zondag 23 maart 2008

Awaze tibs (Ethiopië)

AWAZE TIBS (GEKRUID LAMSVLEES)

Dit Ethiopische gerecht, Awaze tibs, wordt gemaakt met een mengsel van
chilipepers dat berbiri wordt genoemd. Berbiri wordt van oudsher met
verschillende Oost-Afrikaanse kruiden en specerijen gemaakt, maar in deze
versie gaan specerijen die makkelijker verkrijgbaar zijn.

500 gram lamsfilet
3 eetlepels olijfolie
1 rode ui, in plakken
½ theelepel geraspte verse gember
2 tenen knoflook, uit de knijper
½ groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt (desgewenst)
1 eetlepel geklaarde boter of ghee
zout en versgemalen peper

BERBIRI
½ theelepel van elk: chilipoeder, paprikapoeder, gemalen gember, gemalen
kaneel, gemalen kardemomzaad en gedroogde basilicum
1 theelepel knoflookpoeder

Meng voor de berbiri alle ingrediënten in een kom en schep ze dan in een
luchtdicht afsluitbaar potje. Berbiri is een aantal maanden op een koele,
droge plek te bewaren.
Snijd vet van het vlees en snijd het vlees in blokjes van 2 centimeter.
Verhit de olie in een grote, zware koekenpan en bak er het vlees en de ui 5
tot 6 minuten in tot het vlees rondom bruin is.
Schep er de gember en knoflook en 2 theelepels van de berberi door. Roerbak
8 minuten op een hoog vuur.
Voeg desgewenst de chilipeper toe en breng op smaak met royaal zout en
peper. Schep vlak voor het serveren de boter of ghee door het gerecht.
Kooktip: Voor dit recept wordt per traditie geklaarde boter gebruikt. Maak
geklaarde boter door ongezouten boter tot tegen het kookpunt te verhitten.
Schep vervolgens de naar boven komende vaste bestanddelen.

4 personen

land : Ethiopië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een
onontdekte keuken / Rosamund Grant