zaterdag 28 november 2009

Veldsla met bietjes

VELDSLA MET BIETJES

1 kleine ui
1 dunne prei
200 gram veldsla
potje zoetzure bietjes (à ½ liter)
3 eetlepels olie
2 eetlepels (wijn)azijn
1 theelepel mosterd
½ theelepel suiker
zout
peper

Ui pellen en snipperen. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In dunne ringen snijden en wassen. Veldsla wassen en uitslaan. Bietjes afgieten. In kommetje doen: ui, olie, azijn, mosterd, suiker, zout en peper. Tot sausje roeren.
In slaschaal doen: prei, veldsla en bietjes. Sausje erover schenken. Door elkaar scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 110 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 1 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1982

Prei met kruidenboter

PREI MET KRUIDENBOTER

750 gram prei
1½ eetlepel kruidenboter
1 takje peterselie
5 eetlepels witte wijn
zout

Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In stukken van 3 centimeter snijden. Wassen. In kommetje kruidenboter zacht roeren. Peterselie erboven fijnknippen en erdoor roeren.
In pan met wijn en zout prei in 15 minuten gaarkoken. Kruidenboter toevoegen en erdoor schudden. Overdoen in schaal.

2 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1982