zondag 14 juni 2020

Fügegolyó (Hongarije)

FÜGEGOLYÓ (VIJGENTRUFFELS)

500 gram vijgen
250 gram poedersuiker
3 sinaasappelen
wat witte suiker


Maal de vijgen door een vleesmolen, vermeng ze met de suiker, de geraspte schil van 3 sinaasappels en het sap van 1 sinaasappel. Kneed alles goed door elkaar. Maak er ronde truffels van, rol ze door suiker en laat ze op een luchtige plaats drogen. Ze blijven lang goed.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : nagerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Babsaláta (Hongarije)

BABSALÁTA (SLA VAN WITTE BONEN)

300 - 400 gram witte bonen
2 - 3 gekookte aardappelen
1 ui
1 augurk
zout
peper
1 theelepel suiker


Kook de witte bonen, laat ze uitlekken en afkoelen. Vermeng ze dan met de in plakjes gesneden aardappelen, leg alles in een slabak, garneer het met uienringen en stukjes augurk en overgiet het met een niet te scherp mengsel van azijn, water, zout, peper en suiker. Dit mengsel moet de tijd hebben in de bonen te trekken.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : salade

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Paprikasaláta (Hongarije)

PAPRIKASALÁTA (SLA VAN GROENE PAPRIKA)

5 à 6 groene paprika’s
azijn
slaolie
zout


Ontdoe de paprika’s van hun pitten, snijd ze in ringen en was ze. Mak nu een mengsel van azijn, water en zout en breng dit aan de kook. Leg de paprikaringen erin en laat ze even opzwellen. Doe ze dan over in de slabak, giet er wat slaolie over.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : salade

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Himbeerschnitten (Luxemburg)

HIMBEERSCHNITTEN (FRAMBOZENBESCHUITJES)

2 beschuiten
vloeibare (acacia)honing
150 gram frambozen
suiker
stijfgeklopte gesuikerde slagroom


De beschuiten met honing bestrijken, halfuur laten staan. De frambozen een halfuur met suiker wegzetten. Over de beschuiten verdelen. Toefje slagroom erop.

2 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : nagerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Sauerampfersuppe (Luxemburg)

SAUERAMPFERSUPPE (KIPPENSOEP MET ZURING)

7½ deciliter kippenbouillon met vlees
4 eetlepels maïzena
handje zuring
handje kervel
room


7½ Deciliter kippenbouillon met vlees aan de kook brengen. Binden met een glad papje van 4 eetlepels maïzena en wat water. Handje fijngesneden zuring en evenveel kervel erdoor roeren. Ten slotte een flinke scheut room. Hierbij Duits brood.

2 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Soppa tal-Qara Bagħli (Malta)

SOPPA TAL-QARA BAGĦLI (COURGETTESOEP)

2 uien
1 eetlepel boter
750 gram courgettes
2 aardappels
2 stengels bleekselderij
marjolein
bonenkruid
venkelgroen
rozemarijn
laurier
zout
ricotta of andere verse kaas


2 Gesnipperde uien fruiten in 1 eetlepel boter, 750 gram gewassen courgettes in stukken erbij doen, plus 2 geschilde aardappels en 2 met een dunschiller geschilde stengels bleekselderij. Alles gaarkoken in 1 liter water met een samengebonden tuiltje van marjolein, bonenkruid, venkelgroen, rozemarijn en laurier en niet te weinig zout. Tuiltje eruit halen, soep in blender pureren. In het bord een dotje ricotta of andere verse kaas erop.

4 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : soep

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Austern 'chaud-froid' an Schalottensahne (Luxemburg)

AUSTERN ‘CHAUD-FROID’ AN SCHALOTTENSAHNE (‘CHAUD-FROID’ VAN OESTERS IN SJALOTTENROOM)

Oesters worden gewoonlijk rauw of verhit geserveerd. In dit recept echter speelt Thierry Phals creativiteit opnieuw een belangrijke rol. Hij introduceert een derde, ongewone manier om oesters te breiden. Deze oesters, regelmatig in Luxemburg bezorgd vanuit Normandië, worden gepocheerd, maar koud geserveerd, waardoor ze een uitzonderlijke hors-d'oeuvre vormen.

