donderdag 28 januari 2016

Piepkuikens in wijnbladeren gevuld met kersen en bulgur (Turkije)

PIEPKUIKENS IN WIJNBLADEREN GEVULD MET KERSEN EN BULGUR

3 eetlepels olijfolie + extra voor de wijnbladeren en de kersen
6 piepkuikens
peper
zout
12 à 18 wijnbladeren, afhankelijk van de grootte, goed gespoeld en drooggedept
200 gram kersen, ontpit (laat de steeltjes eventueel zitten)

VULLING
2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngehakt
6 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels kaneel
1 theelepel pimentpoeder
500 gram bulgur
200 gram gedroogde kersen
800 milliliter kippenbouillon
400 gram kersen, ontpit en gehalveerd
een grote handvol muntblaadjes, gescheurd


Maak eerst de vulling. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui tot hij zacht en goudgeel is. Bak de knoflook en de specerijen een minuut mee. Voeg de bulgur, de gedroogde kersen en de bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat 15 minuten pruttelen. Voeg de verse kersen en de munt toe en laat afkoelen. Verhit de oven tot 190°C. Verhit de olie voor de piepkuikens in een koekenpan en bak ze rondom goudbruin. Haal ze uit de pan (bewaar het braadvocht in de pan). Laat ze afkoelen, bestrooi ze met peper en zout en vul ze. Bestrijk de wijnbladeren aan beide kanten met een beetje olijfolie, leg er twee of drie rond elk kuiken en bind vast met keukentouw. Leg ze in een braadslee en schep er wat van het braadvocht over. Bestrooi met peper en zout. Bak 25 minuten in de oven. Voeg de hele kersen toe en druppel er olie over. Bak nog eens 20 tot 25 minuten of tot de kuikens helemaal gaar zijn. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Zet de kuikens met de gebakken kersen op een schaal op tafel. Geef er de rest van de bulgur, Griekse yoghurt met fijngehakte munt en wat geperste knoflook en een komkommersalade bij.

6 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Gouden kip : 120 recepten voor elke dag en elk moment / Diana Henry

Ahornlolly's (Canada)

AHORNLOLLY’S

500 milliliter ahornsiroop

Schenk een dag van tevoren water in een grote diepvriesschaal of -bak en zet de bak in de vriezer.
Breng in een steelpan met dikke, goed geleidende bodem de ahornsiroop aan de kook op hoog vuur. Laat de siroop 15 minuten koken, tot de siroop begint te karamelliseren en donkerder van kleur wordt. Schenk de hete siroop in stroken over het ijs: maak repen van ongeveer 10 centimeter lang en 2 centimeter breed. Laat de karamel enkele seconden stollen.
Leg een lollystokje op het uiteinde van een van de repen en rol de reep op om het stokje. Maak op dezelfde manier de andere lolly’s. Serveer de lolly’s meteen of bewaar ze zolang in de vriezer.

4 personen

gebied : Canada
gerechtsoort : snoep

bron : Recepten uit Canada : Van zoete guilty pleasures tot hoofdgerechten / Frédérique Chartrand

Salade de Laitue à l'Ananas (Democratische Republiek Congo)

SALADE DE LAITUE À L’ANANAS (KROPSLA-ANANASSALADE)

Al komt ananas oorspronkelijk uit de Nieuwe Wereld, veel ananas komt tegenwoordig uit Afrika, vooral uit Ivoorkust. Daar worden de ananassen die niet naar Europa worden geëxporteerd, gebruikt in allerlei gerechten. Deze salade, heel ongebruikelijk in de West-Afrikaanse keuken, is misschien wel een van de simpelste manieren om ananas te verwerken. Het geheim is een rijpe, zoete ananas en een lekkere, verse, zelfgemaakte mayonaise.

½ verse rijpe ananas
½ krop sla
3 eetlepels mayonaise

Schil de ananas en bewaar het sap. Verwijder het hart en snijd de ananas in kleine stukken. Haal de bladeren van de kropsla, was ze en scheur ze in stukken. Leg de ananas en de sla in een grote glazen slakom. Voeg de mayonaise en 3 theelepels van het bewaarde sap toe en meng de ingrediënten zodat de sla en ananas licht bedekt zijn met het sap. Zet 30 minuten koel weg. Serveer gekoeld.

4 - 6 personen

land : Democratische Republiek Congo
gerechtsoort : salade

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Lepeusjki (Tadzjikistan)

LEPEUSJKI (PLAT BROOD)

240 gram tarwemeel
240 gram maismeel
250 milliliter water
1 kleine ui
1 eetlepel dille, gehakt
1 eetlepel peterselie, gehakt
70 gram reuzel of eventueel boter
½ theelepel zout
½ theelepel rode peper (cayenne)
vet voor de bakvorm


De helft van het tarwe- en maismeel beetje voor beetje met het water vermengen tot een pannenkoekachtig beslag ontstaat. Laat dit 30 minuten rusten.
Ui, dille en peterselie fijnhakken en samen met de rest van het meel, het beslag, de reuzel en de kruiden tot een stevig deeg kneden. Opnieuw 30 minuten laten rusten.
Verwarm de oven voor op 180°C. Het deeg vingerdik uitrollen, in een ingevette pan of ronde bakvorm leggen en in het midden van de oven 20 minuten bakken.

4 personen

gebied : Tadzjikistan
gerechtsoort : brood

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich