zaterdag 26 december 2015

Ucha (Rusland)

UCHA (VISSOEP)

1½ liter water
2 kruimig kokende aardappelen
1 wortel
2 uien
1 bosje peterselie
2 laurierbladeren
2 theelepels zout
1300 gram kabeljauw, zalm en steur
1 eetlepel dille, gehakt
1 prei
½ citroen, in plakjes


Breng het water in een grote pan aan de kook. Snijd de aardappelen in blokjes, de wortel in reepjes, hak de uien en peterselie fijn en kook alles 10 - 15 minuten. Voeg de laurierbladeren en het zout toe en kook het geheel nog 8 minuten. Fileer de vissen en snijd ze in stukken. Laat ze dan na elkaar, begin met de mist dure vis, snel garen in de bouillon. Haal de stukken eruit en houd ze warm. Voeg kort voor het serveren de dille en fijngesneden prei aan de bouillon toe. Verwarm alle stukken vis er kort in en serveer de soep met een plakje citroen.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : soep

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich

Salat 'Olivier' (Rusland)

SALAT ‘OLIVIER’ (SALADE MET KIP)

400 gram gaar kippenvlees
4 grote aardappelen, gekookt
4 hardgekookte eieren
2 grote augurken
100 gram verse of diepvrieserwten
10 zwarte olijven zonder pit
3 eetlepels garnalen
300 gram Russische mayonaise Provençal
zout
peper


Ontdoe het kippenvlees van botjes en vel en snijd het in dunne reepjes. Snijd de aardappelen, eieren en augurken in heel kleine blokjes.
Blancheer de erwten 2 - 3 minuten in water met zout en laat ze schrikken onder koud water. Hak de olijven klein en vermeng ze met de garnalen en erwten.
Doe alle ingrediënten in een kom en vermeng ze voorzichtig met de mayonaise. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich

Kwasjenaja kapusta s jablokami (Rusland)

KWASJENAJA KAPUSTA S JABLOKAMI (ZUURKOOL MET APPEL)

1 kilogram witte kool, buitenste bladeren verwijderd
50 gram worteltjes, geschrapt
70 gram zure appels, geschild en van klokhuizen ontdaan
40 gram zout
20 gram vossenbessen
zwarte bessen- en muntbladeren voor in het vat


Bekleed de binnenkant van een houten vat (van eikenhout) of een goed schoongemaakte aardewerken pot met zwarte bessen- en muntbladeren. Rasp de witte kool, worteltjes en appel en vermeng ze goed met zout e vossenbessen.
Doe het mengsel in het klaargemaakte vat en druk en stamp net zo lang met een houten lepel tot schuimig vocht bovenkomt.
Dek het vat af met een vochtige linnen doek en een houten plank en verzwaar het geheel met een gewicht. Laat het vat 3 - 4 dagen staan bij kamertemperatuur. Bewaar de zuurkool daarna op een koele plaats.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich

Orechowij sous (Rusland)

ORECHOWIJ SOUS (WALNOTENSAUS)

100 gram walnoten
2 tenen knoflook
1 theelepel rode peper
zout
100 milliliter granaatappelsap of 1 eetlepel wijnazijn verdund met 150 milliliter water
3 eetlepels peterselie
1 zakje (125 milligram) saffraan
½ theelepel korianderpoeder


Walnoten, knoflook, peper en zout fijnmalen en tot een pasta wrijven.
Vermeng het mengsel met het granaatappelsap en kruid het met peterselie, saffraan en koriander.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : saus

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich

Farsjirowanniy gribami (Rusland)

FARSJIROWANNIY GRIBAMI (AARDAPPELEN MET PADDENSTOELEN)

8 even grote kruimig kokende aardappelen
200 gram verse paddenstoelen
1 - 2 uien, gehakt
boter voor het bakken
3 eetlepels boter, gesmolten
3 eetlepels zure room
1 eetlepel paneermeel
3 eetlepels milde kaas, geraspt
½ theelepel zout
200 milliliter zure room


Paddenstoelen schoonmaken, bijvoorbeeld met keukenpapier, kleinsnijden en samen met de gehakte uien in boter bakken. De aardappelen schillen, aan een lange kant een stukje afsnijden zodat ze blijven staan en voorzichtig uithollen met een theelepel. Strooi zout op de aardappelen en vul ze met het paddenstoelenmengsel.
Zet de gevulde aardappelen in een ovenschaal en schenk er boter en zure room over. Bestrooi ze met paneermeel en geraspte kaas en bak ze 25 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Schep er voor het serveren royaal zure room over.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich

Botwinja (Rusland)

BOTWINJA (KOUDE VISSOEP)

700 gram steur (eventueel zalm, forel of snoekbaars)
120 gram verse spinazie
120 gram jong brandnetelblad
120 gram veldzuring
100 gram verse mierikswortel
4 hardgekookte eieren
2 kleine komkommers
1 ui
3 bosjes bieslook
1 bosje dille
1 citroen, in plakjes
300 – 400 milliliter appelkwas, naar keuze
300 – 400 milliliter broodkwas
zout
peper
snufje suiker


Vis in zout water beetvast gaar koken, laten uitlekken en afkoelen. Snijd de vis met een scherp mes in dunne plakken. Spinazie wassen, met aanhangend vocht op laag vuur laten slinken en pureren. Brandnetelbladeren en veldzuring samen fijnhakken en de mierikswortel raspen. Snijd of hak de eieren, komkommers, ui en bieslook klein. Vermeng alle ingrediënten goed met elkaar. Vermeng de appel- en broodkwas met twee derde van de puree en voeg zout en peper naar smaak toe. Zet voor elke gast drie borden klaar. Leg in het midden van het eerste bord enkele plakjes vis iets over elkaar heen en garneer ze met een schijfje citroen en een takje dille. Schep rond de vis de resterende groene puree (zonder kwas). Doe het kwasmengsel op het tweede bord. Vul het derde (diepe) bord met ijsblokjes. Met behulp van de ijsblokjes kan elke gast zijn vis ofwel zijn geurige kwas tijdens de maaltijd afkoelen.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : soep

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich

Rassolnik (Rusland)

RASSOLNIK (ZUUR-ZOUTE SOEP)

1 liter kippenbouillon
150 gram witte kool
4 middelgrote, kruimig kokende aardappelen
1 wortel
3 peterseliewortels
1 kleine knolselderij
1 ui
2 eetlepels boter
2 middelgrote zoute augurken
60 milliliter augurkennat
1 – 2 takjes dille, gehakt


Verwarm de kippenbouillon. Snijd de witte kool in dunne repen en de geschilde aardappelen in plakken. Breng de bouillon aan de kook en voeg de witte kool en aardappelen toe. Leg een deksel op de pan en laat de kool en aardappelen gaar worden.
Snijd de wortel, peterseliewortels, knolselderij en ui in blokjes. Braad alles even aan in de boter en giet 7 minuten voor het einde van de kooktijd het augurkennat erbij. Voeg alles na 10 minuten gaartijd samen met de kleingesneden augurken bij de bouillon. Voeg naar smaak zout en peper toe, bestrooi de soep met dille en serveer met zure room en piroggi.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : soep

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich

Moscow Mule (Moskou, Rusland)

MOSCOW MULE

3,5 centiliter Stolichnaya (wodka)
2 centiliter limoensap
5 centiliter gemberbier


Mix alle ingrediënten.

1 persoon

gebied : Moskou, Rusland
gerechtsoort : cocktail

bron : Proef& november 2010