maandag 8 november 2010

Chocolade-amandeltaart (IJsland)

CHOCOLADE-AMANDELTAART

125 gram suiker
6 eieren
1 eetlepel maïzena
100 gram chocolade, gehakt
100 gram amandelen, fijngehakt
2 deciliter crème fraîche
een paar stukjes ananas
6 eetlepels abrikozenjam

Klop de eieren met 100 gram suiker gedurende 5 minuten. Roer er voorzichtig de maïzena door, de chocola en de amandelen en verdeel dit mengsel over 2 ingevette springvormen. Bak deze een half uur op 180°C en laat ze afkoelen. Verdeel de jam over een helft en zet de andere er bovenop. Roer de overgebleven suiker door de crème fraîche en verdeel dit mengsel over de bovenkant van de taart. Garneer met ananas.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : taart

bron : www.worldcook.net

Bloemkoolsoufflé (IJsland)

BLOEMKOOLSOUFFLÉ

1 bloemkool, in roosjes
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
2 deciliter melk
2 eieren, gesplitst
snufje nootmuskaat

Smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat dit, al roerend, 3 minuten zachtjes pruttelen. Doe de melk erbij, breng het geheel aan de kook en kook nog 2 minuten zachtjes, blijf roeren. Laat het mengsel iets afkoelen en doe de eidooiers erbij, de nootmuskaat en peper en zout naar smaak. Klop de eiwitten stijf en roer die ook door het mengsel. Schep dit nu voorzichtig door elkaar met de bloemkoolroosjes en doe het geheel in een ingevette ovenschaal. Bak de soufflé een half uur op 175°C in de oven.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : eigerecht

bron : www.worldcook.net

Rendierbiefstuk met geitenkaas (IJsland)

RENDIERBIEFSTUK MET GEITENKAAS

400 gram rendierbiefstuk, in reepjes
200 gram champignons, in plakjes
1 deciliter crème fraîche
handje jeneverbessen
50 gram geitenkaas, in blokjes
50 gram boter

Bak de boter bruin en roerbak het vlees 3 minuten; voeg de champignons toe en roerbak nog eens drie minuten. Doe de crème fraîche erbij en breng dit aan de kook. Voeg als laatste de jeneverbessen toe, de kaas en peper en zout naar smaak en laat het geheel een minuutje zachtjes koken.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : www.worldcook.net

Krabsalade (IJsland)

KRABSALADE

300 gram krabvlees, kleingesneden
125 gram garnalen
¼ komkommer, in stukjes
½ rode paprika, gesnipperd
2 blaadjes gelatine, geweekt
2 deciliter visbouillon
1 eetlepel citroensap
slabladeren

Meng de komkommer met de krab, de paprika, de garnalen en peper en zout naar smaak en verdeel dit over vier bakjes. Verhit de visbouillon tot het tegen de kook aan is en los de gelatine erin op; roer het citroensap erdoor en giet dit over de krab in de bakjes. Zet de bakjes 3 uur in de koelkast. Verdeel de sla over vier borden en stort de bakjes erop.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : salade

bron : www.worldcook.net

IJslandse kerstcake (IJsland)

IJSLANDSE KERSTCAKE

200 gram suiker
175 gram boter
2 eieren
300 gram witte bloem
2 theelepels bakpoeder
175 milliliter melk
75 gram rozijnen
½ theelepel citroenextract
½ theelepel gemalen kardemom

De oven voorverwarmen op 180°C. Een cakevorm van 28 centimeter doorsnede invetten.
Boter en suiker licht en luchtig opkloppen. Eieren één voor één toevoegen en elke keer goed mixen. Melk, citroenextract en kardemom toevoegen en bloem en bakpoeder erdoor roeren.
Een beetje bloem over de rozijnen zeven en deze vervolgens door het beslag scheppen; Schenk het beslag in de ingevette bakvorm en bak vervolgens 55 - 60 minuten.

