zondag 12 april 2009

Bananencake (Liberia)

BANANENCAKE

500 g bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels dubbel koolzure soda
150 g suiker
3 eieren
100 g boter
2 dl karnemelk
6 geprakte bananen
50 g gemengde gedroogde vruchten (krenten, rozijnen)

Verwarm de oven voor op stand 4 of 180°C. Zeef de bloem, bakpoeder, zout en soda in een kom en doe de suiker erbij. Voeg de eieren toe. Roer de boter, de helft van de karnemelk en de geprakte bananen erdoor. Meng de rest van de karnemelk en de gedroogde vruchten ermee. Vet een cakevorm van 25 centimeter in en bestuif deze met bloem. Schep het cakemengsel in de vorm en bak de cake gaar in ongeveer 45 minuten in het midden van de oven. Als een in de cake gestoken prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat hem op een taartrooster afkoelen.

6 personen

land : Liberia
gerechtsoort : gebak

bron : De Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Banankaka (Zweden)

BANANKAKA (BANANENCAKE)

100 gram boter
1 deciliter slagroom
4 rijpe bananen (ca. 600 g)
250 gram tarwebloem
2 afgestreken theelepels bakpoeder
1 afgestreken theelepel maagzout
snufje zout
2 eieren
250 gram kristalsuiker
1 pakje vanillesuiker
150 gram bittere chocola
¾ deciliter slagroom

Oven voorverwarmen tot 175°C. De vorm beboteren. Stukjes boter roerend op een heel laag vuur smelten. In een kom vermengen met de slagroom. Geprakte bananen erdoor roeren. Bloem, bakpoeder en zouten in een andere kom zeven. De eieren en de suikers in een grote beslagkom met de mixer 3 minuten kloppen (hoogste snelheid). Het bananenmengsel met een grote gladde lepel luchtig door het eimengsel scheppen. Daar doorheen dan bij beetjes de bloem. Zorgen dat er geen wit meer te zien is. Het beslag snel overbrengen in de vorm. Uitstrijken, direct op de middelste richel van de oven 30 - 35 minuten laten bakken. Voordat u hem uit de oven haalt, een mes midden in de cake steken. Als dat er schoon uitkomt, is hij gaar. Intussen de chocola met de room op een heel laag vuur laten smelten in de pan waarin u de boter hebt gesmolten. Beslist niet koken. Als de cake klaar is de chocoladesaus erbovenop scheppen. Met een keukenkwastje uitstrijken, zodat de hele bovenkant bedekt wordt. Volledig laten afkoelen. Aansnijden in de vorm.

6 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : cake

bron : Jozef van Houdt [lekkererecepten]

Bananecake (Liberia)

BANANECAKE

500 g bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels dubbelkoolzure soda
150 g suiker
100 g boter
200 ml karnemelk
6 rijpe bananen, geprakt tot moes
50 g rozijnen

Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de dubbelkoolzure soda in een kom en roer de suiker erdoor.
Snijd de boter met twee messen door het bloemmengsel tot dit op zachte broodkruimels lijkt en roer de helft van de karnemelk en de geprakte bananen erdoor. Voeg de rest van de karnemelk en de rozijnen toe en doe het beslag in een beboterde en met bloem bestoven cakevorm.
Bak de cake circa 45 minuten in een voorverwarmde oven (180 ºC), tot een houten prikker die u in de cake steekt er weer schoon uit komt.
Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en daarna op een taartrooster.

6 personen

land : Liberia
gerechtsoort : gebak

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Banaan-dadel-amandelcake

BANAAN-DADEL-AMANDELENCAKE

3 rijpe bananen
150 gram plantaardige margarine
2 volle eetlepels dadelstroop
100 gram ontpitte dadels
50 gram blanke amandelen
150 gram speltmeel

Bananen met de keukenmachine fijnhakken. Margarine en dadelstroop erbij en flink laten draaien totdat het een vloeibare massa geworden is. Dadels en amandelen erbij doen, maar niet meer lang laten draaien. De stukjes dadel en amandelen moeten zichtbaar blijven. Speltmeel toevoegen en zo kort mogelijk laten draaien. Beslag overdoen in een cakevorm en op 160°C, 45 minuten bakken.

6 personen

gerechtsoort : cake

bron : Joke Beulecke [recepten_anti_allergie]

Canadese banana cream layer cake (Canada)

CANADESE BANANA CREAM LAYER CAKE

200 g bloem
1½ theelepel bakpoeder
½ theelepel zuiveringszout
½ theelepel zout
125 g zachte boter
150 g suiker
2 losgeklopte eieren
vanille (of essence)
½ dl melk
25 g cacao
3 dl room
35 g poedersuiker
2 bananen

Vet 2 vormen met doorsnee van 20 cm in. Zeef 200 g bloem met 1½ theelepel bakpoeder, ½ theelepel zuiveringszout en ½ theelepel zout. Vermeng 125 g zachte boter en 150 g suiker, meng dit met 2 losgeklopte eieren en wat vanille (of essence). Meng in een andere kom ½ dl melk en ½ dl water, voeg om beurten wat melk en wat bloemmengsel bij de botermassa, begin en eindig met bloem. Deel het beslag, meng één deel met 25 g cacao. Bak apart 20 minuten op 180°. Laat 10 minuten afkoelen. Glazuur: meng 3 dl room, 35 g poedersuiker en wat vanille (of essence) en meng 2/3 deel hiervan met ½ fijngeprakte banaan. Strijk dit over de chocoladetaart. Leg hierop 1 banaan in plakjes en doe de andere taart hierop. Bestrijk dit met de rest van het roommengsel en garneer met banaan. Laat een uur koelen in de koelkast.

6 personen

gerechtsoort : cake

bron : [De-Heksenketel]