dinsdag 23 januari 2024

Franse boule (Frankrijk)

FRANSE BOULE

15 gram verse gist of ¼ zakje gedroogde gist
2 theelepels suiker
750 gram patent tarwebloem
½ eetlepel zout
wat griesmeel


Gist en suiker in 1½ deciliter warm water oplossen. 10 Minuten op warme plek laten staan. Bloem en zout boven voorverwarmde kom zeven. Kuiltje in midden maken. Gistmengsel en 3 deciliter handwarm water erin schenken. Alles mengen tot samenhangende deegbal. Met handen 10 minuten kneden tot deeg glad en elastisch is. Deegbal in met olie ingevette kom leggen en met druppels water besprenkelen. Kom met plasticfolie afdekken en deeg op warme plek 1 uur laten rijzen tot volume is verdubbeld. Deeg nog even kneden, iets platdrukken tot ovale vorm en twee zijkanten tegen elkaar drukken. Brood met naad naar beneden op ingevet bakblik leggen, met bloem bestuiven en met vochtige doek afdekken. Deeg op warme plek nogmaals 30 minuten laten rijzen tot volume is verdubbeld. In bovenkant van brood met scherp mes schuine sneden van 1 centimeter diep maken. Oven voorverwarmen op 200°C. Brood in midden van oven in 45 – 50 minuten gaar bakken. Met wat griesmeel bestuiven en op rooster laten afkoelen.

Voor 1 ovaal brood van ruim 1 kilogram.

voedingswaarde : 2375 kcal per brood
bereidings- / rijstijd : 70 / 90 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : brood

bron : Verzamel-Country Kookboek bij Tip Culinair januari 1995

Pittige couscous

PITTIGE COUSCOUS

zout
125 gram couscous
1 kleine ui
1 teentje knoflook
½ rode Spaanse peper
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels fijngehakte peterselie
2 theelepels citroensap


Breng 2 deciliter water met zout aan de kook. Doe de couscous in een kom. Schenk het kokende water erover en laat de couscous enkele minuten wellen. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de peper in dunne ringen.
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de knoflook, de ui en de peper 2 minuten. Roer de couscous erdoor en bak alles 5 minuten. Roer de peterselie en het citroensap erdoor. Verdeel de couscous over 2 borden.

2 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 31 januari 1996