15 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 70 minuten

gebied : IJsland
gerechtsoort : gebak

bron : www.allrecipes.nl

IJslandse perenvlaai (IJsland)

IJSLANDSE PERENVLAAI

½ blik delmonte peren
1 kopje meel
1 kopje witte basterdsuiker
1 theelepel bakpoeder
1 ei
paneermeel

GARNERING
½ kopje kokosmeel
½ kopje donker bruine basterdsuiker

Zet de oven aan op ongeveer 200°C en warm 10 minuten voor. Begin dan aan het beslag. Doe alle ingrediënten in een beslagkom. Van de peren eerst het nat afgieten en de peren klein snijden. Alles samen roeren met de mixer of keukenmachine tot een gladde brei. Doe dit in een met boter besmeerde en paneelmeel bestrooide bakplaat of vuurvaste schaal. Vermeng de bruine suiker en de kokos en strooi dit over de brei. Zet de oven op 160°C en zet de vlaai in het midden van de oven. Na 20 tot 30 minuten is hij klaar. De baktijd hangt af van de grootte van de oven. In een kleine oven duurt het meestal een half uur.
Serveren als hij nog warm is met een dot koude slagroom is het lekkerst. Maar koud is hij ook niet te versmaden.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : nagerecht

bron : www.tastyweb.nl

Black Russian (IJsland)

BLACK RUSSIAN

1 borrelglas wodka
1 borrelglas tia Maria
½ longdrinkglas cola
ijsblokjes


Doe alle ingrediënten in een longdrinkglas en serveer.

1 persoon

bereidingstijd : 5 minuten

gebied : IJsland
gerechtsoort : cocktail

bron : www.mijnreceptenboek.nl

Tilapiafilet in mosterdboter (IJsland)

TILAPIAFILET IN MOSTERDBOTER

4 tilapiafilets
2 eetlepels citroensap
100 gram boter
100 milliliter droge witte wijn
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels gehakte peterselie
zout
peper

Bedruppel de tilapiafilets met citroensap en kruid met zout en peper. Vet een schaal in met de helft van de boter en verdeel daarin de helft van de witte wijn. Leg de tilapiafilets daarin, dek de schaal af met aluminiumfolie en gaar in een voorverwarmde oven (200°C, in het midden) gedurende 10 tot 12 minuten. Roer in een ruime pan de overige boter en de resterende witte wijn met mosterd door elkaar en verhit dit even. Verdeel de vis op een voorverwarmd bord, schenk de mosterdboter er over heen en bestrooi met peterselie.

4 personen

bereidingstijd : 90 minuten

gebied : IJsland
gerechtsoort : visgerecht

bron : www.mijnreceptenboek.nl

Visballen (IJsland)

VISBALLEN

300 gram gehakte vis (kabeljauw, schelvis, koolvis, naar eigen keuze)
zout naar smaak
2 eetlepels bloem
peper naar smaak
1 klein uitje
1½ kopje melk of vis bouillon

Nadat de vis is fijn gehakt, snijd het uitje fijn en mix het met de vis, bloem, zout en peper. Voeg de melk of bouillon er langzaam bij, maar zorg dat het geheel niet te nat wordt. Maak er met twee eetlepels balletjes van en bak ze in een koekenpan in een beetje boter of olie.
Visballen worden meestal met gekookte aardappelen, bruine saus en groente (bijv. bieten) gegeten.

2 personen

bereidingstijd : 10 - 20 minuten

gebied : IJsland
gerechtsoort : visgerecht

bron : www.smulweb.nl

Skuffukake (IJsland)

SKUFFUKAKE

½ kopje suiker
¼ kopje cacao
1 theelepel zout
1 theelepel bakzout
1 theelepel bakpoeder
2 eieren
150 gram margarine (gesmolten)
1 theelepel vanillesuiker
½ kopje yoghurt
½ kopje heet water
2½ kopje meel
naar keuze: poedersuiker of kokos

Doe alle ingrediënten in een hoge beslagkom en kneed net zo lang tot alle klontjes zijn verdwenen. Doe de deegbal vervolgens in een hoge bakvorm, bij voorkeur tulband vorm en zet hem in het midden van de oven op een rooster. De oven natuurlijk wel even voorverwarmen op 175°C. De baktijd van dit IJslandse gebak is 60 minuten. Haal het gebak uit de oven en keer hem om op een gebakbodem en bestrooi met poedersuiker of kokos.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : gebak

bron : www.pims-pages.com

Wilde IJslandse zalmfilets met aromatische tomatensaus (IJsland)

WILDE IJSLANDSE ZALMFILETS MET AROMATISCHE TOMATENSAUS

4 wilde IJslandse zalmfilets
250 gram tomatensaus
scheutje cognac
2 deciliter room
dragon, gesnipperd

Bak de zalmfilets aan beide kanten lichtbruin.
Verwarm de tomatensaus, verrijkt met room, cognac en dragonsnippers
Kook er wilde rijst bij en serveer.

4 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : IJsland
gerechtsoort : visgerecht

bron : Sabine Heytens [Smulpaap]