maandag 19 oktober 2020

Swiss Egg Casserole (Zwitserland)

SWISS EGG CASSEROLE (ZWITSERSE EIERKASSEROL)

12 eieren, 6 hardgekookt en in plakken gesneden, 6 losgeklopt
zout
peper
60 gram vers broodkruim
4 tomaten, ontveld, ontpit en in plakken gesneden
4 zoute ansjovissen, in water geweekt, gefileerd, afgespoeld en fijngehakt
1 theelepel gehakte of gedroogde basilicum
50 gram voorjaarsuien, gesnipperd
30 gram peterselie, gehakt
½ liter room
¼ theelepel geraspte nootmuskaat


Beboter een kasserol en leg een laag plakjes hardgekookt ei op de bodem. Strooi er peper, zout en wat broodkruim op. Leg er dan een laag tomaat op en strooi daar gehakte ansjovis, basilicum, peper, zout, voorjaarsuien en peterselie op. Ga door met het maken van lagen tot alle ingrediënten gebruikt zijn.
Meng de room en de nootmuskaat door de geklopte eieren en giet dit mengsel in de kasserol. Zet deze ongeveer 40 minuten in een pan water in een op 180°C voorverwarmde oven tot de custard stevig is. Dien het gerecht heet op.

6 personen

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : The Art of Good Cooking, door Paula Peck, in Eieren en Kaas (Praktisch koken) / Richard Olney

Hartig gevulde avocado's (Israël)

HARTIG GEVULDE AVOCADO’S

2 rijpe, grote stevige avocado’s
champignons in schijfjes
scampi’s
citroensap
mayonaise
zout
tabasco
waterkers of pepermuntblad


Snijd de avocado’s - geen zachte - in de lengte door, haal de pit er voorzichtig uit, evenals het vruchtvlees, maar niet alles. Snijd het vruchtvlees klein en vermeng het voorzichtig in een kom met schijfjes champignons en scampi’s (of ander soort stevige garnaal). Besprenkel de avocado’s met citroensap en zet ze een uurtje in de koelkast. Breng ze later desgewenst nog op smaak met mayonaise, zout en tabasco. Leg er een takje waterkers of een pepermuntblaadje op.
Eet ze koud als voorgerecht, geef er dan warm geroosterd brood bij met boter.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De internationale keuken / Christine Schönherr

Mie met tomaten-mosselsaus

MIE MET TOMATEN-MOSSELSAUS

1 ui
2 takjes peterselie
zout
400 gram mie
1½ eetlepel margarine
2 eetlepels tomatenpuree
½ literblik witte bonen in tomatensaus
200 gram gekookte mosselen
½ theelepel basilicum
75 gram geraspte oude kaas
peper
worcestershiresaus


Ui pellen en snipperen. In kopje peterselie fijnknippen.
In pan, ruim water met zout aan de kook brengen. Mie gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing op pak. Intussen in braadpan margarine verhitten. Ui 2 minuten fruiten. Toevoegen: tomatenpuree, witte bonen in tomatensaus, mosselen, basilicum en peterselie. 5 Minuten meewarmen. Kaas erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper en worcestershiresaus. Mie afgieten en in schaal doen. Mosselsaus erover schenken.
Groentetip: kropsla met paprika.

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip oktober 1980

Gebakken vis (Egypte)

GEBAKKEN VIS

1 kilogram vis met hard vlees
2 deciliter olie
100 gram blanke amandelen
100 gram rozijnen
500 gram tomaten


Geef de vis een paar scheve kerven met een puntig mes. Leg de vis in een goed ingevette vuurvaste schaal, goed besprenkeld met peper en zout. Giet er de meeste olie over, zet het in een matige oven en overdruip zo nu en dan. Fruit de (geschaafde) amandelen en rozijnen in een restje olie. Voor de saus: snijd de tomaten in parten en doe ze in een pan met zout en peper en de olie waarin de amandelen en rozijnen gefruit zijn. Zet de mandelen en rozijnen terzijde. Kook de tomaten tot moes, zeef de saus en maak de pan schoon. Doe er daarna de gezeefde saus weer in en kook ze in tot ze goed dik is. Giet juist voor het serveren deze saus over de vis en bestrooi met de amandelen en rozijnen.

4 personen

land : Egypte
gerechtsoort : visgerecht

bron : Buitenlandse gerechten voor fijnproevers / J. W. F. Werumeus Buning

Spinazie (Sri Lanka)

SPINAZIE

1 kilogram verse spinazie
1 banaan
1 theelepel garnalenpoeder
1 groene Spaanse peper
1 ui (fijn snijden)
2 laurierbladeren
½ kopje koffiemelk
½ theelepel koenir (kurkuma)
een stukje rampé (pandang)
zout naar smaak


Was de spinazie en doe de bladeren doormidden. Bak de fijngesneden ui, samen met de laurier en de rampé. Voeg daarna de spinazie, de Spaanse peper, de koenir en de garnalenpoeder toe. Kook het geheel gaar en voeg de melk en zout naar smaak toe.

6 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Aartappel en kiribat : Ceylonees koken en eten / Eileen Candappa en Harry Haas

Witte-bonensalade (Tsjecho-Slowakije)

WITTE-BONENSALADE

350 gram witte bonen
2 fijngesnipperde uien
zout
peper
een beetje suiker
1/16 liter azijn
4 eetlepels water


Laat de bonen een nacht in water weken. Kook ze dan in een half uur gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. Doe ze in een slakom, voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar. Geef de salade bij gekookt of gebakken vlees of vis.

4 personen

gebied : Tsjecho-Slowakije
gerechtsoort : salade

bron : De Tsjechische keuken / Ludmila Fraňková

Tomatensla met noten (Tsjecho-Slowakije)

TOMATENSLA MET NOTEN

400 gram tomaten
zout
peper
1 kleine ui
40 gram hazelnoten

SAUS
3 eetlepels olie
1 eetlepel citroensap
½ theelepel suiker
zout
½ eetlepel fijngeraspte mierikswortel


Snijd de gewassen en gepelde tomaten in dunne schijfjes en schik ze in een slakom. Meng ze luchtig met weinig zout en peper, fijngehakte ui en eventueel geraspte hazelnoten. Klop de olie, de suiker, het citroensap, het zout en de mierikswortel tot schuim en giet dit over de tomaten.

4 personen

gebied : Tsjecho-Slowakije
gerechtsoort : salade

bron : De Tsjechische keuken / Ludmila Fraňcová

Linzensalade (Tsjecho-Slowakije)

LINZENSALADE

450 gram linzen
2 fijngesnipperde uien
zout
peper
weinig suiker
1/16 liter azijn
1/16 liter olie
4 eetlepels water


Laat de linzen een nacht in water weken. Kook ze dan in een half uur gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. Doe ze in een slakom, voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar. Geef de salade bij gekookt of gebakken vlees of vis.

4 personen

gebied : Tsjecho-Slowakije
gerechtsoort : salade

bron : De Tsjechische keuken / Ludmila Fraňková