vrijdag 6 september 2024

Lachs mit Linsen und Spinat (Duitsland)

LACHS MIT LINSEN UND SPINAT (ZALM MET LINZEN EN SPINAZIE)

2 zalmfilets
2 theelepels olijfolie
1 eetlepel gladde peterselie, kleingesneden
200 gram wilde spinazie
1 blikje linzen (400 gram)
1 sjalotje
2 teentjes knoflook
2 eetlepels gezouten boter
3 eetlepels crème fraîche
peper
zout


Spoel de zalmfilets schoon en dep ze droog. Meng in een kommetje de olijfolie met de peterselie en wat peper en zout. Bestrijk met een kwastje de beide zalmfilets met deze kruidenolie en laat 15 minuten intrekken.
Was de spinazie grondig en laat uitlekken. Laat ook de linzen uitlekken. Pel en snipper het sjalotje en de knoflookteentjes. Verwarm 1 eetlepel gezouten boter en fruit daarin het sjalotje en de helft van de knoflook. Doe de uitgelekte linzen erbij en verwarm al roerend. Voeg de crème fraîche toe en zet het vuur laag.
Verwarm een grillpan tot hij goed heet is en leg de zalm erin. Gril 3 minuten aan elke kant. Verwarm ondertussen in een ruime wok de resterende boter en knoflook en roerbak daarin kort de spinazie; breng op smaak.
Breng de linzen op smaak met zout en peper. Schep op elk bord een hoopje van de linzen, leg de zalm erop en serveer met de spinazie.

2 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : visgerecht

bron : Koch! : Duitse keuken anno nu / Liesbeth & Marijne Thomas

Schmorgurkensuppe mit Lachs (Duitsland)

SCHMORGURKENSUPPE MIT LACHS (KOMKOMMERSOEP MET ZALM)

Stoofkomkommers zijn bij ons niet zo bekend als gewone saladekomkommers. Ze zijn van half juli tot eind september in het seizoen, zijn heel goed zelf te kweken en doen het geweldig in soepen en stoofschotels.

1 kilogram stoofkomkommers
2 banaansjalotjes
2 eetlepels boter
200 milliliter droge witte wijn
1 eetlepel bouillonpoeder
100 gram gerookte zalm
1 handvol dille
150 gram crème fraîche
zout
peper


Schil de komkommers en halveer ze in de lengte. Schep met een lepel de zaadjes eruit, gooi die weg en snijd het vruchtvlees klein. Maak ook de sjalotjes schoon en snijd ze in ringetjes.
Smelt de boter in een ruime pan. Bak daarin kort de sjalotjes en de komkommerstukjes. Giet de wijn en 600 milliliter water erbij en roer het bouillonpoeder erdoor. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes pruttelen.
Snijd de zalm in smalle reepjes, was de dille en snijd fijn.
Pureer de soep met een staafmixer. Roer de crème fraîche en de dille erdoor; breng op smaak met peper en zout. Schep in diepe borden en garneer met de zalm.

4 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : soep

bron : Koch! : Duitse keuken anno nu / Liesbeth & Marijne Thomas

Lachstatar (Duitsland)

LACHSTATAR (ZALMTARTAAR)

200 gram rauwe, spartelverse zalmfilet (zonder vel)
50 gram gerookte zalmfilet
1 sjalotje
1 handvol bieslook
1 handvol dille
1 eetlepel limoensap
1 theelepel geraspte limoenschil
1 eetlepel milde olijfolie
zout
peper
rucola
kappertjes
1 stokbrood


Snijd de beide zalmsoorten met een vlijmscherp mes in heel, heel kleine blokjes. Pel het sjalotje en snijd het heel fijn. Was de bieslook en dille, schud droog en knip met een schaar fijn. Vermeng de zalm met het sjalotje, bieslook, dille, limoensap, limoenschil en olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Zet minimaal 1 uur koud.
Was kort voor het serveren wat blaadjes rucola; snijd plakjes van het stokbrood en rooster die heel kort in een hete koekenpan of grillpan. Laat naar smaak kappertjes uitlekken.
Schep de zalmtartaar om en breng eventueel nog eens op smaak. Verdeel over de nog warme plakjes stokbrood, garneer met rucola en kappertjes en serveer.

