zondag 5 maart 2017

Plättar (Zweden)

PLÄTTAR (ZWEEDSE PANNEKOEKJES)

Dit is een befaamd Zweeds gerecht volgens gewoonte opgediend met wilde bessen of geconserveerd fruit. In wintertijd is het een deel van het traditionele donderdagavondeten, volgend op het hoofdgerecht erwtensoep met spek.

3 eieren
½ liter melk of ¼ liter melk en ¼ liter dunne room
150 gram bloem
6 eetlepels gesmolten ongezouten boter
½ theelepel zout


Klop de eieren samen met een achtste liter melk gedurende 2 à 3 minuten met een elektrische mixer of met een handgarde. Voeg alle bloem er in eens bij en roer het verder tot een dikke gladde massa. Sla er dan de overgebleven melk door, en daarna de gesmolten boter en het zout. Gezien de grote hoeveelheid boter die al in het beslag zit, zal de koekenpan slechts weinig boter nodig hebben.
Men kan bij het bakken op 2 manieren te werk gaan. Zij die beschikken over een originele Zweedse pan met 5 tot 7 holten erin of een poffertjespan, kunnen daar handig gebruik van maken; meestal zal zo’n pan echter niet beschikbaar zijn en meng gebruikt dan uiteraard de gewone koekenpan, waar drie koekjes tegelijk in gebakken worden.
Zoals bekend bij pannenkoeken moet de pan flink heet zijn en worden de pannenkoekjes gekeerd zodra de randen beginnen te bruinen; het bakken aan beide zijden gedurende 1 tot 2 minuten zal als regel voldoende zijn. De pan moet van tevoren vet gemaakt worden, doch ook zoals hierboven reeds opgemerkt weer niet te erg in verband met het toch a grote botergehalte van het beslag. De pannenkoekjes moeten een grootte krijgen van 7 à 8 centimeter middellijn en als regel zal daarvoor 1 eetlepel beslag voldoende zijn.
In Zweedse gezinnen worden de plättar opgediend direct van de pan naar het bord maar men kan natuurlijk ook de pannenkoekjes opsparen in een vuurvaste schaal en warm houden in een oven van 100°C.

6 - 8 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : nagerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown

Rarakor med Graslok (Zweden)

RÅRAKOR MED GRÄSLÖK (AARDAPPELKOEKJES MET BIESLOOK)

4 middelgrote aardappelen
2 eetlepels gehakte verse bieslook
2 theelepels zout
verse gemalen zwarte peper
2 tot 4 eetlepels boter
2 tot 4 eetlepels slaolie


Schil de aardappelen en rasp ze grof, bij voorkeur in dunne flinters boven een grote mengkom. Giet het vocht dat zich uit het aardappelrasp in de kom zal vormen niet af. Werk vlug om te voorkomen dat de aardappelflinters bruin aankleuren, meng er de gehakte bieslook, het zout, en wat gemalen peper door.
Verwarm de boter en de olie in een grote braadpan op hoge hitte totdat het schuim wegtrekt. De pan moet zeer heet zijn, maar het vet mag niet roken. Per aardappelkoekje worden 2 eetlepels van de flinters gebruikt en men kan er 3 of 4 tegelijk maken; met een pannenkoekmes houdt men de vorm dun en vlak, zo ongeveer 7 centimeter in doorsnee. Bak ze 2 à 3 minuten lang op middelmatige hitte aan elke kant, of tenminste zo lang tot ze krokant zijn en goudgeel. Voeg indien nodig boter of olie toe.

4 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown

Brynt Potatis i Ugn (Zweden)

BRYNT POTATIS I UGN (IN DE OVEN GEBRUINDE AARDAPPEL-PARTJES)

4 middelgrote aardappelen
4 eetlepels gesmolten boter
zout


Verwarm de oven op 230°C. Schil de aardappelen en snij ze in de lengte door, zet elke helft rechtop een snijplank en deel die helft dan in drie partjes zoals men bij een appel doet. Blancheer de partjes door ze gedurende 3 minuten hard te koken in voldoende ongezouten kokend water waarin ze net onder staan. Giet ze dan af en dep ze droog. Smeer een vuurvaste ovenschaal met boter in. De schaal moet groot genoeg zijn om alle partjes in één laag te bevatten. Druip er gesmolten boter over en bestrooi ze rijkelijk met zout. Braad ze in het midden van de oven, gedurende 15 minuten, keer ze dan en braad ze opnieuw een kwartier. Deze knappende aardappelpartjes kunnen uitstekend dienen bij gebraden vlees of gevogelte.

4 - 6 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown

Bolo de Castanhas do Para (Brazilië)

BÔLO DE CASTANHAS DO PARÁ (PARANOTENCAKE)

CAKE
150 gram gemalen paranoten
150 gram suiker
2 theelepels bakpoeder
150 gram chocolade, gesmolten ‘au bain-marie’
4 eieren
1 zakje vanillesuiker

