, paprika en room.

2 eetlepels bloem
zout
peper
2 theelepels zoete paprikapoeder
2 varkensschnitzels à 100 gram (ongepaneerd)
20 gram boter
6 sjalotjes, in vieren
2 stevige handappels, geschild, in parten
1 groene paprika, in ruiten
1 deciliter appelcider of -sap
1 deciliter room culinair


Meng de bloem met een flinke snuf zout, peper en het paprikapoeder en paneer de schnitzels ermee. Verhit de boter en bak de schnitzels aan elke kant in 4 minuten goudbruin. Voeg de sjalotjes toe aan het bakvet van de schnitzels en bak ze in 6 minuten goudbruin. Schuif de schnitzels en sjalotjes opzij en voeg de appelparten en paprika toe. Bak de appels en paprika 2 minuten onder voorzichtig omscheppen. Neem de schnitzels uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie. Blus het bakvet af met de cider of het appelsap en roer de aanbaksels voorzichtig los. Laat het mengsel nog 4 minuten zachtjes stoven. Roer de room erbij en warm het geheel nog 2 minuten door. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en serveer met de schnitzels. Lekker met pasta.

2 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair september 2001