4 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koch! : Duitse keuken anno nu / Liesbeth & Marijne Thomas

Lachstartar (Schleswig-Holstein, Duitsland)

LACHSTATAR (TARTAAR VAN GEROOKTE ZALM)

125 gram gerookte zalmfilet
1 eetlepel sjalot, fijngehakt
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel citroensap
peper naar smaak
zout naar smaak
2 blaadjes kropsla
Duits brood
citroen in partjes


125 gram gerookte zalmfilet fijnhakken. Mengen met 1 eetlepel fijngehakte sjalot, 1 eetlepel kappers, 1 eetlepel citroensap en peper en zout naar smaak. Op een blaadje kropsla serveren met Duits brood en partjes citroen.

2 personen

gebied : Schleswig-Holstein, Duitsland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Salade van gerookte zalm (Duitsland)

SALADE VAN GEROOKTE ZALM

Het warm roken van zalm is een oude, uit Pommeren en de Oostzeelanden stammende traditie waarbij bijzonder malse en zachte zalmfilets hangend gerookt worden.

450 gram warm gerookte zalm
1 struikje witlof
1 radicchio di Trevisiano
½ bosje raket
½ krop frisée
30 gram sjalot
2 hardgekookte eieren
10 gram verse gemberwortel
8 ingemaakte rode peperkorrels
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels sherry (fino)
2 eetlepels sherry-azijn
snufje suiker
zout
3 eetlepels druivenpittenolie
1 eetlepel gehakte tuinkruiden (peterselie, bieslook)
grof gemalen peper
4 theelepels Sevruga-kaviaar (desgewenst)


Ontvel de zalm eerst. Snijd de zalmfilet vervolgens in vier plakken en verdeel die dan met de hand in kleinere stukjes.
Trek de blaadjes los van het struikje witlof en de radicchio de Trevisiano. Snijd dan de bittere uiteinden weg en halveer de lofblaadjes in de lengte. Verwijder de steeltjes van de raket en scheur de frisée in hapklare stukjes. Was alle slablaadjes dan en slinger ze droog. Pel de sjalotjes en snijd ze in ringetjes.
Schil de gember voor de dressing. Hak de gember daarna fijn en hak ook de ingemaakte peperkorrels fijn. Klop het citroensap met de sherry, de sherry-azijn, wat zout en suiker tot het zout en de suiker zijn opgelost. Voeg de peper en gember toe, klop er geleidelijk de olie bij en meng er de gehakte kruiden door.
Schik de blaadjes witlof, radicchio, raket en frisée met de stukjes zalm op borden en druppel er wat dressing over. Leg op elk bord vervolgens een half ei en schep er desgewenst een lepeltje kaviaar op. Strooi wat grof gehakte peper over de salade en dien dan op.

4 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : salade

bron : Salades en koude voorgerechten (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Lachssteak mit Meerrettichsoße (Duitsland)

LACHSSTEAK MIT MEERRETTICHSOSSE (ZALMSTEAK MET MIERIKSWORTELSAUS)

2 dunne preien
2 vleestomaten
1 deciliter droge witte wijn
½ bekertje crème fraîche (à 125 milliliter)
2 eetlepels geraspte mierikswortel
zout
peper
350 gram zalmsteak


Prei in lengte in reepjes van 6 centimeter snijden. Prei wassen en goed laten uitlekken. Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen. Tomaten in blokjes snijden en in zeef iets laten uitlekken. In magnetron wijn in schaaltje op hoogste stand (700 Watt) 4 minuten laten inkoken.
Crème fraîche en mierikswortel door wijn roeren en in magnetron onafgedekt nog 2 minuten verwarmen op hoogste stand, halverwege doorroeren. Op smaak brengen met zout en peper.
Prei over bodem van andere schaal verdelen. Tomaat erop leggen. Bestrooien met zout en peper. In magnetron onafgedekt 3 minuten op hoogste stand verwarmen. Zalmsteaks op groente leggen en schaal in magnetron afgedekt 2 minuten verwarmen. Mierikswortelsaus in magnetron 1 minuut op vol vermogen verwarmen de doorroeren. Zalm met groenten en mierikswortelsaus serveren.
Serveren met peultjes en (verse) tagliatelle.

4 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Duitsland
gerechtsoort : visgerecht

bron : AllerHande maart 1998