dinsdag 30 april 2013

Tropical fruit shake (Amerika)

TROPICAL FRUIT SHAKE

1 rijpe mango
2 eetlepels citroen- of limoensap
1 banaan, gepeld
3 deciliter sinaasappelsap, vers geperst


Vruchtvlees van 1 rijpe mango in plakjes snijden en besprenkelen met 2 eetlepels citroen- of limoensap. Mangovruchtvlees met 1 gepelde banaan in blender pureren. 3 Deciliter vers geperst sinaasappelsap erdoor mixen. Shake in glazen schenken met eventueel ijsblokjes. Garneren met mangoschijf.

4 personen

voedingswaarde : 110 kcal p.p.

gebied : Amerika
gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair april 1998, bijlage Paas-ontbijtkrant

Mosterddressing met groene peperkorrels

MOSTERDDRESSING MET GROENE PEPERKORRELS

1 eetlepel gekneusde groene peperkorrels
1 eetlepel mosterd
4 eetlepels zonnebloemolie
½ eetlepel witte wijnazijn
½ eetlepel citroensap
zout


Alle ingrediënten mengen.
Lekker bij rijstnoedelsalade. Deze dressing smaakt ook heerlijk bij Salade van bleekselderij, gerookte kip, appel en walnoten, Salade van kropsla, reepjes wortel, gekookte mosselen en dille, Salade van tomaat, komkommer, olijven, reepjes oude kaas en rode paprika.

4 personen

voedingswaarde : 115 kcal p.p.

gerechtsoort : dressing

bron : Tip Culinair april 1998

Teriyaki-dressing

TERIYAKI-DRESSING

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel rode wijnazijn
1 teentje geperste knoflook
2 eetlepels teriyakisaus
½ theelepel tabasco
1 theelepel sechuanpeper
mespuntje donkere basterdsuiker
zout
1 - 2 eetlepels fijngesneden koriander


Meng alle ingrediënten. Lekker bij zalm-friséesalade met Indiaas brood.

4 personen

voedingswaarde : 125 kcal p.p.

gerechtsoort : dressing

bron : Tip Culinair april 1998

Strawberry-sunrise cocktail

STRAWBERRY-SUNRISE COCKTAIL

2 aardbeien, gepureerd
2 eetlepels rum (38%)
70 milliliter jus d’orange
2 eetlepels frambozensiroop
aardbeien (garnering)


In cocktailshaker met paar eetlepels crushed ice (vergruisde ijsblokjes) 2 gepureerde aardbeien, 2 eetlepels rum (38%) en 70 milliliter jus d’orange doen. Shaken en in glas met crushed ice schenken. 2 eetlepels frambozensiroop over bolle kant van lepel erbij schenken. Glas garneren met aardbeien.

1 persoon

voedingswaarde : 175 kcal p.p.

gerechtsoort : cocktail

bron : Tip Culinair april 1997

Salade van geroosterde ui

SALADE VAN GEROOSTERDE UI

4 uien, van dezelfde grootte (450 gram)
½ deciliter olie

DRESSING
3 eetlepels kappertjes, grof gesneden
geraspte schil en sap van 1 grote limoen
½ theelepel suiker
1 ½ deciliter olijfolie
2 eetlepels fijngesneden peterselie
zout
peper
blaadjes sla, bijvoorbeeld rucola


Oven voorverwarmen op 200°C. Uien (ongeschild) in ovenschaal leggen. Olie over uien schenken en uien in midden van oven in 1 ½ uur laten kleuren. Uien met aluminiumfolie afdekken en nog 20 minuten in oven verder bakken tot ze gaar zijn. Intussen voor dressing kappertjes, limoenschil, limoensap, suiker, olijfolie, peterselie, zout en peper mengen. Voor serveren vrijgekomen stoofvocht van uien door dressing roeren en eventueel op smaak brengen met zout en peper. Uien halveren en op rucola of slablaadjes serveren. Dressing erover schenken.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 uur

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip Culinair april 1997

Wortel-bleekselderijsalade met kip

WORTEL-BLEEKSELDERIJSALADE MET KIP

30 gram boter
4 kipfilets
zout
peper
3 eetlepels mayonaise
125 milliliter zure room
1 eetlepel sinaasappelsap
1 kropsla
250 gram wortel-bleekselderijsalade
15 gram verse basilicum


Boter in kommetje doen en in magnetron onafgedekt ½ minuut op vol vermogen (700 Watt) laten smelten. Met satéprikker gaatjes prikken in kipfilet. Kipfilet met gesmolten boter besmeren. Bestrooien met zout en peper. Kipfilet naast elkaar in magnetronschaal leggen (dikste gedeelte naar rand toe). Kipfilet afgedekt in magnetron 10 minuten op stand ¾ van vermogen (525 Watt) gaar laten worden, halverwege keren. Kip uit magnetron in aluminiumfolie wikkelen en 5 minuten laten nagaren. Vleesvocht bewaren. In kommetje mayonaise, zure room, vleesvocht en sinaasappelsap tot sausje roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Sla schoonmaken, wassen, uitslaan en over vier borden verdelen. Helft van sausje door wortel-bleekselderijsalade scheppen. 4 takjes basilicum apart houden, rest fijnknippen en door salade scheppen. Wortelsalade op midden van sla scheppen. Kipfilet in dunne pakjes snijden en als waaier op salade leggen. Rest van saus over kipfilet verdelen. Garneren met basilicumtakjes. Serveren met bruin stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Allerhande april 1997

Kipreepjes in tropische chutneysaus

KIPREEPJES IN TROPISCHE CHUTNEYSAUS

2 ½ deciliter kipbouillon
2 enkele kipfilets, in dunne reepjes
½ pot tropische vruchten en notenchutney (à 340 gram, Patak’s)
1 theelepel kerriepoeder
3 eetlepels Room Culinair


Bouillon aan de kook brengen. Reepjes kip in hete bouillon 5 minuten zachtjes koken. Chutney en kerrie mengen. Mengsel door kip met bouillon roeren en 5 minuten zachtjes laten koken. Room Culinair erdoor roeren en nog even doorwarmen. Serveren met rijst.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair april 1996

Stoofschotel met kalkoen en tomaat

STOOFSCHOTEL MET KALKOEN EN TOMAAT

4 eetlepels olie
600 gram kalkoenfilet, in brede reepjes
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 vleestomaten, ontveld, in partjes
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel kaneel
1 theelepel gedroogde tijm
1 ½ eetlepel bloem
2 deciliter kruidenbouillon (van tablet)
1 deciliter witte wijn
zout
peper


Olie verhitten en kalkoenvlees in 5 minuten rondom bruin bakken. Ui, knoflook en tomaat toevoegen en omscheppend 5 minuten bakken. Paprika, kaneel, tijm en bloem toevoegen en omscheppend 2 minuten meebakken. Bouillon en wijn erbij schenken en geheel op matig vuur nog 10 minuten laten stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met gekookte lintmacaroni en bleekselderij.

4 personen

voedingswaarde : 325 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair april 1996

Aardbeiendressing

AARDBEIENDRESSING

5 eetlepels olie
1 eetlepel aardbeien-kersendrank
1 ½ eetlepel frambozen-wijnazijn
½ zakje verse koriander (à 15 gram)
1 theelepel roze peperbessen
zout


In kommetje olie, aardbeiendrank en azijn tot dressing roeren. Koriander erboven fijnknippen. Op smaak brengen met zout. Peperbessen fijndrukken tussen 2 eetlepels en door dressing roeren.

voedingswaarde : 115 kcal.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : saus

bron : Allerhande 11 april 1996