ZEEVRUCHTEN CHOW MEIN
Mie gekookt met mossels, kokkels en groenten en geserveerd in een met gember en wijn op smaak gebrachte saus.
225 gram mie
½ groene paprika, zaadjes verwijderd
½ rode paprika, zaadjes verwijderd
1 eetlepel olie
½ theelepel gesnipperde knoflook
½ theelepel gehakte verse gemberwortel
½ sjalotje, gesnipperd
125 gram ongekookte mossels, zonder schelp
50 gram ongekookte kokkels, zonder schelp
1 eetlepel Chinese wijn
2 eetlepels sojasaus
zout
peper
De mie in gezouten water gaar koken. Even afspoelen onder de koude kraan en uit laten lekken.
De paprika’s in dunne reepjes snijden. De olie in een wok verhitten en daarin knoflook, gember, paprika en sjalotje 1 minuut roerbakken. De mossels, kokkels, Chinese wijn, sojasaus en gekookte mie erdoor roeren. Alles met behulp van eetstokjes goed mengen en met zout en peper op smaak brengen. Het gerecht serveren wanneer het goed gaar is.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
zaterdag 1 februari 2025
Honinggarnalen met sesamzaad (China)
HONINGGARNALEN MET SESAMZAAD
Garnalen gezoet met honing en bestrooid met sesamzaad – het volmaakte verwengerecht.
100 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
peper
1 ei, licht geklopt
1,4 deciliter water
450 gram garnalen, gepeld en schoongemaakt
2 eetlepels maïzena
frituurolie
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels honing
1 eetlepel sesamzaad
Het meel met zout en peper in een kom zeven. In het midden een kuiltje maken, ei en water hierin doen en langzaam door het meel mengen. Het mengsel tot een glad beslag kloppen en dit 10 minuten apart zetten.
Intussen de garnalen goed door de maïzena halen. De overtollige maïzena afschudden. De garnalen in het beslag leggen en ervoor zorgen dat ze goed bedekt zijn.
De olie in een wok verhitten. De garnalen met een paar tegelijk hierin leggen en ze bakken tot het beslag goudgeel is. De garnalen uit de olie halen, op keukenpapier laten uitlekken en warm houden. Dit met alle garnalen herhalen.
De hete olie voorzichtig uit de wok gieten. De sesamolie zachtjes in de pan verhitten. De honing toevoegen. Dit roeren tot het goed gemengd en heet is. De garnalen toevoegen en goed omscheppen. De garnalen met sesamzaad bestrooien, omscheppen en onmiddellijk serveren.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 20 / 20 minuten
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Garnalen gezoet met honing en bestrooid met sesamzaad – het volmaakte verwengerecht.
100 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
peper
1 ei, licht geklopt
1,4 deciliter water
450 gram garnalen, gepeld en schoongemaakt
2 eetlepels maïzena
frituurolie
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels honing
1 eetlepel sesamzaad
Het meel met zout en peper in een kom zeven. In het midden een kuiltje maken, ei en water hierin doen en langzaam door het meel mengen. Het mengsel tot een glad beslag kloppen en dit 10 minuten apart zetten.
Intussen de garnalen goed door de maïzena halen. De overtollige maïzena afschudden. De garnalen in het beslag leggen en ervoor zorgen dat ze goed bedekt zijn.
De olie in een wok verhitten. De garnalen met een paar tegelijk hierin leggen en ze bakken tot het beslag goudgeel is. De garnalen uit de olie halen, op keukenpapier laten uitlekken en warm houden. Dit met alle garnalen herhalen.
De hete olie voorzichtig uit de wok gieten. De sesamolie zachtjes in de pan verhitten. De honing toevoegen. Dit roeren tot het goed gemengd en heet is. De garnalen toevoegen en goed omscheppen. De garnalen met sesamzaad bestrooien, omscheppen en onmiddellijk serveren.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 20 / 20 minuten
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Knapperige vis met spaanse peper (China)
KNAPPERIGE VIS MET SPAANSE PEPER
Gebruik voor dit recept uw favoriete witvis.
450 gram visfilet, in blokjes van 2½ centimeter
1 rood pepertje, zaadjes verwijderd en fijngesneden
1 teentje knoflook, uit de pers
zout
peper
BESLAG
60 gram bloem
1 ei, gesplitst
1 eetlepel olie
5 eetlepels melk
zout
frituurolie
SAUS
1 theelepel geraspte gemberwortel
¼ theelepel chilipoeder
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels tomatenchutney
2 eetlepels donkere sojasaus
2 eetlepels Chinese wijn of droge sherry
2 eetlepels water
1 theelepel suiker
De bloem met een mespunt zout zeven. In het midden een kuiltje maken en daarin de eierdooier en de olie doen. Met de melk een glad beslag maken waarin u de bloem langzaam opneemt. Goed kloppen. Het beslag afdekken en 30 minuten op een koele plaats zetten. Het eiwit stijfkloppen en kort voor gebruik door het beslag scheppen.
De olie in de wok verhitten. De visblokjes door het beslag halen. Ze moeten goed bedekt zijn, dan kunt u ze voorzichtig in de hete olie leggen. In 10 minuten goudbruin laten bakken en uit de olie scheppen. De olie opnieuw verhitten en de visblokjes nog 2 minuten bakken. De blokjes uit de olie scheppen en op keukenpapier uit laten lekken. De olie, op één eetlepel na, uit de wok gieten.
De olie in de wok verhitten en chilipoeder, gember, knoflook, pepertje, tomatenpuree, chutney, sojasaus, suiker, wijn, water en peper en zout naar smaak toevoegen. Het mengsel 3 minuten al roerend bakken. Het vuur hoger zetten en de visblokjes toevoegen. De blokjes door de saus scheppen, goed heet laten worden en serveren.
4 personen
bereidingstijd : 40 / 30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Gebruik voor dit recept uw favoriete witvis.
450 gram visfilet, in blokjes van 2½ centimeter
1 rood pepertje, zaadjes verwijderd en fijngesneden
1 teentje knoflook, uit de pers
zout
peper
BESLAG
60 gram bloem
1 ei, gesplitst
1 eetlepel olie
5 eetlepels melk
zout
frituurolie
SAUS
1 theelepel geraspte gemberwortel
¼ theelepel chilipoeder
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels tomatenchutney
2 eetlepels donkere sojasaus
2 eetlepels Chinese wijn of droge sherry
2 eetlepels water
1 theelepel suiker
De bloem met een mespunt zout zeven. In het midden een kuiltje maken en daarin de eierdooier en de olie doen. Met de melk een glad beslag maken waarin u de bloem langzaam opneemt. Goed kloppen. Het beslag afdekken en 30 minuten op een koele plaats zetten. Het eiwit stijfkloppen en kort voor gebruik door het beslag scheppen.
De olie in de wok verhitten. De visblokjes door het beslag halen. Ze moeten goed bedekt zijn, dan kunt u ze voorzichtig in de hete olie leggen. In 10 minuten goudbruin laten bakken en uit de olie scheppen. De olie opnieuw verhitten en de visblokjes nog 2 minuten bakken. De blokjes uit de olie scheppen en op keukenpapier uit laten lekken. De olie, op één eetlepel na, uit de wok gieten.
De olie in de wok verhitten en chilipoeder, gember, knoflook, pepertje, tomatenpuree, chutney, sojasaus, suiker, wijn, water en peper en zout naar smaak toevoegen. Het mengsel 3 minuten al roerend bakken. Het vuur hoger zetten en de visblokjes toevoegen. De blokjes door de saus scheppen, goed heet laten worden en serveren.
4 personen
bereidingstijd : 40 / 30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Gekruid rundvlees (China)
GEKRUID RUNDVLEES
Een klassiek recept, waarvoor de beste kwaliteit rundvlees vereist is.
450 gram runderfilet, in reepjes van 2½ centimeter
2½ centimeter verse gemberwortel, geschild en fijngestampt
½ theelepel zout
2 eetlepels olie
4 sjalotjes, gesneden
½ theelepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel lichte sojasaus
MARINADE
1 theelepel suiker
2 – 3 puntjes steranijs, gemalen
½ theelepel gemalen venkelzaad
1 eetlepel donkere sojasaus
¼ theelepel ve-tsin (eventueel)
De ingrediënten voor de marinade mengen. Vlees, gember en zout hieraan toevoegen en het vlees 20 minuten laten marineren.
De olie in een wok verhitten en hier de sjalotjes gedurende 1 minuut in roerbakken. Het vlees, de gemalen peper en de sojasaus toevoegen en 4 – 5 minuten roerbakken.
2 - 3 personen
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 - 6 minuten
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Een klassiek recept, waarvoor de beste kwaliteit rundvlees vereist is.
450 gram runderfilet, in reepjes van 2½ centimeter
2½ centimeter verse gemberwortel, geschild en fijngestampt
½ theelepel zout
2 eetlepels olie
4 sjalotjes, gesneden
½ theelepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel lichte sojasaus
MARINADE
1 theelepel suiker
2 – 3 puntjes steranijs, gemalen
½ theelepel gemalen venkelzaad
1 eetlepel donkere sojasaus
¼ theelepel ve-tsin (eventueel)
De ingrediënten voor de marinade mengen. Vlees, gember en zout hieraan toevoegen en het vlees 20 minuten laten marineren.
De olie in een wok verhitten en hier de sjalotjes gedurende 1 minuut in roerbakken. Het vlees, de gemalen peper en de sojasaus toevoegen en 4 – 5 minuten roerbakken.
2 - 3 personen
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 - 6 minuten
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Varkensvlees met paprika (China)
VARKENSVLEES MET PAPRIKA
Een snel bereide, roergebakken vleesschotel met paprika en een op hoisin gebaseerde saus.
450 gram varkensvlees
2 eetlepels olie
½ theelepel gesnipperde knoflook
2 groene paprika’s, zonder zaadjes en in dunne reepjes
1 theelepel wijnazijn
2 eetlepels kippenbouillon
1 eetlepel hoisinsaus
zout
peper
1 theelepel maïzena, opgelost in weinig water
Het vlees in dunne repen snijden. De olie in een wok verhitten en knoflook, paprika en het vlees toevoegen. Goed mengen. Gedurende 1 minuut bakken en de wok af en toe omschudden.
De azijn, bouillon en hoisinsaus erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper en 3 minuten verhitten.
Het maïzenamengsel toevoegen en alles al roerend verhitten tot de saus de juiste dikte heeft.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Een snel bereide, roergebakken vleesschotel met paprika en een op hoisin gebaseerde saus.
450 gram varkensvlees
2 eetlepels olie
½ theelepel gesnipperde knoflook
2 groene paprika’s, zonder zaadjes en in dunne reepjes
1 theelepel wijnazijn
2 eetlepels kippenbouillon
1 eetlepel hoisinsaus
zout
peper
1 theelepel maïzena, opgelost in weinig water
Het vlees in dunne repen snijden. De olie in een wok verhitten en knoflook, paprika en het vlees toevoegen. Goed mengen. Gedurende 1 minuut bakken en de wok af en toe omschudden.
De azijn, bouillon en hoisinsaus erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper en 3 minuten verhitten.
Het maïzenamengsel toevoegen en alles al roerend verhitten tot de saus de juiste dikte heeft.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Abonneren op:
Posts (Atom)