zondag 24 februari 2008

Wortel met knolselderij en tuinkers

WORTEL MET KNOLSELDERIJ EN TUINKERS

400 gram winterwortelen
1 selderijknol (± 500 gram)
1 eetlepel citroensap
zout
1 anijsblokje
1 eetlepel boter of margarine
¼ bakje tuinkers

Wortelen schrappen en wassen. In blokjes snijden. Knolselderij in plakken
snijden en dik schillen. Wassen en in blokjes snijden. Besprenkelen met
citroensap.
In pan met weinig water, zout en anijsblokje, wortel met knolselderij in ±
15 minuten zachtjes gaarkoken. Intussen schaal voorverwarmen. Wortelen met
knolselderij afgieten. Boter erdoor schudden. Overdoen in warme schaal.
Tuinkers erboven van bedje knippen.

4 personen

voedingswaarde : 65 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip november 1986

Knolselderijpuree (Périgord, Frankrijk)

KNOLSELDERIJPUREE

1 knolselderij
water
zout
2 deciliter crème fraîche
zout
peper

Knolselderij in blokjes snijden en in water met zout ± 25 minuten koken.
Selderij laten uitlekken en pureren. Crème fraîche, zout en peper erdoor
roeren.

8 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

land : Frankrijk (Périgord)
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair december 1996

Chips van knolselderij

CHIPS VAN KNOLSELDERIJ

½ knolselderij
olie om te frituren
zeezout

Knolselderij schillen, wassen en droog deppen. Selderij in stukken snijden.
Stukken met keukenmachine of met schaaf in heel dunne plakjes snijden.
In frituurpan olie verhitten tot circa 170°C. Circa ¼ deel van plakjes
knolselderij in circa 4 minuten krokant frituren. Tijdens frituren plakjes
met schuimspaan van elkaar losmaken. Knolselderijchips uit frituurpan nemen
en op keukenpapier laten uitlekken. Rest van knolselderij op zelfde manier
krokant frituren.
Knolselderijchips leggen in schaal en bestrooien met zout.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : snack of bijgerecht

bron : Allerhande oktober 2001

Koolraap- of knolselderijschnitzels

KOOLRAAP- OF KNOLSELDERIJSCHNITZELS

1 koolraap of 1 knolselderij
½ liter groentebouillon (van een blokje)
2 eieren
scheutje (zonnebloem)olie
paneermeel
peper
zout

Koolraap of knolselderij schillen, in plakken snijden van 1 centimeter dikte
(grote plakken halveren) en in de bouillon in 5 - 10 minuten bijna beetgaar
koken. Afgieten en de bouillon opvangen en bewaren voor soep of saus.
Plakken even uit laten lekken en droogdeppen. Eieren loskloppen met een
scheutje olie en wat peper en zout. De plakken eerst door het eimengsel
halen en dan door paneermeel wentelen. Boter verhitten en de schnitzels aan
beide kanten bruin en krokant bakken. lekker met gebakken aardappels en een
wortelsalade.

3 - 4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Odinieuws 11 februari 1998