VULLING
400 gram suiker
6 eierdooiers
6 eetlepels geraspte kokos
1 kop kokosmelk

GLACÉ
2 koppen suiker
2 eetlepels bijenkoning
2 repen chocolade
½ kop melk
2 eetlepels boter

mespunt vanillesuiker


De eieren in hun geheel met de suiker stijfkloppen. Daarna de overige ingrediënten toevoegen en goed roeren. Het mengsel in cakevormen doen, die eerst zijn ingevet en aan de binnenkant met suiker zijn bestrooid. Wegzetten en de vulling klaarmaken:
De suiker voorzichtig smelten in een pannetje, de andere ingrediënten toevoegen, roeren tot het geheel is opgestijfd. Hierna de vulling in de cakevormen doen en het geheel in de oven bakken. De cake kan nog worden voorzien van een laag glacé, die op de volgende wijze wordt bereid:
De suiker voorzichtig in een pannetje smelten, de andere ingrediënten erin oplossen (de boter het laatste), van het vuur afnemen en kloppen tot het geheel stijf begint te worden. Dan over de cake gieten en laten afkoelen.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : gebak

bron : Mme A. B. Porto de Oliveira, Ambassade van Brazilië, ’s-Gravenhage, in Internationale gerechten / samengesteld door mevr. A. Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra

Gateau aux Noix (Brazilië)

GATEAU AUX NOIX (NOTENTAART)

1 kilogram noten (met schil gewogen)
12 eieren
250 gram suiker
4 eetlepels bloem


6 eierdooiers glad roeren met de 125 gram suiker. De eiwitten, die tevoren afzonderlijk stijfgeklopt zijn, toevoegen, alsmede de gepelde gemalen noten en de bloem. Deponeer het deegbeslag in een grote platte vorm en schuif de vorm in een matig warme oven. Na het gaar worden de taart in drie gelijke delen snijden en deze op elkaar plaatsen. Elke laag - behalve de bovenste - snel insmeren. Maak van 25 gram suiker, wat vanillesuiker en een beetje water op lage hittebron een dunne siroop. Neem de stroop van het vuur af en laat ze afkoelen. Roer er dan 6 eierdooiers doorheen. Weer op zacht vuur plaatsen en voortdurend roeren. De massa moet van de bodem van de pan loslaten. Neem de pan weer van het vuur af en laat de massa afkoelen. Bedek de 3 lagen taarten met een beetje van deze crème. Over het geheel doet men 3 geslagen eiwitten waarin 6 eetlepels suiker opgelost zijn. Daarna brengt men een garnering aan van halve noten. men kan de taart in een zeer matig verwarmde oven laten drogen.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : gebak

bron : Mr. Jayme Sloan Chermont, Ex-Ambassadeur van Brazilië, ’s-Gravenhage, in Internationale gerechten / samengesteld door mevr. A. Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra

Torta de Bananas (Brazilië)

TORTA DE BANANAS

De bananentaart is een Braziliaanse specialiteit.

150 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram boter
100 gram suiker
3 eieren
1 snuifje zout
3 - 4 bananen
½ citroen
50 - 60 gram grofgehakte paranoten of amandelen
poedersuiker voor het bestuiven


Roer de boter met de suiker en de geraspte citroenschil tot room. Meng nu achtereenvolgens onder voortdurend roeren, de eierdooiers, het bakmeel en de stijfgeslagen eiwitten erdoor. Doe het deeg in een beboterde en met bloem bestoven springvorm en zet de geschilde bananen, die u in stukken van ongeveer 3 centimeter heeft gesneden, erin. Besprenkel de bovenkant nog met wat citroensap en strooi de fijngehakte nootjes eroverheen. Schuif de taart in een voorverwarmde oven en bak haar bij een matige warmte in 35 - 45 minuten gaar. Bestuif de mooi hooggerezen taart met poedersuiker en geef haar warm als nagerecht of afgekoeld bij de koffie.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : gebak

bron : De wereld à la carte : 160 Recepten uit 37 landen / G. Willinski

Vatapá (Bahia, Brazilië)

VATAPÁ

Dit gerecht is een soort ragout bestaande uit gevogelte en allerlei soorten vis. De vatapá geldt als een specialiteit van Bahia, een weelderig oord waar de kookkunst op een bijzonder hoog peil staat.

½ gekookte kip
ongeveer 1 pond baars (of een andere vis die niet te gauw stuk kookt)
3 - 4 eetlepels olie of varkensvet
200 - 250 gram garnalen of krabvlees
2 - 3 tomaten
2 verse groene of rode paprika’s
1 Spaanse peper
2 uien
2 teentjes knoflook
2 laurierbladeren
wat peperkorrels
1 snuifje saffraan
ongeveer ½ liter kippenbouillon
zout
salie
dragon
marjolein
wat citroensap


De fijngesneden uien en de fijngestampte teentjes knoflook worden even in de olie of het varkensvet gefruit; daarna komen ze als onderste laag in een diepe vuurvaste schotel. Hierop legt u de ontpitte in reepjes gesneden paprika’s en de Spaanse peper; de kruiden komen hier op en deze worden weer bedekt met het in stukjes gesneden kippenvlees, de gezouten in mootjes gesneden vis en de garnalen of het krabvlees. De gepelde in plakjes gesneden tomaten worden er bovenop gelegd en er wordt zoveel bouillon (waarin de saffraan is opgelost) bijgegoten dat het geheel net onderstaat. De ragout wordt nu in een warme oven onder een deksel binnen 30 - 45 minuten gaar gestoofd. Besprenkel de Vatapá voor het serveren met wat citroensap en strooi er fijngehakte peterselie overheen.
Geef er stokbrood bij.

4 personen

gebied : Bahia, Brazilië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De wereld à la carte : 160 Recepten uit 37 landen / G. Willinski