dinsdag 25 augustus 2020

Kipfilet met amandelsaus

KIPFILET MET AMANDELSAUS

45 gram geschaafde amandel
2 citroenen
4 kipfilets
1 theelepel oregano
zout
versgemalen peper
40 gram boter of margarine
1 zakje Hollandaise saus (Knorr)
(1 eetlepel verse oreganoblaadjes)


12 geschaafde amandelen achterhouden. Rest in amandelmolentje fijnmalen. Citroenen goed wassen. 8 Plakjes eraf snijden. Rest uitpersen.
Kip inwrijven met oregano, zout en peper. In koekenpan boter verhitten. Kip in 10 minuten goudbruin en gaar bakken. Af en toe keren. Intussen in steelpan Hollandaisesaus maken met 2 ½ deciliter water volgens gebruiksaanwijzing. Gemalen amandelen en 1 eetlepel citroensap toevoegen. 1 Minuut zachtjes koken. Kip in plakjes snijden. Dakpansgewijs op 4 borden leggen. (Verse oregano erover strooien). Helft van saus ernaast scheppen. Garneren met achtergehouden amandelen. Plakjes citroen ernaast leggen. Rest van saus in sauskom scheppen.
Lekker met gebakken aardappelen en worteltjes.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip augustus 1991

Ei met kerrievruchten

EI MET KERRIEVRUCHTEN

2 uien
4 perziken
100 gram gezouten cashewnoten
4 eieren
25 gram boter of margarine
2 theelepels kerriepoeder
½ kruidenbouillontablet
2 bananen
2 deciliter perzikdrank
1 eetlepel citroensap
zout
peper
8 sprietjes bieslook


Uien in partjes snijden. Perziken ontvellen, halveren en pitten verwijderen. In partjes snijden. In droge koekenpan noten in 1 minuut lichtbruin roosteren.
Eieren in 8 minuten bijna hard koken. Intussen in koekenpan boter smelten. Ui en kerriepoeder 5 minuten zachtjes bakken. Bouillontablet erboven verkruimelen. Bananen in plakjes snijden. Aan ui-kerriemengsel toevoegen: perzikdrank, citroensap, banaan en perzik. 3 Minuten zachtjes koken. Af en toe omscheppen. Eieren laten schrikken en pellen. In lengte halveren. Kerrie-vruchten op smaak brengen met zout, peper en kerriepoeder. Op 4 borden scheppen. Noten erover strooien. Eieren ernaast leggen. Bieslook erboven fijnknippen.
Lekker met lintmacaroni en kropsla.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip augustus 1991

Vruchtensalade met rum (Suriname)

VRUCHTENSALADE MET RUM

1 mango
1 kleine papaja
1 sinaasappel
1 kleine banaan
1 blik ananasstukjes (netto 234 gram)
½ deciliter blanke rum
4 parten watermeloen (u kunt ook een ½ kleine meloen gebruiken)


Mango, papaja, sinaasappel en banaan in stukjes snijden. In kom doen: vruchten, ananas met sap en rum. Door elkaar roeren. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Watermeloen en vruchten met sap over 4 schaaltjes verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gebied : Suriname
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip augustus 1991

Kousenband met ui (Suriname)

KOUSENBAND MET UI

1 ui
300 gram kousenband (u kunt ook sperziebonen gebruiken)
2 eetlepels boter of margarine
1 maggiblokje
peper
nootmuskaat


Ui snipperen. Kousenband wassen en uiteinden verwijderen. In zeer schuine stukjes van 1½ centimeter snijden.
Boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Kousenband, 1 deciliter water en maggiblokje toevoegen. Met deksel op pan in 15 minuten beetgaar koken. Op smaak brengen met peper en nootmuskaat.

4 personen

voedingswaarde : 80 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 20 minuten

gebied : Suriname
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip augustus 1991

Dulce de Leche con Hielo (Argentinië)

DULCE DE LECHE CON HIELO (IJS MET VLA)

1/3 blik gecondenseerde melk
1 eetlepel melk
½ liter vanille-roomijs
½ liter pistache-roomijs
aardbei


Gecondenseerde melk met melk tot saus roeren. In 4 hoge glazen doen: 1 eetlepel saus, 2 bolletjes vanille-ijs, 1 eetlepel saus, enkele plakjes aardbei, 2 bolletjes pistache-ijs en 2 eetlepels saus.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Argentinië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip augustus 1991

Tequila Coctel (Mexico)

TEQUILA COCTEL (TEQUILA-ANANASCOCKTAIL)

1 eetlepel citroensap
½ eetlepel zout
1 deciliter Tequila
2 deciliter koud ananassap


Op schoteltje citroensap schenken. Op ander schoteltje ½ eetlepel zout strooien. Rand van 4 wijde glazen eerst in citroensap, dan in zout dopen. Tequila en ananassap door elkaar roeren en over glazen verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 60 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : drank

bron : Tip augustus 1991