12 oesters Fines de Claire No. 3
3 sjalotten van goede kwaliteit
150 milliliter zure room
1 prei
boter
zout
peper
kerriepoeder
1 tomaat
bieslook


Open de oesters, pocheer ze 1 minuut in hun eigen jus en laat ze afkoelen. Schil en snipper de sjalotjes, meng ze met de zure room. Verhit het mengsel boven een laag vuur en laat het door te koken binden. Snijd de prei in kleine stukjes, blancheer ze. Leg ze in een met boter bestreken pan, voeg zout en peper toe, laat afkoelen. Maak de oesterschelpen schoon, spreid de prei uit op een dienschaal en schik de oesters daarbovenop (of serveer het gerecht in een amuselepel). Breng de zure room op smaak met zout, peper en kerriepoeder en verdeel over de oesters. Garneer met kunstig gesneden stukjes tomaat en een sprietje bieslook.

2 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Thierry Phal, in Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Tortelli tat-tin imqadded u tal-prinjoli, bl-irkotta u l-għasel, imħawwra bil-ġelat tal-larinġ frisk, imżewwqa bil-konfettura tal-larinġ (Malta)

TORTELLI TAT-TIM IMQADDED U TAL-PRINJOLI, BL-IRKOTTA U L-GĦASEL, IMĦAWWRA BIL-ĠELAT TAL-LARINĠ FRISK, IMŻEWWQA BIL-KONFETTURA TAL-LARINĠ (TAARTJE VAN GEDROOGDE VIJGEN EN PIJNPITTEN, GESERVEERD MET RICOTTA GEGLACEERD MET HONING WAAROP VERSE SINAASAPPEL EN ROOMIJS BEDEKT MET ORANJESNIPPERS)

De vraag naar zoetigheid is de laatste tijd veel groter geworden en dus voorzien vermaarde banketbakkers en patissiers in de verschillende restaurants bezoekers en landgenoten van verrukkelijke gebakjes en lekkernijen. Een duidelijk voorbeeld van buitenlandse invloed, want traditionele zoetigheid heeft nooit bestaan in Malta, maar doordat de juiste ingrediënten beschikbaar kwamen was de creatie van deze Maltese heerlijkheden een natuurlijke ontwikkeling.

RICOTTA GEGLACEERD MET HONING
85 gram roomkaas
70 gram ricotta
60 gram kristalsuiker
½ vanillestokje, in tweeën gespleten
1 ei
1 eiwit
85 milliliter slagroom
3 eetlepels honing
suiker

VIJGEN EN TAARTDEEG
500 gram gedroogde vijgen
700 milliliter water
200 gram kristalsuiker
zoet korstdeeg

AMANDELBESLAG EN PIJNPITTEN
340 gram fijne tafelsuiker
60 gram bloem
120 gram amandelpoeder
3 eiwitten
45 gram gezouten boter
280 gram pijnpitten


Ricotta geglaceerd met honing: Verwarm de oven voor tot 150°C. Roer met een mixer de roomkaas, ricotta, suiker en vanillemerg tot een crème. Voeg ei, eiwit en room toe, mix tot het een gladde massa is. Druk het mengsel door een zeef. Schenk het in 4 vuurvaste potjes. Bak het zo’n 20 - 30 minuten in de oven in een waterbad tot het gestold is en de kaas stevig aanvoelt. Laat afkoelen en zet in de koelkast. Bedruppel de potjes vlak voor het serveren met wat honing en suiker en laat ze licht glaceren onder een hete grill.
Vijgen en taartdeeg: Doe de vijgen in een kom. Breng water en suiker in een kleine pan aan de kook. Schenk over de vijgen, laat een nacht staan. Laat de vijgen de volgende dag uitlekken en snijd ze klein. Verwarm de oven voor tot 170°C. Bekleed 12 taartvormpjes van 6 centimeter doorsnee met deeg, bak ze blind in 15 minuten, laat afkoelen.
Amandelbeslag en pijnpitten: Doe suiker, bloem, amandelpoeder en eiwit in een kom. Klop dit alles met een mixer tot een soepel beslag. Bruin de boter in een kleine pan, voeg die toe aan het beslag. Breng het over in een kleine spuitzak, zet het koel weg.
Vul de taartbodems met de vijgen. Spuit het amandelbeslag voorzichtig op de vijgen, zodat de eegbakjes volraken. Bestrooi met pijnpitten. Bak de taartjes in 25 - 30 minuten goudbruin in een oven van 170°C.

4 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : nagerecht

bron : Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Lampuki biz-Zalza Pikkanti (Malta)

LAMPUKI BIZ-ZALZA PIKKANTI (GOUDMAKREEL IN EEN PIKANTE SAUS)

“Vincent Valla, die van Malta afkomstig is, was al lange tijd vice-consul bij de Britse ambassade in Tunis toen ik daar in het begin van de jaren zestig kwam werken. Hij fokte kanaries in zijn flat in het ambassadegebouw en de lezer moet zich voorstellen dat dit recept van hem werd klaargemaakt onder het getsjirp van een koor van vogeltjes in hun prachtige witte en Tunesisch blauwe kooien uit Sidi-bou-Said.”

4 moten goudmakreel van 150 - 200 gram elk
bloem
olijfolie
250 gram courgettes
250 gram aubergines
2 groene paprika’s
100 gram tomatenpuree
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel wijnazijn
zout naar smaak
peper naar smaak
klein beetje suiker


Giet een bodempje olijfolie in een pan en bak de met bloem bestoven moten vis aan beide kanten. Haal ze uit de pan en bak de courgettes (overdwars in plakken gesneden), de aubergines (in de lengte in repen gesneden) en de groene paprika’s (van zaad ontdaan en gehakt) in dezelfde olie als de vis. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een andere pan, en doe er de tomatenpuree in, die u met tweemaal het volume aan water verdund hebt. Doe er de kappertjes en de gebakken groenten bij. Breng de zaak aan de kook en voeg er de wijnazijn, moten vis, zout, peper en suiker aan toe. Laat het gerecht 25 minuten op laag vuur staan en laat het afkoelen. Serveer het koud.

4 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : visgerecht

bron : Vincent Valla, in Mediterraan viskookboek / Alan Davidson

Chili-rundvlees met pindadressing, rode paprika & lente-ui

CHILI-RUNDVLEES MET PINDADRESSING, RODE PAPRIKA & LENTE-UI

400 gram biologische rumpsteak, in repen van 1½ centimeter
200 gram sperziebonen
175 gram babymais
1 rode paprika, in dunne reepjes
1 rode chilipeper, fijn geraspt
2 teentjes knoflook, fijn geraspt
5 centimeter verse gember, geraspt
1 theelepel zeezout
1 eetlepel sesamolie

DRESSING
45 gram pindakaas met stukjes noot
1 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel rijstazijn of limoensap
1 eetlepel water

OPDIENEN MET
50 gram spinazie, grof gesneden
3 lente-uitjes, fijngesneden
handje gezouten pinda’s, grof gehakt
snelkooknoedels of rijst, gekookt


Verwarm de oven voor tot 200°C. Leg de gesneden rumpsteak, de sperziebonen, mais en paprika in een braadslede die groot genoeg is om alle groenten in een enkele laag in te leggen. Voeg de chilipeper, knoflook, gember, het zeezout en de sesamolie toe en meng goed. Zorg dat alles ermee is bedekt.
Leg de stukken steak boven op het gerecht, zodat deze een mooi korstje krijgen en zet 25 minuten in de oven.
Meng ondertussen voor de dressing de pindakaas, sojasaus en rijstazijn (of het limoensap) met het water. Als de steak klaar is, roer je de spinazie erdoorheen. Giet de dressing erover en strooi de lente-ui en de gezouten pinda’s over het geheel. Dien op met de gekookte noedels of rijst.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De snelle bakplaat : 75 Makkelijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer